Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Νοεμβρίου 25, 2022

Το Κληροδότημα Χριστόφορου Ρίζου θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας


Για τον αείμνηστο Χριστόφορο Ρίζο, έχει εκδοθεί και βιβλίο το οποίο αναφέρεται στο κληροδότημα του Συρρακιώτη ευεργέτη πάροικου Πρέβεζας Χριστόφορου Κων. Ρίζου ο οποίος μέσω του κληροδοτήματος έχει σημαντικότητα συμβολή σε μια σειρά θεμάτων. 

Ευεργεσίες που ξεχωρίζουν και είναι ιδιαίτερα γνωστές αποτελούν η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης η οποία χτίστηκε σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων που ανήκε στο κληροδότημα του Χριστόφορου Ρίζου. Μάλιστα, μεταξύ των πολλών δωρεών του μεγάλου αυτού ευεργέτη ξεχωρίζει η παραχώρηση ενός ελαιοστασίου πολλών στρεμμάτων, για χρήση Νεκροταφείου, στην είσοδο της Πρέβεζας καθώς και οι υποτροφίες σε οικονομικά αδυνάτους Πρεβεζάνους και Συρρακιώτες φοιτητές.

Ο Δήμος Πρέβεζας προσανατολίζεται στην κατάθεση αίτησης από κοινού με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων στο Εφετείο Ιωαννίνων μιας και έχει ανακύψει ζήτημα σχετικά με την ερμηνεία διαθήκης του Κληροδοτήματος .

Για τον αείμνηστο Χριστόφορο Ρίζο, έχει εκδοθεί και βιβλίο το οποίο αναφέρεται στο κληροδότημα του Συρρακιώτη ευεργέτη πάροικου Πρέβεζας Χριστόφορου Κων. Ρίζου. 

Η μελέτη αυτή βασίζεται σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό, που προέρχεται από το Αρχείο της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης και άλλες πηγές και περιγράφει, με ακρίβεια, την πορεία του κληροδοτήματος από το 1903 μέχρι και το 1993. Ειδικότερα στην μελέτη αυτή περιγράφονται οι ενέργειες των εκτελεστικών του επιτροπών, η δίκη των πρώτων εκτελεστών, η ίδρυση και λειτουργία του Νεκροταφείου Πρέβεζας, η διαχείριση και εκμετάλλευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του διαθέτη σύμφωνα με τις θελήσεις του που αναφέρονται ρητά στην διαθήκη του και η περιφρούρησή της.

Στην πρόταση της δημοτικής αρχής, στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα αναφέρονται τα εξής: Ότι υπάρχει αμφιβολία για την ερμηνεία της διαθήκης σχετικά με τη διαχείριση της περιουσίας που έχει κληροδοτηθεί από τον διαθέτη Χριστόφορο Ρίζο εκ των εισοδημάτων της οποίας να καταβάλλονται τα έξοδα σπουδών σε σπουδαστές και σπουδάστριες Πανεπιστημίων και λοιπών Ανωτάτων Σχολών της Ελλάδας που ανήκουν σε αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμες οικογένειες του Συρράκου και της Πρέβεζας και ότι η αληθινή βούληση του διαθέτη Χριστόφορου Ρίζου είναι ότι πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του κληροδοτήματος Χριστόφορου Ρίζου είναι ο εκάστοτε δήμαρχος Πρέβεζας και, για την πληρέστερη, αρτιότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία αυτής, μέλη της: Δύο δημότες Πρέβεζας, που θα ορίζονται από τον Δήμο Πρέβεζας. Δύο Συρρακιώτες, κάτοικοι Πρέβεζας, οι οποίοι θα ορίζονται από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και θα πρέπει να πληρούν μία, τουλάχιστον, από τις κάτωθι προϋποθέσεις: 1. Να είναι δημότες Συρράκου. 2. Να είναι μέλη του Συνδέσμου Συρρακιωτών Περιοχής Πρέβεζας και 3. Να κατάγονται από το Συρράκο με αποδεικτικά  στοιχεία, που θα προκύπτουν από τα Δημοτολόγια του Συρράκου. Η θητεία των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής θα ακολουθεί τη θητεία του προέδρου του κληροδοτήματος.

2. Να κατατεθεί, κοινή με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, αίτηση προς το αρμόδιο Εφετείο Ιωαννίνων με αίτημα τα παραπάνω αναφερόμενα.

3. Η Οικονομική Επιτροπή να προβεί στον ορισμό πληρεξούσιου δικηγόρου για τη σύνταξη, την κατάθεση και τη συζήτηση της σχετικής, κοινής με τον Δήμο Πρέβεζας, αίτησης προς το αρμόδιο Εφετείο Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου