Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Ιουνίου 20, 2022

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σαφείς εξηγήσεις από την Νομική Υπηρεσία του Δήμου για τις εκτάσεις σε Ζάλογγο και Κασσώπη - Έφυγαν οι σκιές από τον Νίκο Γεωργάκο


Εμπεριστατωμένες  και σαφείς εξηγήσεις έδωσε η νομική υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας, δια του κου Βουκελάτου για το ζήτημα της προανάρτησης του Κτηματολογίου για τις εκτάσεις σε Ζάλογγο και Κασσώπη.

Την συζήτηση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκάλεσε ο δημοτικός σύμβουλος της Ανυπότακτης Κίνησης, κος Κωστόγιαννης, ερώτηση όμως για το θέμα είχε αποστείλει πριν από μέρες η παράταξη "Στροφή στο Μέλλον". 

Από την άλλη, η δημοτική αρχή φάνηκε πως ήταν προετοιμασμένη για την συζήτηση του θέματος αφού στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο ένας εκ των δύο νομικών συμβούλων του Δήμου, ο οποίος έδωσε απαντήσεις από τις οποίες ξεκαθαρίστηκαν και οι όποιες σκιές που εντέχνως προσπάθησαν να ρίξουν στον Δήμαρχο Πρέβεζας κο Νίκο Γεωργάκο.

Παρόντες στην συνεδρίαση και ο Πρόεδρος της ΤΚ Καμαρίνας, κος Θοδωρής Δράκος αλλά και ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας, κος Νούσιας. 

Στην τοποθέτηση του ο κος Δράκος ζήτησε να δει τα αποδεικτικά έγγραφα που υπέβαλλε ο Δήμος στο Κτηματολόγιο για τις εκτάσεις τόσο στο Ζάλογγο όσο και στην Κασσώπη. 

Από την άλλη, ο πρώην Πρόεδρος κος Νούσιας μέσα από μια ιστορική αναδρομή που έκανε για τις εκτάσεις αυτές μεταξύ άλλων τόνισε πως η επιτροπή απαλλοτριώσεων το 1930 είχε διανείμει τίτλους ιδιοκτησίας τόσο στην Μητρόπολη Πρέβεζας όσο και στον Δήμο Πρέβεζας. 

Στην δεύτερη όμως περίπτωση και μέσω κάποιων επιτροπών, ο Δήμος Πρέβεζας δεν φαίνεται να έχει στα χέρια του τους απαραίτητους τίτλους ιδιοκτησίας τους οποίους όμως φέρεται να κατέχει η οικεία Μητρόπολη. Όπως όμως ξεκαθάρισε ο κος Βουκελάτος τίτλοι ιδιοκτησίας που δοθήκαν μετά την Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν αναγνωρίζονται σήμερα από τα ανώτατα δικαστήρια. Στο πρώτο στάδιο της προανάρτησης του Κτηματολογίου δεν υπάρχουν ονόματα ιδιοκτητών είπε ο κος Βουκελάτος και ξεκαθάρισε πως πουθενά στο Κτηματολόγιο δεν υπάρχει αποτυπωμένο να εμφανίζεται ο Δήμος ως ιδιοκτήτης. 

Το κτηματολόγιο εξετάζει ποιος κατέχει τους τίτλους ιδιοκτησίας ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Βουκελάτος  και πως σε αυτή τη φάση οι κτηματογραφήσεις είναι προσωρινές ενώ θα ακολουθηθεί η διαδικασία των ενστάσεων. Έτσι λοιπόν ο Δήμος Πρέβεζας θα διεκδικήσει τα νόμιμα συμφέροντά του μέσω της δικαστικής οδού.  

Μάλιστα, ο  κος Γεωργάκος απευθυνόμενος προς τον κο Βουκελάτο τον ρώτησε αν έδωσε εντολή προκειμένου να παραβλέψουν κάποιο κομμάτι της δημοτικής περιουσίας με τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου να απαντά πως κάτι τέτοιο δεν θα το δέχονταν ο ίδιος. 

Στην ουσία τώρα το Κτηματολόγιο αποδέχθηκε τίτλους και έγγραφα που κατέθεσε η Μητρόπολη το 2015 και έτσι αποδίδει την ιδιοκτησία της Αρχαίας Κασσώπης, του Ζαλόγγου όπου βρίσκεται και το μνημείο και την έκταση 25 στρεμμάτων των παιδικών κατασκηνώσεων ενώ μία ακόμη αγρόκτημα που διεκδικεί ο δήμος αποδίδεται σε ιδιώτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δήμος είχε κάνει τις δικές του ενέργειες για τις δηλώσεις των επίμαχων εκτάσεων ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού είχε κάνει την δήλωση για την Αρχαία Κασσώπη.

Το μόνο που θεωρείται βέβαιο είναι πως για να περιέλθουν νομίμως και επισήμως οι εκτάσεις αυτές στον Δήμο Πρέβεζας θα περάσει αρκετός καιρός μέσω της δικαστικής οδού, θα απαιτήσει πόρους και ανθρώπους που θα δουλέψουν συστηματικά για να αποδείξουν το αυτονόητο!




 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου