Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η ανάπτυξη με αριθμούς - Ο θαλάσσιος τουρισμός σε πρώτο πλάνο !


Πόσα σκάφη ελλιμενίστηκαν από το 2018 μέχρι και το 2022 

Προσδοκίες για τη "διεύρυνση" του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή

Νέες προσδοκίες για τη "διεύρυνση" του θαλάσσιου τουρισμού δημιουργούνται από τα σκάφη που ελλιμενίστηκαν από το 2018 μέχρι και το 2022 στο χερσαίο τμήμα του λιμανιού της Πρέβεζας - πλην Μαρίνας - αφού όπως αποτυπώνεται και μέσα από τους αριθμούς (αδιάψευστος μάρτυρας) το τοπίο αλλάζει άρδην !

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του PrevezaBest το 2018 ελλιμενίστηκαν στην Πρέβεζα 2.980 σκάφη ( στον αριθμό των αφίξεων θα πρέπει να υπολογίσουμε ένα θετικό πρόσημο της τάξεως του 20% και αυτό διότι εκείνη η χρονιά αποτέλεσε μεταβατική περίοδο για το ΔΛΤ όπου από τα χειρόγραφα τιμολόγια πέρασε στα ηλεκτρονικά) Έτσι λοιπόν, στον συνολικό αριθμό των σκαφών που αναφέρουμε υπολείπεται περίπου 20%.

Το 2019, ολόκληρη την τουριστική σεζόν (Μάιο - Νοέμβριο) είχαμε 4.500 σκάφη.

Το 2020 χρονιά που ξεκίνησε ο κόβιντ (πανδημία) 2.600 σκάφη.

Το 2021, ολόκληρη τη σεζόν τα σκάφη που ελλιμενίστηκαν έφτασαν τα 4.348

Και τέλος, για το 2022, παρότι απομένουν δύο μήνες ακόμη για να ολοκληρωθεί η σεζόν, έως τα τέλη Νοεμβρίου τα σκάφη μέχρι και πριν από λίγες μέρες που ελλιμενίστηκαν φτάνουν 4.655. 

Άρα, για την τρέχουσα σεζόν μπορούμε ήδη να μιλάμε για χρονιά ρεκόρ πριν καν αυτή ολοκληρωθεί !

Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό και αποδεικνύεται πως η παραλία της Πρέβεζας αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους ιδιοκτήτες των τουριστικών σκαφών. 

Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα εκτός από προσδοκίες, δημιουργούν και ευθύνες για την δημιουργία περαιτέρω υποδομών - πέραν από το έργο των κρηπιδωμάτων- έτσι ώστε το λιμάνι της Πρέβεζας να γίνει αντάξιο των προσδοκιών των επισκεπτών του. 

Να σημειώσουμε πως τα σκάφη που αναφερόμαστε πρόκειται για επαγγελματικά πλοία αναψυχής, ιδιωτικά πλοία αναψυχής, μικρά σκάφη έως 7 μέτρων, επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, καθώς και παραδοσιακά πλοία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το PrevezaBest, όσον αφορά τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής το 2022 είχαμε 736, ενώ το 2019, 148)

Για τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια το 2022 είχαμε 33 και το 2019, μόλις 1.

Μέσα από διάφορα σχετικά μας δημοσιεύματα, δείτε το τελευταίο ΕΔΩ που αφορά το σημαντικό κομμάτι της κρουαζιέρας, έχουμε τονίσει πως ο θαλάσσιος τουρισμός για την Πρέβεζα θα πρέπει να αποτελέσει σημαντική μορφή τουρισμού, που πραγματικά θα δώσει τεράστια ώθηση στην περιοχή, οικονομική και βεβαίως τουριστική. 

Η πόλη της Πρέβεζας πλέον έχει αποκτήσει τουριστικό χαρακτήρα και τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει αρκετά στην κλίμακα του τουριστικού χάρτη. Ιδιαίτερα, με διάφορες επενδύσεις που έγιναν και άλλες που είτε πρόκειται να γίνουν ή που βρίσκονται στα σκαριά. 

Έτσι λοιπόν, η Διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και γενικότερα η δημοτική αρχή θα πρέπει να δώσουν τη δέουσα σημασία και προσοχή στο σημαντικό αυτό κομμάτι του τουρισμού, του θαλάσσιου από το οποίο απορρέουν πολλαπλά οφέλη τόσο για έσοδα για το ΔΛΤ όσο και για την πόλη αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων γίνεται λόγος για τουρίστες υψηλής οικονομικής άνεσης !

Χρήστος Ανεμοζάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου