Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Μαΐου 31, 2023

Εναλλακτικός οικονομικός Τουρισμός Πρέβεζα..!, του Μπάμπη Γκανάλα


Η Ήπειρος είναι μία περιφέρεια η οποία στηρίζεται οικονομικά και κοινωνικά σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

Σήμερα ,μετά από διαδρομή χρόνων ,έχουμε πετύχει το τουριστικό προϊόν  της Ηπείρου να αναγνωρίζεται για το υψηλό επίπεδό του ,εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Ήπειρος  έχει μπει δυνατά στον χάρτη των ανερχόμενων τουριστικών προορισμών ,προσελκύοντας επισκέπτες και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Η Ήπειρος είναι από τις περιφέρειες της Ελλάδας που βάσει στατιστικών στοιχείων δεν συγκαταλέγεται ακόμα στους κορυφαίους προορισμούς τουρισμού.

Η βάση του τουρισμού στην Ήπειρο είναι η ΠΡΕΒΕΖΑ.

Ο Τόπος μας είναι ευλογημένος  !  Από τη μία οι πανέμορφες παραλίες να << χαϊδεύουν >> το μεγαλύτερο κομμάτι του Δήμου, από την άλλη ο γεωμορφολογικός χαρακτήρας του Δήμου να προσφέρει απίστευτη ομορφιά στην ενδοχώρα με τα βουνά και τα ποτάμια.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει  αυτή την άγρια και παρθένα ομορφιά μέσα από τις ορεινές αναβάσεις που ποικίλλουν σε βαθμό  δυσκολίας και ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό αναβάτη.

Στο κέντρο της πόλης  στην παραλία  της Κυανής Ακτής ,με τα ιαματικά και καταγάλανα νερά ,δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να συνδυάσει την επίσκεψη του στην πόλη με τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών του Αμβρακικού.

Μπορεί να κολυμπήσει στην παραλία ,όπως την ονομάζουμε << Θειούχα >> ,δίπλα στην Κυανή Ακτή .

Γι αυτούς που αγαπάνε την αδρεναλίνη υπάρχουν δραστηριότητες όπως rafting στον ποταμό Αχέροντα.

Απέχει σχεδόν 3,30  ώρες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη .Εύκολη και απολαυστική διαδρομή για να ζήσεις ανεπανάληπτα αξιοθέατα και ιστορικούς χώρους.

Το νέο Μουσείο  της Νικόπολης ,αφιερωμένο στο ομόνυμο αρχαιολογικό χώρο. Επιβάλλεται και μια βόλτα σε έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού βρίσκεται η πανέμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη  της Πάργας.

Δράσης στις πηγές του Αχέροντα -βαρκάδα . Στο καταφύγιο Φαράγγι  των Πηγών  του Αχέροντα, στην περιοχή της Γλυκής. Η παραλία Σαρακήνικο  Πάργας, είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες  στην περιοχή  της Πάργας.

Πάνω σε ένα λοφίσκο στο χωριό Μεσοπόταμος  48 χιμ. Β.Δ.  της Πρέβεζας βρίσκεται το αρχαιότερο Νεκρομαντείο  της αρχαιότητας .το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

Χαμηλή η εγκληματικότητα  στην Ήπειρο και ως ανύπαρκτη στην Πρέβεζα.

Εκφράζω  την άποψη ότι πρέπει να ξαναβρούμε τους αξιακούς μας κανόνες  σαν άνθρωποι και σαν κοινωνία και να επιστρέψουμε στις παραδόσεις μας και την οικογενειακή αγωγή, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση η Πρέβεζα για όλη την Ελλάδα.

Η Αμμουδιά Πρέβεζας ,βρίσκεται στις εκβολές του Αχέροντα ,στο βορειοδυτικό άκρο του νομού  Πρέβεζας. Είναι το πιο σημαντικό τουριστικό θέρετρο και αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόλογους προορισμούς  στην περιοχή.

Στο νοτιοδυτικό άκρο  της Ηπείρου ξεδιπλώνει την ιδιαίτερη γοητεία  της η Πρέβεζα ένας τόπος με ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά αιώνων ,μα και ομορφιά απλόχερη, που μας προκαλεί μοναδικές γεύσεις φαγητών.

Η φύση πριμοδότησε το νομό Πρέβεζας με απέραντες  ακρογιαλιές με κρυστάλλινα νερά που χαρακτηρίζουν το Ιόνιο . Η πλούσια βλάστηση  των βουνών  της, μα και οι απέραντοι ελαιώνες ,τα άφθονα τρεχούμενα νερά και οι τόσες εναλλαγές του τοπίου  της χαρίζουν απρόσμενη γοητεία.
     
Ο Κρατικός Αερολιμένας  Ακτίου ,τα τελευταία χρόνια παρά την οικονομική κρίση και τη φθίνουσα κρατική στήριξη ,γνωρίζει ανάπτυξη  με την επιβατική κίνηση να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη και με ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρίες να χρησιμοποιούν ως τελικό ή ( ενδιάμεσο ) προορισμό των δρομολογίων τους, προς όλες τις χώρες του εξωτερικού  και εσωτερικού.
Το δε έτος 2022 είχε  αύξηση πτήσεων 20,3 % 

Η Πρέβεζα βρίσκεται  ανάμεσα στο δυναμικό Ιόνιο και τον γαλήνιο Αμβρακικό. Στολίδι της ο μυθικός Αχέροντας ,η Λίμνη Ζηρού με τον Κοκκινοπηλό, τα μαγευτικά ακρογιάλια της ,η Ρωμαϊκή Νικόπολη, η αρχαία Κασσώπη,  το Νεκρομαντείο ,η γαφική Πάργα,το  ηρωικό  Ζάλογγο, και τόσα άλλα.

Το όνομά της δηλώνει το στρατηγικό σημείο που είναι χτισμένη , Πρέβεζα σημαίνει πέρασμα,διάβαση.

Οι άνθρωποί της ζεστοί ,φιλόξενοι,σε κάνουν να νιώθεις σαν φίλος απ τα παλιά.
Μια γεύση από την αρχοντική καταγωγή της,την παίρνεις κάνοντας βόλτα στην παραλία του λιμανιού ,όπου σήμερα φιλοξενεί τα ιστιοφόρα και τα σκάφη αναψυχής.
  
Ο Αμβρακικός Κόλπος θεωρείται ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος στα Βαλκάνια κι ένας από τους μεγαλύτερους  της Μεσογείου .Εδώ φιλοξενούνται 296 είδη  πουλιών 
χελώνων και μεταξύ άλλων τα διάσημα και πανέμορφα θηλαστικά ,τα δελφίνια του Αμβρακικού.
 
Η Πρέβεζα φημίζεται για την ξακουστή γαρίδα της  << γάμπαρη >> .τη νοστιμότατη κουτσομούρα της,την πεντανόστιμη σαρδέλα του Αμβρακικού,τη λεγόμενη << παπαλίνα >>,όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται η γιορτή της σαρδέλας ,παραδοσιακό πανηγύρι που αναδεικνύει  την παράδοση και το θαλάσσιο πλούτο  της.
 
Έχει γραφικές γειτονιές  στο ιστορικό κέντρο της,είναι το << Σεϊτάν Παζάρ >> στο καντούνι με τα γιασεμιά και της βουκαμβίλιες ,όπου βρίσκεται το σπίτι που φιλοξένησε τον ποιητή Καρυωτάκη.
 
Πολλά είναι και τα κάστρα που κοσμούν με την παρουσία τους την Πρέβεζα. Όπως το Κάστρο του Παντοκράτορα, το κάστρο  του Αγίου Ανδρέα, το κάστρο Ακτίου,,το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, το κάστρο της Ανθούσας  ( πάνω από την Πάργα ).
Το ποδήλατο έχει σημαντική θέση στη ζωή των κατοίκων που το χρησιμοποιούν στις μετακινήσεις ή τις βόλτες τους.

Η Πρέβεζα διαθέτει μια παράξενη ομορφιά ,μια κρυφή γοητεία που ταξιδεύει  τον επισκέπτη και τον συναρπάζει μέσα από τις εναλλαγές του τοπίου της.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ,η Πρέβεζα έχει κατακτήσει και αρκετές διακρίσεις  στην Ευρώπη Πέρυσι μάλιστα ,χαρακτηρίστηκε από τον Οργανισμό  European Best Destinations  ως ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς  στην Ευρώπη,αλλά και την παραλία Μονολιθίου,καθώς πρόκειται για την μεγαλυτερη παραλία της Ευρώπης,μήκους περίπου 25χλμ.και την απολαμβάνεις χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
 
Τι θα λέγατε λοιπόν για ένα << πέρασμα >> από την πόλη της Πρέβεζας ,από το << νησί >> της Ηπείρου ;

Επιβιβαστείτε στο σκάφος που κάνει την  περίπλου του κόλπου για μια αξέχαστη ημερήσια εκδρομή  να γνωρίσεις  τον οικολογικό και μαγευτικό παράδεισο ,που αλλού δεν υπάρχει πουθενά.....Παραδοσιακό ψάρεμα, με την μέθοδο << νταλιάνι >> την οποία έφεραν οι πρόσφυγες . 

Από τα σωθικά του θηλυκού ψαριού κέφαλου << μπάφα >> βγαίνει ένας πανάκριβος και νοστιμότατος μεζές,το << αυγοτάραχο >> γνωστό και ως το χαβιάρι του Αμβρακικού, γνήσιος μεζές της Πρέβεζας.

Ώρα για βουτιές ....? Κυανή Ακτή, Αλωνάκι,Μονολίθι, Καστροσυκιά,Αρτολίθια, Λυγιά, Βράχος. κ.λ.π.
 
Επιλέξτε το νησί της Ηπείρου ,για εναλλακτικό ....οικονομικό προορισμό....
             
     ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΓΚΑΝΑΛΑΣ....    Πρέβεζα, Μάϊος  2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου