Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Μαΐου 30, 2023

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ο Απόστολος Τάσσης για τα τροχαία ατυχήματα και την αυστηροποίηση των ποινών του ΚΟΚ


Για τα τροχαία ατυχήματα και την
αυστηροποίηση των ποινών του ΚΟΚ μίλησε ο Δικηγόρος Απόστολος Τάσσης στο Ράδιο Prisma και στην εκπομπή "Όλα στον Αέρα" με τον Χρήστο Ανεμοζάλη. 

Ο κος Απόστολος Τάσσης μας έδωσε τις εξής χρήσιμες απαντήσεις για τα καίρια ερωτήματα που θέσαμε:

-Τι πρέπει να κάνω ΑΜΕΣΩΣ αν εμπλακώ σε τροχαίο ατύχημα; 

ΑΠ:Να ενημερώσω άμεσα τον ασφαλιστή και το δικηγόρο μου.

-Επιχειρώ συμβιβασμό με την ασφαλιστική μου ή όχι. 

ΑΠ:Απευθύνομαι σε νομικό συμπαραστάτη και στον ασφαλιστή μου για να με συμβουλέψουν. Αυτοί θα προτείνουν και εγώ θα αποφασίσω.

-Ποια η διαφορά ατυχήματος υλικών ζημιών και σωματικών βλαβών; 

ΑΠ:Στα ατυχήματα υλικών ζημιών χωρίς σωματικές βλάβες, η μόνη εμπλοκή της τροχαίας περιορίζεται στην σύνταξη ενός δελτίου συμβάντων, χωρίς όμως σύνταξη ποινικής δικογραφίας. Αν υπάρχει λοιπόν τραυματισμός και παρανόμως αποκρυφτεί, η  παράλειψη αυτή ενδεχομένως να επηρεάσει την αποκάλυψη της αλήθειας σε μελλοντική δίκη, αφού δεν θα υπάρχει δικογραφία.

-Πώς επιλέγω ασφαλιστική εταιρεία; 

ΑΠ:Με γνώμονα την καλύτερη και όχι τη φθηνότερη. Όχι από το διαδίκτυο, αλλά σε συνεργασία πάντα με τοπικό ασφαλιστή, ο οποίος είναι πολύτιμος στην συνέχεια. Δεν επιλέγουμε ασφαλιστικές εταιρίες που δεν γνωρίζουμε μόνο και μόνο γιατί είναι φθηνές. Η σωστή ασφαλιστική εταιρία είναι πάντα παρούσα και πληρώνοντας τα θύματά μας, μας απαλλάσσει από ψυχοφθόρους δικαστικούς αγώνες.

-Ποια είναι καλή και ποια κακή ασφαλιστική εταιρία. 

ΑΠ:Καλή είναι αυτή που πληρώνει. Η καταφυγή στη δικαιοσύνη είναι συχνά ο πιο πολιτισμένος και σωστός τρόπος ικανοποίησης των δικαιωμάτων μας, όταν η ασφαλιστική εταιρία δεν επιτελεί το ρόλο της.

-Τι γίνεται αν ο υπαίτιος οδηγός που μας ζημίωσε στερείται διπλώματος, ασφάλισης ή είναι μεθυσμένος; 


ΑΠ
:Αυτό είναι αδιάφορο για το θύμα το οποίο θα αποζημιωθεί. Αφορά μόνο τον θύτη και την ασφαλιστική (του) εταιρία, που αφού αποζημιώσει τα θύματα, στη συνέχεια θα στραφεί κατά του υπαιτίου οδηγού, του οποίου η συμπεριφορά συνιστά λόγω εξαίρεσης της ασφαλιστικής του κάλυψης.

-Τι είναι το επικουρικό κεφάλαιο; 

ΑΠ:Ένα ταμείο που αποζημιώνει τα θύματα από τροχαία αγνώστων δραστών, ανασφάλιστων οχημάτων και ασφαλιστικών εταιριών που κηρύσσονται σε πτώχευση.

-Τους νόμους για την ασφάλιση τους καθορίζει το ελληνικό κράτος ή η Ευρωπαϊκή ένωση; 

ΑΠ:Το Ελληνικό κράτος είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και εφόσον το επιθυμεί να γίνεται και πιο προστατευτικό. Όχι όμως λιγότερο από ότι ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.

-Τι φταίει για την αύξηση των τροχαίων στην περιοχή μας; 

ΑΠ:Η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής, η αγένεια, η έλλειψη μόρφωσης και σεβασμού, η υπερεκτίμησε των δυνάμεών μας σε συνδυασμό με την έλλειψη σεβασμού για τον συμπολίτη μας. Τα τροχαία σήμερα είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 18 έως 29 ετών.

-Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες περίοδοι για τα τροχαία ατυχήματα. 

ΑΠ:Πάντα τα καλοκαίρια για την περιοχή μας.

-Τι θα πάθω αν προκαλέσω ένα τροχαίο ατύχημα. 

ΑΠ:Αν το ατύχημα οφείλεται σε απλά αμελή συμπεριφορά, οι συνέπειες για το θύτη με βάση το εθνικό δίκαιο είναι διαχειρίσιμες. Μετά την πρόσφατη τροποποίηση του ΚΟΚ όμως, αν η συμπεριφορά μας δεν είναι απλά αμελής, αλλά περιείχε στοιχεία επικινδυνότητας (χρήση οινοπνεύματος και ουσιών, επικίνδυνη οδήγηση, ταχύτητα, παραβίαση ΛΕΑ), τότε ΝΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΕΡΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΑΣ.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο ηχητικό 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου