Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2022

Πόλος έλξης για θρησκευτικό τουρισμό η Πρέβεζα


Αναφορά από κυπριακό μέσο στην Πρέβεζα. Άλλωστε η περιοχή της Πρέβεζας συνδέεται με την Κύπρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο μέσω του αεροδρομίου του Ακτίου. 

Αναδημοσίευση από foni -lemesos

Η Πρέβεζα με τα ιστορικά μοναστήρια και ναούς της, αποτελεί πόλο έλξης για θρησκευτικό τουρισμό, αλλά συγκεντρώνει και ευρύτερα το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη, καθώς ανιχνεύονται τα χνάρια πολλών κατακτητών μέχρι την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος το 1912.

Τα ιστορικά μνημεία της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, αποτελούν τεκμήρια ιστορικής συνέχειας και μάρτυρες των ιερών της παραδόσεων. Χωρίς να περιορίζονται από στενά γεωγραφικά όρια δήμων και νομών εκτείνονται από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους και τον Αμβρακικό κόλπο, μέχρι το όρος Ζάλογγο και τις όχθες του Άραχθου ποταμού.

Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης καλωσορίζοντας αποστολή τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από την Κύπρο στον Νομό, ανέφερε πως η περιοχή έχει περάσει διάφορες φάσεις, σημειώνοντας πως υπήρχε μια περίοδο λόγω επιδρομών που η έδρα της Μητροπόλεως είχε μετακινηθεί στην Ναύπακτο και η Μητρόπολη ονομαζόταν Ναυπάκτου και Άρτης, κατά τον 16ο αιώνα.

Η Εκκλησία της ρωμαϊκής Νικοπόλεως είπε, συνδέεται άμεσα με τον Απόστολο Παύλο καθώς σύμφωνα με την προς Τίτον Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, επισκέφτηκε την περιοχή, κατά την τέταρτη του περιοδεία περί το 65-66μ.χ.

Σταδιακά μάλιστα, είπε, ως έδρα Μητροπόλεως της Παλαιάς Ηπείρου, ευημερεί και εξυψώνεται. Ο Μητροπολίτης σημείωσε πως η απελευθέρωση της Άρτας από τους Οθωμανούς το 1881, έχει ως επακόλουθο την ανασύσταση της Μητρόπολης, πλέον ως «Νικοπόλεως και Πρεβέζης» η οποία επανέρχεται στον γενέθλειο της χώρο, έπειτα από μία χιλιετή, σχεδόν απουσία.

Επειδή η περιοχή αυτή ελευθερώθηκε πολύ μεταγενέστερα ανέφερε ο Μητροπολίτης, η έκταση αυτή ήταν πολύ ευρύτερη και περιλαμβάνει τους Δήμους Πρέβεζας, Ζυρού, δηλαδή τη Φιλιππιάδα, 17 χωριά από τον Δήμο Πάργας, όχι όμως την Πάργα και όλο τον κάμπο της Άρτας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης προσφέρθηκαν δώρα εκ μέρους του Επισκόπου Μεσαορίας στον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους

Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, που εντυπωσιάζει εξωτερικά με τον επιβλητικό πύργο του ρολογιού του και εσωτερικά με τον εντυπωσιακό του διάκοσμο.

Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Πρέβεζας στη θέση παλαιότερου ναού, σύμφωνα με τον για 56 συναπτά έτη ιερέα της εκκλησίας.

Όπως ανέφερε, ο Ιερός Ναός ανεγέρθηκε περί το 1717-18 και ανακαινίστηκε ξανά το 1793. Στο εσωτερικό του ναού δεσπόζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1827, το οποίο φιλοτέχνησαν μάστορες από την Κόνιτσα και επιχρυσώθηκε το 1836. Αλλά και η εικόνα του Χριστού με τα χέρια πίσω δεμένα περιτριγυρισμένος από σταφύλια. Οι σεισμοί είπε, προκαλούσαν το άνοιγμα ρωγμών και έτσι αναγκάστηκαν να προωθήσουν την τμηματική αναστύλωση του.

Ερωτηθείς ποια είναι τα συναισθήματα του μετά από λειτουργία τόσων χρόνων, ο πάτερ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως αγαπά τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους περισσότερο από την οικογένεια του και το σπίτι του. Με συγκινεί, είπε, ο Άγιος Χαράλαμπος, η ζωή του Αγίου Χαραλάμπους που τον αποκεφάλισαν οι άπιστοι σε ηλικία 113 ετών.

Ο ιερέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Κύπρο, ευχόμενος, όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας που κατάγεται από εκεί και το λείψανο του οποίου βρίσκεται ακέραιο στην Κέρκυρα να κάνει το θαύμα του. Κάποτε, είπε, θα γίνει αυτό το θαύμα και θα σωθεί η Κύπρος.

Ενετικός πύργος

Στον εξωτερικό περίβολο και σε άμεση επαφή με την κύρια είσοδο του ναού δεσπόζει ο ενετικός πύργος, ο οποίος χρονολογείται το 1792. Διαθέτει ηλιακό και μηχανικό ρολόι, το οποίο αφαιρέθηκε από τον Αλή Πασά στα Γιάννενα. Από το 2000 το ρολόι διαθέτει πλέον ηλεκτρονικό μηχανισμό. Ο πύργος του ρολογιού μαζί με τον μητροπολιτικό ναό, αποτελούν το τοπόσημο της πόλης της Πρέβεζας.

Ο ναός εορτάζει την 10η Φεβρουαρίου ημέρα τοπικής αργίας. Ο ενετικός πύργος με το ηλιακό και μηχανικό ρολόι αποτελεί σημείο αναφοράς της Πρέβεζας. Πολλοί είναι αυτοί που ανταμώνουν στο ρολόι της πόλης.

Στην Πρέβεζα επίσης ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίου είναι ένας από τους παλιότερους και πλέον αξιόλογους ναούς της πόλης.

Πρόκειται για μονόχωρο, ξυλόστεγο, δρομικό ναό. Ακόμα μικρότερα ξωκκλήσια όπως ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου, Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας και άλλοι έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα.

Πρέβεζα: Μια πόλη με τεράστιο πολιτιστικό πλούτο και τουριστική ανάπτυξη, είπε ο Αντιδήμαρχος τουρισμού

Μια ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού Αύγουστου στη ναυμαχία του Ακτίου κατά του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας το 31 π.χ., αποτελεί η Πρέβεζα. Μια πόλης με τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, τουριστική ανάπτυξη, ναυτικό τουρισμό, με άπειρες ομορφιές, καταπράσινη φύση, πλούσια ιστορία και μνημεία. Δίκαια για πολλούς χαρακτηρίζεται ευλογημένος τόπος. Φέτος η τουριστική κίνηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, και αφήνοντας ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον, σύμφωνα με τον Λεωνίδα Αργυρό, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεβέζης και Αντιδήμαρχο Τουρισμού. Η Πρέβεζα, είπε, προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα ενός νησιού, χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα.

Ο Λεωνίδας Αργυρός, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεβέζης και Αντιδήμαρχος Τουρισμού σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως βρισκόμαστε στο σημείο που άλλαξε ο ρους της ιστορίας ακριβώς απέναντι από το Άκτιο όπου έγινε η ναυμαχία του Ακτίου όπου σταμάτησε η ρωμαϊκή δημοκρατία και άρχισε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης που αφορμή, όπως είπε, για την ίδρυση της στάθηκε η νίκη του Γάιου Ιουλίου Καίσαρα Οκταβιανού, μετέπειτα Αυγούστου (27 π.χ.) στη ναυμαχία του Ακτίου ενάντια στη βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα και τον ρωμαίο στρατηγό Μάρκο Αντώνιο.

Ο κ. Αργυρού μίλησε με συγκίνηση για την περιοχή του που φιλοξενεί δεκάδες μοναστήρια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, και ένα επιβλητικό φαράγγι αυτό του Βίκου. Η Πρέβεζα, συνέχισε, αποτελεί έναν προορισμό για όλες τις εποχές γιατί καταφέρνει και συνδυάζει απίθανες διαδρομές μέσα στη φύση αλλά και πανέμορφες παραλίες που βρέχονται από τα νησιά του Ιονίου Πελάγους.

Είναι, συνέχισε, μια καθαρά τουριστική πόλη που οι αρχές της στοχεύουν σε μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, προσθέτοντας πως φέτος η επισκεψιμότητα ανήλθε στο 150% σε σύγκριση με το 2019. Ενδεικτικά σημείωσε πως το αεροδρόμιο της Πρέβεζας θα ξεπεράσει το 1 εκατομ. κινήσεις φέτος με πάνω από 40 ευρωπαϊκούς προορισμούς και με σύνδεση σε όλη την Ευρώπη. Το 40% του ακαθάριστου προϊόντος της περιοχής προέρχεται από τον τουρισμό και τα παρεμφερή επαγγέλματα. Πρόσθεσε πως η Πρέβεζα έχει εξαιρετική γαστρονομική παράδοση. Η σαρδέλα και η γαρίδα είναι πολύ γνωστά προϊόντα της περιοχής ενώ σε μια από τις ταινίες του ο Τζέημς Μπόντ παραγγέλνει γαρίδα Πρεβέζης.

Όσον αφορά τη δημοτική μαρίνα αυτή, συμπλήρωσε, προσφέρει τεράστια τουριστική κίνηση περίπου πέντε χιλιάδες σκάφη το καλοκαίρι τα οποία ξεκινούν τον Απρίλιο και τελειώνουν στον Νοέμβριο.

Αναφέρθηκε και στην ενετική αρχιτεκτονική με τις ταβέρνες και τα ουζερί που δέχονται έναν ατελείωτο αριθμό από τουρίστες, αλλά και στα κάστρα της Πρέβεζας που οι αρχές της πόλης, όπως είπε, προωθούν την διαδικασία ανάδειξης τους. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα κάστρα του Αγίου Ανδρέα, στο καλοδιατηρημένο κάστρο – φρούριο της Λασκάρας που χτίστηκε το 2ο μισό του 19ου αιώνα και του Παντοκράτορα αρχές του 19ου αιώνα.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, η Πρέβεζα βρίσκεται στο δίκτυο των ιαματικών πηγών της Ελλάδας με στόχο την κατακόρυφη αύξηση του ιαματικού τουρισμού. Ακόμη συνέχισε, προσφέρουν έναν εξαιρετικό οικολογικό τουρισμό μέσα στο οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου, ένα πραγματικό παράδεισο, όπου βρίσκονται τα 300 από τα 400 συνολικά είδη πουλιών των Βαλκανίων. Επίσης στον Αμβρακικό κόλπο μπορεί να θαυμάσει κάποιος τα δελφίνια που οργώνουν τα νερά της περιοχής.

Εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς αποτελεί και η παραλία στο Μονολίθι που αποτελεί, όπως είπε, τη μεγαλύτερη αμμώδης παραλία της Ευρώπης που προσφέρει Ιππική βόλτα στο ηλιοβασίλεμα. Ο κ. Αργυρός εξέφρασε την ικανοποίηση του που η πλειοψηφία των παραλιών της Πρέβεζας προσφέρει διευκολύνσεις στα άτομα με ειδικές ανάγκες και είναι προσβάσιμες.

Προσπάθειες συνέχισε γίνονται και για την προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται, όπως είπε σε διαδικασίες συνεχούς αναβάθμισης.

Είπε τέλος ότι “η Πρέβεζα διακρίνεται για τη φιλοξενία της και όποιος τη γνωρίζει την ερωτεύεται”.

Σημειώνεται πως ο Δήμος Πρεβέζης είναι αδελφοποιημένος με τον Δήμο Πάφου, αλλά και με την κοινότητα του Αγρού στο Δίκτυο της δωδεκάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου