Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2022

ΠΡΕΒΕΖΑ: Καθυστέρηση λόγου και ομιλίας, πότε πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε;


Η καθυστέρηση της ομιλίας ανησυχεί πολύ συχνά τους γονείς και φυσικά όλο το οικογενειακό περιβάλλον! Είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο όπου κάποιο παιδάκι αργεί να μιλήσει και όχι μόνο.

Συνήθως ανησυχούμε, διότι πολλές φορές, μπορεί να συνυπάρχουν και αναπτυξιακά προβλήματα  μαζί με την καθυστέρηση της ομιλίας ενός παιδιού. Βέβαια αυτό δεν είναι πανάκεια , όμως είναι πολύ σημαντική η  έγκαιρη διάγνωση και η παρέμβαση της δυσκολίας αυτής έτσι ώστε να μην υπάρχουν  δυσχέρειες στη  μετέπειτα  κοινωνική και  μαθησιακή εξέλιξη του παιδιού.

Βιβλιογραφικά και επιστημονικά, η ομιλία και ο λόγος ενός παιδιού ακολουθούν τα εξής στάδια. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει δικό του ρυθμό ανάπτυξης.

--Έως 12 μηνών: – Το μωρό αντιδρά στους ήχους. – Κάνει βλεμματική επαφή. – Αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του. – Χαμογελά όταν του μιλάτε. – Ανταποκρίνεται στο όνομά του. – Γυρίζει το κεφάλι του προς την πηγή των ήχων. – Διαθέτει κάποιο βασικό λεξιλόγιο (μαμά, μπαμπά, μπάλα κ.α).

--Έως 2 χρονών: – Το λεξιλόγιό του διαθέτει 20-50 λέξεις. – Υπακούει σε απλές εντολές όπως ΄΄όχι, έλα, φέρε΄΄. – Χρησιμοποιεί δύο λέξεις για να σχηματίσει φράσεις. – Χρησιμοποιεί συμβολικά διάφορα παιχνίδια (π.χ τάϊσμα μωρού κ.α).

--Έως 3 χρονών: – Απαντάει σε ερωτήσεις. – Κάνει απλές προτάσεις. – Μπορεί να παρακολουθήσει ένα διάλογο. – Του αρέσουν τα παραμύθια και τα παρακολουθεί με ευκολία. – Κάνει ερωτήσεις.

--Έως 4 χρονών: – Απαντάει σε όλα τα είδη ερωτήσεων. – Γίνεται κατανοητό και από ανθρώπους που δεν γνωρίζει. – Η ομιλία του πλησιάζει περισσότερο σε αυτή των ενηλίκων όσον αφορά τη γραμματική και το συντακτικό. – Διηγείται τις εμπειρίες του.

 

Οπότε, θα μιλήσουμε για καθυστέρηση λόγου όταν το παιδί πλησιάζει την ηλικία των 3 ετών και:

- δε χρησιμοποιεί νεύματα, όπως να δείχνει κάτι που θέλει ή να χαιρετάει οικεία πρόσωπα (έως 12 μηνών)

- χρησιμοποιεί μόνο νεύματα παρά λέξεις (έως 18 μηνών)

- δυσκολεύεται να μιμηθεί ήχους (έως 18 μηνών)

- παρουσιάζει δυσκολία στο να κατανοήσει απλές λεκτικές εντολές (έως 24 μηνών)

- δεν παράγει κανέναν ήχο ή καμία λέξη (έως 24 μηνών)

- δε χρησιμοποιεί το λόγο για να επικοινωνήσει ή επικοινωνεί σε μονολεκτικό επίπεδο (έως 3 ετών)

-δεν κάνει συνδυασμό λέξεων, όπως “μαμά βόλτα” (έως 3 ετών)

Επίσης, για να ονομάσουμε την πάθηση καθυστέρηση ομιλίας θα πρέπει το λεξιλόγιο του παιδιού να παραμένει σταθερό (δηλ. να μην εμπλουτίζεται) ή να είναι μικρότερο των 15 λέξεων στην ηλικία 2,5-3 ετών.

Για να ανακεφαλαιώσουμε , αν το παιδάκι σας υπολείπεται σημαντικά στην λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία του και δεν αλληλεπιδρά με τους συνομηλίκους του θα πρέπει να συμβουλευτείτε (εκτός από τον Παιδίατρό σας  ή παιδίατρο-  Αναπτυξιολόγο, που θα ελέγξει τη γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού ) έναν Λογοθεραπευτή , προκειμένου να αξιολογήσει την εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας του παιδιού.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ!

θα πρέπει να εκτιμηθεί το επίπεδο της ακουστικής οξύτητας του παιδιού, καθώς πολλές φορές οι συχνές ωτίτιδες, οι αλλεργίες ή τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε ελαφρά ακουστική απώλεια. Η ιατρική εξέταση και ο ακουολογικός έλεγχος, είναι απαραίτητα πριν την εφαρμογή του κατάλληλου λογοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης.  

Μερικά παιδιά καθυστερούν στην ομιλία / επικοινωνία χωρίς προφανή λόγο. Μπορούν να αναπτύσσονται σύμφωνα με την τυπική εξέλιξη, απλά καθυστερούν.

Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση , τόσο πιο γρήγορη θα είναι η αποκατάσταση!  

Επιστημονικά υπεύθυνη –  Σωτηροπούλου  Σ.  Ροδάνθη

                                           - Λογοθεραπεύτρια –Μέλος του Συλλόγου Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος.

                                            -Ειδική Παιδαγωγός –Μεταπτυχιακός Τίτλος (Μaster) Eιδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

                                            -Βοηθός  Εργοθεραπείας–ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Τηλέφωνα επικοινωνίας –6938835745-2682302027-2651043967

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου