Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2023

Τα προσφυγικά χωριά των Ποντίων στην Πρέβεζα


Τα προσφυγικά χωριά των Ποντίων στην Πρέβεζα είναι 4, η Νέα Σαμψούντα, η Νέα Σινώπη, η Νέα Κερασούντα και ο Αρχάγγελος, δημιουργήθηκαν το 1922-24 μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

● H Νέα Σαμψούντα είναι ένα ποντιακό χωριό που δημιουργήθηκε το 1922 με την εγκατάσταση προσφύγων από την περιοχή της Σαμψούντας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 28 μέτρων στην εύφορη κοιλάδα της Λάμαρης, κοντά στις εκβολές του ποταμού Λούρου. Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 630 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ως κύρια ενασχόλησή τους τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η Σαμψούντα, η κοιτίδα του χωριού, υπήρξε η σημαντικότερη πόλη του Πόντου μετά την Τραπεζούντα.
● Η Νέα Κερασούντα είναι ένα χωριό το οποίο ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες το 1924. Βρίσκεται στον νομό Πρέβεζας, κοντά στον κόμβο που συνδέει την Άρτα με την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα. Χωριό απλωμένο σε πεδινή έκταση με καλλιέργειες, ανήκει στον Δήμο Φιλιππιάδας και αριθμεί περίπου 800 κατοίκους. Η Νέα Κερασούντα αποτελεί ένα από τα 4 Ποντιακά χωριά προσφύγων, που ιδρύθηκαν την περίοδο εκείνη στον νομό Πρέβεζας. Η καταγωγή των περισσότερων από τις 50 με 60 οικογένειες που ήρθαν τότε στην περιοχή, ήταν από την Κερασούντα του Πόντου και τα περίχωρα της και από το Πουλατζάκ.
● Πρόσφυγες το 1922 και με πολλές δυσκολίες από τα παράλια της Μ. Ασίας ίδρυσαν ένα μικρό χωρίο πάνω σε τρεις μικρούς λόφους της περιοχής αυτής γιατί πιο χαμηλά ήταν βάλτος και το ονόμασαν Νέα Σινώπη και έχει περίπου 600 κατοίκους. Το όνομα του χωριού δόθηκε από έναν πρόσφυγα τον Χατζηβασίλη που ήταν ο πρώτος που ήρθε στο χωριό και καταγόταν από τη Σινώπη της Μ. Ασίας. Σήμερα η Νέα Σινώπη είναι ένα ζωντανό Δημοτικό Διαμέρισμα που τίποτε δεν έχει να ζηλέψει ακόμα και από μια πόλη, δεδομένου ότι είναι από τα λίγα Δημοτικά διαμερίσματα που κρατάει τους νέους.
● Ο Αρχάγγελος χτισμένος σε κομβικό σημείο και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων βορείως της Πρέβεζας, συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Το χωριό απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από την παραλία του Ιονίου, βρίσκεται σε υψόμετρο 40 μέτρων και αριθμεί περίπου 500 κατοίκους. Ο Αρχάγγελος είναι σχετικά νέο χωριό, καθώς ιδρύθηκε το 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή, οπότε και η πλειοψηφία των Ελλήνων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις προαιώνιες πατρίδες και να πάρει το δρόμο του ξεριζωμού. Οι Μικρασιάτες που ίδρυσαν το χωριό, προέρχονταν από χωριά του Δ. Πόντου, κοντά στην τουρκική κωμόπολη Αγιατζίκ.
Τα χωριά στις μέρες μας δεν είναι αμιγώς Ποντιακά, καθώς ντόπιοι Ηπειρώτες εμφιλοχώρησαν, με την πάροδο του χρόνου στις κοινότητες. Χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται η Ποντιακή της ταυτότητα και κληρονομιά.

Instagram: n.p._production https://bit.ly/2QnGVYS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου