Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2025

Όμιλος για την Unesco Πρέβεζας - Ενημέρωση σχετικά με τη μετονομασία της Λ. Ιωαννίνων


Ανακοίνωση

Την περασμένη Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας η πλειοψηφούσα παράταξη της δημοτικής Αρχής Πρέβεζας, με αποχή από τη διαδικασία, λόγω διαφωνίας, όλων των άλλων δημοτικών παρατάξεων, ενέκρινε μονοπαραταξιακά τη μετονομασία της «Λεωφόρου Ιωαννίνων» σε δύο τμήματα, το μισό σε Κώστα Κρυστάλη και το άλλο μισό σε Οκταβιανού Αυγούστου. Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας, απηχώντας τη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, από την αρχή της διαδικασίας της μετονομασίας είχε ταχθεί υπέρ της αλλαγής από «Λεωφόρος Ιωαννίνων» σε «Λεωφόρος Αρχαίας Νικοπόλεως». Είχε καταθέσει με πρότασή του στη Δημοτική Ενότητα Πρέβεζας και στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας τεκμηριωμένα τους λόγους που συνηγορούν υπέρ της μετονομασίας με το όνομα «Λεωφόρος Αρχαίας Νικοπόλεως» οι οποίοι όμως δε λήφθηκαν υπόψη. Για την ενημέρωση των δημοτών της Πρέβεζας παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το κείμενο που καταθέσαμε.

Η πρόταση του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας.

«Ο Όμιλος μας έχει καταθέσει αρκετές φορές μέχρι σήμερα προτάσεις για τη μετονομασία της παραπάνω λεωφόρου και έχει αναφέρει και τους «εξαιρετικούς λόγους» οι οποίοι συνηγορούν για τη μετονομασία

Ειδικότερα αναφέραμε τα εξής:

Η κεντρική αυτή οδός της πόλης της Πρέβεζας, είναι η σημαντικότερη οδός που την διασχίζει από το νοτιοανατολικό άκρο της, την «Κυανή Ακτή», μέχρι την επέκταση της πόλης στη βορειοδυτική πλευρά της και τη συνδέει με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νικόπολης, της μεγαλύτερης πόλης στις Ηπειρωτικές ακτές η οποία κτίστηκε πριν 2100 περίπου χρόνια, το 31 μ.Χ. από το Ρωμαίο Αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, σε ανάμνηση της νίκης του επί της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας.

Η είσοδος από την Αρχαία Νικόπολη προς την πόλη της Πρέβεζας ήταν για πολλούς αιώνες η κύρια οδός πριν γίνει η διάνοιξη της παραλιακής οδού από την τοποθεσία «Μονολίθι» προς την τοποθεσία «υπόγεια σήραγγα του Ακτίου».

Η συγκεκριμένη διαδρομή, από τα ερείπια της Αρχαίας Νικόπολης προς την πόλη της Πρέβεζας, έχει και ιστορική σημασία για την πόλη, διότι αυτήν ακολούθησε ο Ελληνικός στρατός, στις 20 Οκτωβρίου 1912, όταν την απελευθέρωσε μετά από τη μακρόχρονη δουλεία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Οι κάτοικοι της πόλης της Πρέβεζας αυτή τη διαδρομή ακολουθούσαν για πολλά χρόνια προκειμένου να εξέλθουν προς τη Νικόπολη, ή να εισέλθουν στην Πρέβεζα, αφού περνούσαν πρώτα από το σημείο ελέγχου, το «Φόρο».

Εν όψει της προετοιμασίας για τη μεγάλη αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης σε αρχαιολογικό πάρκο, αλλά και εν όψει της ένταξής της στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κρίνεται απαραίτητη η μετονομασία της μεγάλης αυτής κεντρικής οδού της πόλης της Πρέβεζας, η οποία αποτελεί την είσοδο και την έξοδο της πόλης προς την Αρχαία Νικόπολη, με το όνομα «Λεωφόρος Αρχαίας Νικοπόλεως», ένα όνομα που συνδέεται ιστορικά με την περιοχή της πόλης μας.

Από όλα τα ιστορικά στοιχεία τα οποία αναφέρθηκαν προκύπτει με σαφή και επαρκή αιτιολογία ότι υπάρχουν οι «εξαιρετικοί λόγοι», οι οποίοι συνδέονται με την ιστορία της πόλης και για τους οποίους επιβάλλεται η μετονομασία της οδού από τη σημερινή ισχύουσα ονομασία «Λεωφόρος Ιωαννίνων» με την ονομασία «Λεωφόρος Αρχαίας Νικοπόλεως».

Με τη μετονομασία αυτή θα αποδοθεί η μέγιστη τιμή από τους κατοίκους της Πρέβεζας στην ιστορική τοποθεσία «Νικόπολη» της περιοχής μας, η οποία απηχεί τη συνολική αντίληψη της πλειοψηφίας των δημοτών μας, χωρίς να διχάζει την τοπική κοινωνία, αφού η αναφερόμενη οδός διασχίζει την πόλη και τη συνδέει χωρίς να εγείρονται αμφισβητήσεις για τα ιστορικά γεγονότα.

Ακόμη και με τη νέα χάραξη της εισόδου της πόλης της Πρέβεζας και την παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου η ίδια κατεύθυνση παραμένει και η Νικόπολη θα είναι η πρώτη τοποθεσία από την οποία θα διέρχεται η είσοδος και η έξοδος από την πόλη, ενώ ο προσδιορισμός κατεύθυνσης Ιωάννινα δε θα υπάρχει.

Η μετονομασία της «Λεωφόρου Ιωαννίνων» σε «Λεωφόρο Αρχαίας Νικοπόλεως» κρίνεται απαραίτητη διότι έτσι θα εξυπηρετούνται και θα διευκολύνονται επικοινωνιακά οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι πολλαπλοί τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη της Πρέβεζας, όταν εισέρχονται και εξέρχονται από την Πρέβεζα, αφού έχει την κατεύθυνση Πρέβεζα-Νικόπολη στην διαδρομή της οποίας υπάρχει και λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.

Επίσης η μετονομασία αυτή σε «Λεωφόρο Αρχαίας Νικοπόλεως» δίνει χαρακτήρα και ζωή στο χώρο που καταλαμβάνει και θα χρησιμεύσει ως ιστορικός δείκτης για την πόλη αφού τη διασχίζει και τη συνδέει με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νικόπολης.

Επί πλέον η μετονομασία σε «Λεωφόρο Αρχαίας Νικοπόλεως» είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και της ιδεολογίας της πόλης μας, διότι παρέχει μια κοινή γλώσσα στην πόλη και στην ενημέρωση ώστε να υπάρχει σαφήνεια, αφού η οδός αυτή οδηγεί από την Πρέβεζα στη Νικόπολη και όχι στα Γιάννενα.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω δε συμφωνούμε με πρόταση που έχει κατατεθεί για μετονομασία της κεντρικής αυτής αρτηρίας της Πρέβεζας κατά τμήματα και επιμένουμε στην πρόταση την οποία καταθέτουμε για άλλη μια φορά για μετονομασία της «Λεωφόρου Ιωαννίνων», από το «Φόρο» έως τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, με ένα όνομα, το όνομα, «Λεωφόρος Αρχαίας Νικοπόλεως».

Ενώ είχαμε τεκμηριώσει με τα παραπάνω επιχειρήματα τη μετονομασία της «Λεωφόρου Ιωαννίνων», η πλειοψηφούσα παράταξη της Δημοτικής Αρχής Πρέβεζας δεν έλαβε υπόψη την πρόταση του Ομίλου μας και προχώρησε στην μετονομασία της μεγάλης αυτής Λεωφόρου, μοιράζοντάς την σε δύο τμήματα, με αποτέλεσμα να διχάσει και τους πολίτες αυτής της ιστορικής πόλης, σε λίγους υποστηρικτές αυτής της μετονομασίας και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της να διαφωνεί.

Μια τέτοια πρακτική χωρίς επιστημονική και ιστορική τεκμηρίωση θα αποκόψει τους πολίτες της Πρέβεζας από την ιστορία της και θα επιβάλλει ετσιθελικά ή με ψηφοθηρικές λογικές κάποιες ονοματοδοσίες, με ονόματα, που δεν έχουν καμία προσφορά στην πόλη, ούτε καμία ιστορία σε αυτήν.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο

του Ομίλου UNESCO ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου