Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Μαΐου 18, 2022

Με υπογραφή Γεωργάκου γίνεται πράξη ο φωτοβολταϊκός σταθμός ενεργειακής κάλυψης του βιολογικού στο Λούρο


Υπεγράφη  την Τρίτη 17 Μαΐου μεταξύ του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Νίκου Γεωργάκου και του κ.Χρήστου Ρέτσα  εκπροσώπου της  αναδόχου  εταιρείας “GREENESCO”  η σύμβαση για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός  Φωτοβολταϊκού Σταθμού  ισχύος 250 kWp. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη ως προς ενεργειακή πράσινη κάλυψη της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού στο Λούρο, ο οποίος και καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης και σπουδαίας περιβαλλοντικής σπουδαιότητας περιοχής. 

Ο εν λόγω Βιολογικός Καθαρισμός ο οποίος όπως είναι γνωστό ξεμπλοκαρίστηκε ως έργο και τέθηκε επιτέλους σε λειτουργία χάρη στις μεθοδικές και συντονισμένες ενέργειες της νέας Δημοτικής Αρχής το καλοκαίρι του2020, η οποία οφειλόταν είτε σε κολλήματα, είτε από αδράνεια απαιτούμενων ενεργειών στο πέρασμα του χρόνου.

Με τη λειτουργία του Φωτοβολταϊκού Σταθμού και την καλή πρακτική αυτοπαραγωγής “Net Metering” από την μία θα καλύπτονται πλήρως οι ενεργειακές ανάγκες του Βιολογικού Καθαρισμού Λούρου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και από την άλλη ιδιαίτερα στις παρούσες συγκυρίες της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, θα επιτευχθεί η βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας με τη μέγιστη οικονομική εξοικονόμηση για τους Δημότες και το Δήμο.

Το έργο υλοποιείται μέσω του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA ΙΙ «Ελλάδα - Αλβανία 2014-2020» με προϋπολογισμό 483.600,00€  και περιλαμβάνει  την  προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, ενός διασυνδεδεμένου Φωτοβολταϊκού Σταθμού συνολικής ονομαστικής ισχύος 250kW στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Λούρου.

Η προμήθεια του Φωτοβολταϊκού   εντάσσεται   στο έργο SOLIS – «Διασυνοριακή συνεργασία για την ενεργειακή αποδοτικότητα με τη χρήση ηλιακής ενέργειας» και υλοποιείται   με συντονιστή τον Δήμο Πρέβεζας. 

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος αφού υπέγραψε τη σύμβαση υλοποίησης του έργου ΑΠΕ δήλωσε σχετικά:

«Η Δημοτική μας Αρχή αλλά και το πρόγραμμα της Δημοτικής μας Παράταξης «Δήμος της Καρδιάς μας!», είχε θέσει από την πρώτη στιγμή από το 2018,  - όταν ακόμα οι διαχρονικά αθεράπευτα προσκολλημένοι στο χθες και στην αντιπαραγωγική εσωστρέφεια στεκόντουσαν προβλέψιμα απέναντι μίζερα επικριτικοί - , τους άξονες της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Σήμερα, δύο χρόνια μετά το καλοκαίρι του 2020 και  αφού αρχικά υλοποιήσαμε την προγραμματική μας δέσμευση προς τη Δημοτική Ενότητα Λούρου  να θέσουμε σε λειτουργία το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού, κάνουμε πράξη και έργο το επόμενο βήμα.

Με την υπογραφή μου ως Δήμαρχος Πρέβεζας μαζί με αυτές των αναδόχων, ξεκινάμε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού με ένα έργο ΑΠΕ, το οποίο και αποσκοπεί στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέσω της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην προώθηση ενός πιο ενεργειακά αποδοτικού τρόπου ζωής, προωθώντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο μας.

Η χρήση  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν αποτελεί τάση και μόδα της εποχής αλλά πλέον μία παγκόσμια αναγκαιότητα, ευρωπαϊκή στρατηγική και εθνική μας επιταγή για την κλιματική αλλά και την ενεργειακή κρίση και ο Δήμος Πρέβεζας δεσμεύεται να αξιοποιήσει κάθε ανάλογο πρόγραμμα και εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή. Η προώθηση των  ενεργειακών καλών πρακτικών των ΑΠΕ αλλά και της καλλιέργειας κουλτούρας και παιδείας εξοικονόμησης και ευαισθησίας για την κλιματική κρίση στους Δημότες, όπως αυτές επιτάσσονται τόσο στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0 όσο και στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, αποτελούν προτεραιότητα για εμάς.

Προτεραιότητα και στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης  τόσο για την τρέχουσα πρώτη θητεία μας έως τον Δεκέμβριο του 2023, όσο και για την επόμενη πενταετή θητεία έως το 2028 την οποία  εκ νέου ο «Δήμος της Καρδιάς μας!» με αξιώσεις, έργα και μετρήσιμα αποτελέσματα νέων καλών πρακτικών και εξωστρέφειας θα λάβει και πάλι την πλειοψηφική εντολή των Δημοτών στις επόμενες δημοτικές εκλογές.»

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου