Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Μαΐου 21, 2022

ΠΡΕΒΕΖΑ: Γιατί το παιδί μου δεν τρώει; Δυσκολία στη Σίτιση, γράφει η Ρ.Σωτηροπούλου


Πολλές μαμάδες μου αναφέρετε, ότι το παιδί σας είναι πολύ επιλεκτικό σε φαγητά ή ότι συνεχίζει να τρώει αλεσμένα ή ότι δεν τρώει καθόλου.

Αυτές οι δυσκολίες, οι οποίες είναι πολύ αυξημένες ακόμα  για τα « τυπικά» αναπτυσσόμενα παιδιά, ονομάζονται δυσκολίες σίτισης και κατάποσης.

Η συχνότητα εμφάνισης αυτών των προβλημάτων  σε  παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες είναι σίγουρα πιο μεγάλη. Βέβαια προβλήματα σίτισης  μπορεί να παρουσιάσει και οποιοδήποτε παιδί το οποίο να παρουσιάζει στοματικές αισθητικοκινητικές δυσλειτουργίες , χωρίς ο γονέας να το έχει αντιληφθεί.  

Από τη στιγμή που θα αποκλείσουμε οποιαδήποτε οργανική, ψυχιατρική ή ψυχολογική δυσκολία και είναι όλα φυσιολογικά αναπτυξιακά,  τότε θα αναφερθούμε σε παιδιά με στοματική αμυντικότητα, το οποίο είναι συνέπεια μίας αισθητηριακής διαταραχής.

Αυτά τα παιδιά εμφανίζουν εκνευρισμό σε διάφορες υφές τροφίμων είτε είναι μαλακές είτε σκληρές , ή μπορεί να ενοχλούνται με αντικείμενα γύρω ή μέσα στο στόμα και συνήθως επιλέγουν συγκεκριμένη υφή ή γεύση.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι  δυσκολεύονται στο βούρτσισμα των δοντιών λόγω στοματικής αμυντικότητας με συνέπεια να υπάρχει πολλές φορές δυσάρεστη στοματική υγιεινή.  

Ακόμη, η στοματική αμυντικότητα πολλές φορές  συνδυάζεται με την οσφρητική αμυντικότητά. Στην περίπτωση αυτή , υπάρχει αρνητική αντίδραση  σε οσμές που πολλές φορές έχουν σχέση με το φαγητό.

Οι λογοθεραπευτές και οι εργοθεραπευτές, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί με  αξιόπιστα και αναγνωρισμένα  σεμινάρια (αισθητηριακή ολοκλήρωση , Σίτιση –SOS  κ.α) μπορούν να παρέμβουν και να σας βοηθήσουν.

Αν παρατηρήσετε  κάτι από τα παραπάνω που ανέφερα και  προβληματίζεστε με την διαδικασία του «φαγητού», θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον εργοθεραπευτή ή λογοθεραπευτή,  ο οποίος να είναι  εξειδικευμένος και πεπειραμένος  στις στοματικές αισθητικοκινητικές δεξιότητες του παιδιού, έτσι ώστε να εντοπίσει τις δυσκολίες και παρέμβει  μέσω  εξατομικευμένου θεραπευτικού προγράμματος.

Με εκτίμηση

Σωτηροπούλου Ροδάνθη

Λογοθεραπεύτρiα ΜSc –πιστοποιημένη «SOS Approach to Feeding»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου