Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022

Ξεκαθάρισε το ζήτημα με τα απορρίμματα - Όλες οι αρμοδιότητες στον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου


Με Τροπολογία-προσθήκη του Υπουργείου Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η ευθύνη λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και ο,τιδήποτε έχει σχέση με τα απορρίμματα, μεταφέρεται πλέον στους Αναγκαστικούς Συνδέσμους Διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ).

Για την σημαντική αυτή εξέλιξη τοποθετήθηκαν παρατάξεις (δείτε ανακοινώσεις παρακάτω όπως και ΕΔΩ) αλλά και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, κος Χρήστος Ντακαλέτσης.

Σαφέστατα γίνεται λόγος για πολιτικό άδειασμα από πλευράς Κυβέρνησης σε βάρος του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ.Καχριμάνη. Μέχρι και αυτή την ώρα πάντως από πλευράς Περιφέρειας τηρείται σιγή ιχθύος μπροστά στις νέες αυτές εξελίξεις. 

Εξελίξεις οι οποίες προφανώς δεν ικανοποιούν και τους Γιαννιώτες Δημάρχους οι οποίοι ουκ ολίγες φορές με τη στάση τους σαμποτάρισαν τις συνεδριάσεις του συνδέσμου. 

Από την άλλη, προφανέστατα υπάρχει μια δικαίωση, σε πολιτικό επίπεδο του Προέδρου του Φορέα και Δημάρχου Ζηρού, κου Καλαντζή ο οποίος παρά τις "τρικλοποδιές" που δέχτηκε συνέχισε την εύρυθμη λειτουργία του φορέα...

Αναλυτικά η Δήλωση της παράταξης Κοινό των Ηπειρωτών

Τέλος της Περιφέρειας Ηπείρου από τη διαχείριση των απορριμμάτων

Με χθεσινοβραδινή τροπολογία η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμοστεί ο ισχύον νόμος 4555/2018 και πλέον αναλαμβάνει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων/ Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου το σύνολο της εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ Ηπείρου).

Ηττήθηκε η περιφερειακή Αρχή στην εμμονή της να διαχειριστεί την απομάκρυνση του υπολείμματος, από την επεξεργασία των απορριμμάτων στο εργοστάσιο Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στο Ελευθεροχώρι, του ΙΦΣ «Αειφορική Ηπείρου», θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» τοποθετήθηκε έγκαιρα και ξεκάθαρα, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων και η εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου είναι δουλειά των δήμων και του ΦοΔΣΑ. Όταν οι άλλοι μιλούσαν με γενικότητες για τα απορρίμματα εμείς επιμείναμε στην εφαρμογή του νόμου, καταγγείλαμε την καθυστέρηση ολοκλήρωσης και λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και ζητήσαμε την απεμπλοκή της Περιφέρειας από τη μεταφορά του υπολείμματος.

Υποστηρίξαμε το νόμιμο δικαίωμα των δήμων να διαχειριστούν τα απορρίμματα τους και να καρπωθούν τα οφέλη της επεξεργασία τους. Σε πλήθος ανακοινώσεων της παράταξης τονίζαμε: «Οτιδήποτε άλλο είναι εκτροπή από την κανονικότητα και πρέπει να επέμβει η πολιτεία..». Η κυβερνητική ρύθμιση καταδεικνύει ότι μπορεί να μην μας παρακολουθεί ο κ. Καχριμάνης αλλά μας διαβάζουν από τη Νέα Δημοκρατία.

Τελειώνει έτσι και μια δικαστική διένεξη που τραυμάτισε την συνεννόηση μεταξύ των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης και διέσπασε τους δημάρχους της Ηπείρου τορπιλίζοντας τη συνεργασία όλων, που είναι ζητούμενο στην αυτοδιοίκηση, ειδικά για ένα ζήτημα που αποτελεί πεδίο και επιτομή κοινής δράσης και ενδιαφέροντος των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

Το πολιτικό μήνυμα - άδειασμα και οι βυζαντινισμοί μεταξύ υπουργών και περιφερειάρχη δεν απασχολούν. Αυτό που ενδιαφέρει την κοινή γνώμη είναι η δημόσια απολογία του κ. Καχριμάνη για το κόστος της διαμάχης των δυο χρόνων αντιπαράθεσης, των δικαστικών προσφυγών και της διαιτησίας, επειδή το πρόστιμο είναι στο τραπέζι και τα 3,5 εκατομμύρια θα πληρωθούν αν δεν έχουν καταβληθεί στο μεταξύ!

Ήρθε η ώρα της παράδοσης – παραλαβής και της αποχώρησης του κ. Καχριμάνη.


Η δήλωση του προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Χρήστου Ντακαλέτση, σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα απορρίμματα

Με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με τις "Συμβάσεις Σύμπραξης για υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων αρμοδιότητας Φο.Δ.Σ.Α.", ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ξεδιαλύνει μια και καλή το νομοθετικό πλαίσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα άρα και στην Ήπειρο, χωρίς να αφήνονται πλέον περιθώρια για παρερμηνείες.

Το ζήτημα που έλυσε η κυβέρνηση με την ψήφιση της τροπολογίας για τις «Συμβάσεις Σύμπραξης για υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων αρμοδιότητας Φο.Δ.Σ.Α.» έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τόσο τα συνέδρια της ΚΕΔΕ όσο και τις συνεδριάσεις της ΠΕΔ Ηπείρου που έχει λάβει αντίστοιχες αποφάσεις.

Η πρόσθετη αξία από την εφαρμογή της τροπολογίας στην Ήπειρο, έγκειται στο ότι δημιουργείται το πεδίο για να συνεργαστούν οι Δήμοι, ο Α.Σ.Δ.Σ.Α. και η Περιφέρεια, με διακριτούς πλέον ρόλους, για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και των πολιτών, αφήνοντας στη λήθη διαμάχες που μας πλήγωσαν όλους.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να δηλώνει σήμερα κάποιος δικαιωμένος, όσο εξακολουθούν οι Ηπειρώτες να πληρώνουν αυξημένο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν δικαιούται σήμερα να πανηγυρίζει κανείς.

Δήμοι και Περιφέρεια, με ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες, με πνεύμα συνεργασίας και συναλληλίας, οφείλουμε να σηκώσουμε τα μανίκια για να δουλέψουμε, ώστε να κερδίσουμε το χρόνο που χάθηκε".

 

ΛΑΣΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ : Για την τροπολογία που μεταφέρει την αρμοδιότητα της εποπτείας της ΜΕΑ από την Περιφέρεια στο ΦΟΔΣΑ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕ, ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.

Η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ που ψηφίστηκε χθες, στην πράξη μεταφέρει την αρμοδιότητα της εποπτείας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) από την Περιφέρεια στον  ΦΟΔΣΑ.

Βεβαίως αυτή η τροπολογία δεν θα λύσει το κύριο πρόβλημα, δηλαδή την δράση των επιχειρηματικών ομίλων στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η δράση αυτή είναι που γεννά την τεράστια οικονομική  επιβάρυνση  των Ηπειρωτών για να διασφαλιστούνε ληστρικά κέρδη προς όφελος της ΤΕΡΝΑ και όσων άλλων επιχειρηματιών εμπλέκονται στην αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων.  Η τροπολογία δεν θα λύσει το πρόβλημα των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και της διασύνδεσης της τοπικής διοίκησης  με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που προκάλεσαν το σήριαλ των πολιτικών διενέξεων στην Ήπειρο.

Η μεταφορά της αρμοδιότητας δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η εταιρία βγάζει υπερκέρδη από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών, που παρά την μοναδική αντιπολιτευτικά προσπάθεια της ΛΑΣΥ, δεν έγινε ποτέ γνωστό το ύψος τους. Ούτε φυσικά και το γεγονός ότι η εταιρία χρεώνει τους Δήμους χωρίς να επεξεργάζεται απορρίμματα. Στην πράξη απλά θα αλλάξουν τα στελέχη της ΝΔ που θα εφαρμόσουν τη ληστρική σύμβαση ΣΔΙΤ αφού στελέχη της ΝΔ είναι και ο Περιφερειάρχης αλλά και ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Το μόνο που λύνει η τροπολογία είναι ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα επικρατήσουν στην Ήπειρο ενισχύοντας το πολιτικό προσωπικό που θα εξυπηρετήσει τον έναν όμιλο εναντίον του άλλου .

Η κυβέρνηση αν ήθελε να λύσει έστω και μέρος από τα προβλήματα, όφειλε να καταργήσει το τέλος ταφής που επιβαρύνει τους Δήμους, να επιβάλλει την αλλαγή των όρων της σύμβασης ΣΔΙΤ καταργώντας την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, να χρηματοδοτήσει Δήμους και ΦΟΔΣΑ για να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, να καταργήσει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας και να απαγορεύσει την επιχειρηματική δράση στον κλάδο.

Ο ΦΟΣΔΑ δεν έχει δείξει ούτε ένα δείγμα διαφορετικής αντίληψης στο ερώτημα προς όφελος ποιού θα γίνεται η διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο όπως αποκαλύπτει και στην σημερινή του ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι : «Πάγια θέση της διοίκησης του Φορέα αποτελούσε η άποψη ότι στο ζήτημα περί ευθύνης της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο θα έπρεπε να δοθεί πολιτική λύση, με βάση τη στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους…..», δηλαδή όλα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εν κατακλείδι και για να μην χαθεί η ουσία της συζήτησης που είναι «τι αλλάζει στην διαχείριση των απορριμμάτων» και όχι  το «πώς μαγειρεύονται τα μπλε κουκιά στην Ήπειρο», οι Ηπειρώτες δεν κερδίζουν τίποτα και συνεχίζουν να πληρώνουν τα υπερκέρδη των ομίλων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου