Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 30, 2023

Δήμος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής, παρουσιάζει έργο και δυναμική


Πατάει γερά στα πόδια του, κατάφερε πολλά και δρομολόγησε άλλα τόσα...

Ο λόγος, για τον Δήμαρχο Ζηρού και εκ νέου υποψήφιο Νίκο Καλαντζή ο οποίος στις περιοδείες του, συνοδευόμενος από δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, λαμβάνει ιδιαιτέρως θετικά μηνύματα τόσο για το έργο που έκανε, όσο και για αυτά που παρουσιάζει στους δημότες με ένα κοστολογημένο πρόγραμμα.

Ο Νίκος Καλαντζής δεν χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα για να πείσει, αντιθέτως, κάνει επίκληση στη λογική, όχι στο συναίσθημα, ούτε στην αυθεντία, αλλά στην λογική...

Οι πολίτες του Δήμου Ζηρού...γνωρίζουν και έχουν μνήμη, ποιος κατάφερε να δώσει λύσεις τόσο σε ζητήματα της καθημερινότητας όσο και να βάλει τον Δήμο σε τροχιά ανάπτυξης. 

Ο Νίκος Καλαντζής μελετά, προγραμματίζει, εκτελεί, με αυτό το τρίπτυχο πορεύεται αυτοδιοικητικά. 

Ας δούμε τι κατάφερε στη παρούσα θητεία και ποιος είναι ο σχεδιασμός του για την νέα αυτοδιοικητική περίοδο :

Στην ύδρευση:

Από την πρώτη στιγμή επικεντρώσαμε τις προσπάθειες μας στα δαιδαλώδη προβλήματα της ύδρευσης.

Ολοκληρώσαμε το έργο αναβάθμισης των δικτύων και περιορισμού διαρροών, μέσω της προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος  τηλεμετρίας.

Αντικαταστήσαμε  το δίκτυο ύδρευσης στις Κοινότητες Πέτρας και Παπαδατών και υδρεύσαμε τους άνυδρους οικισμούς Ανωγείου και Βούλιστας, τους τελευταίους χωρίς νερό στην Ήπειρο, κάτι που αποτελούσε για χρόνια ένα μελανό σημείο για τον Δήμου μας.

Επίσης αντικαταστήσαμε τμήματα του δικτύου ύδρευσης σε όσες περιοχές υπήρχε ανάγκη π.χ. στα   Μελιανά,  στο Δρυόφυτο, στο  Νικολίτσι, στον Γαλατά, στον  Άγιο Γεώργιο, στο Πολυστάφυλο, στον Κερασώνα και στην Μπουσούλιζα, στη Φιλιππιάδα,

Διανοίξαμε  καινούργιες  γεωτρήσεις. 

Και αφού επιλύσαμε τα βασικά προβλήματα, εντάξαμε στο Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ το έργο εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης όλων  των αντλιοστασίων του Δήμου μας. 

Στην αποχέτευση:

Το μεγάλο έργο της κατασκευής του δικτύου  αποχέτευσης ακαθάρτων στο Θεσπρωτικό  που χρόνιζε στα συρτάρια των άλυτων προβλημάτων της περιοχής μας, είναι πλέον γεγονός. 

Επίσης έγινε επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Φιλιππιάδας, ο οποίος είναι σε άριστη κατάσταση και αυτό το διαπιστώνετε όλοι στην καθημερινότητα σας.

Αντιπλημμυρικά –Αντιπυρικά

Υλοποιούμε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο διευθέτησης των ρεμάτων στην Τύργια.  Προχτές το επισκέφτηκα και έκανα επίβλεψη των εργασιών.

Προχωράει με γοργούς ρυθμούς και πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί.  

Υλοποιούμε τα έργα αντιπυρικής προστασίας και ανάδειξης για τα περιαστικά δάση Φιλιππιάδας και του Θεσπρωτικου με στόχο,  αφενός την προστασία από πυρκαγιές και αφετέρου την αισθητική βελτίωση τους.

Στον Αθλητισμό

Στον τομέα του Αθλητισμού ανακαινίσαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε, τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου.

Μεταξύ αυτών αποπερατώθηκαν οι εργασίες στο κλειστό γυμναστήριο Φιλιππιάδας που είχε μείνει στα 'αζήτητα' για πολλά χρόνια και φέτος παραδόθηκε στους νέους, στους αθλητικούς συλλόγους και στους αθλούμενους συμπολίτες μας.

Δημιουργήσαμε ένα νέο αθλότοπο στον κοινόχρηστο χώρο πλησίον του Δημαρχείου με μεγάλη απήχηση στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους καθώς τοποθετήσαμε και όργανα εκγύμνασης για ενήλικες, που επιθυμούν να γυμναστούν. 

Βελτιώσαμε σημαντικά τις υποδομές στα γήπεδα του Τένις, ενός αθλήματος που έχει παράδοση και δίνει αθλητική ταυτότητα στην πόλη της Φιλιππιάδας.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται το  έργο  βελτίωσης του Δημοτικού Σταδίου Φιλιππιάδας, ενώ ήδη έχουμε ολοκληρώσει τα έργα βελτίωσης των γηπέδων Μπουσούλιζας και  Νέας Κερασούντας.

Ανακατασκευάσαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις στον αθλότοπο Θεσπρωτικού. 

Την ίδια στιγμή βελτιώσαμε τα γήπεδα ‘πέντε επί πέντε’, μπάσκετ και ποδοσφαίρου  στα χωριά μας και σχεδιάζουμε τη δημιουργία περισσότερων. 

Για τις Παιδικές Χαρές

Ανακατασκευάσαμε 24 παιδικές χάρες  και μέχρι τέλος του έτους  δεν θα υπάρχει Κοινότητα που να μην έχει καινούργια και ασφαλή Παιδική χαρά.

Στην Οδοποιία

Δημοπρατήσαμε και κατασκευάσαμε  ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις  σε οδούς και βελτιώσαμε την οδική ασφάλεια.

Ακόμη υλοποιήσαμε ένα μεγάλο μέρος ασφαλτοστρώσεων στους δρόμους που οδηγούν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξη μας στους παραγωγούς μας.  

Σημαντικό έργο επίσης είναι οι καθαρισμοί των αποστραγγιστικών αυλάκων στον Κάμπο Φιλιππιαδας, στον ΤΟΕΒ Μπόιδα Μαυρής και στον ΤΟΕΒ Κερασώνα  αλλά και στον Λούρο ποταμό.

Αναπλάσεις

Πραγματοποιήσαμε αναπλάσεις σε κοινόχρηστους χώρους και πλατείες:   

Βελτιώνουμε την είσοδο της πόλης της Φιλιππιάδας με την κατασκευή νέων πεζοδρομίων.

Προχωράμε στην ενίσχυση του φωτισμού με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών τύπου LED, με παράλληλα μέτρα για την οδική ασφάλεια.

Βελτιώνουμε  τις υποδομές στην περιοχή  Αγίας Κυριακής του Ελευθεροχωρίου με την ανάπλαση της υφιστάμενης πλατείας, την κατασκευή νέας παιδικής χαράς, γηπέδου 5Χ5 αλλά και την τοποθέτηση νέων φωτιστικών τύπου LED.

Υλοποιούμε έργα ανάπλασης με γνώμονα τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού κοντά στο γήπεδο και το Δημοτικό Σχολείο στο  Θεσπρωτικό.

Προχωρήσαμε στην ενεργειακή αναβάθμιση του παλαιού δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού.

Υλοποιήσαμε έργα ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων  και πλατειών στο Γοργόμυλο, στο Γυμνότοπο, στη  Νεα Κερασούντα και  στο Νικολίτσι έχοντας στενή συνεργασία με τους Τοπικούς συλλόγους.

Σχολικές υποδομές:

Σημαντικό είναι το έργο που έγινε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Σχολική Κοινοτητα, στους τομείς της συντήρησης και του εξωραϊσμού των Σχολείων, στη βελτίωση των υποδομών αλλά και στη διαχείριση  λειτουργικών θεμάτων.

Τη Δευτέρα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς διαπίστωσαν όλοι, εκπαιδευτικοί και γονείς ότι τα Σχολεία μας είναι πλήρως ανακαινισμένα και ασφαλή για να υποδεχτούν τους μαθητές.

Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε στενή και αγαστή συνεργασία, με τους Εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί.

Καθαριότητα:

Βελτιώσαμε εμφανώς το επίπεδο της καθαριότητας στις πόλεις και τα χωριά μας. Εάν παρατηρούνται περιστασιακά κάποια μικροπροβλήματα, είμαστε έτοιμοι να τα επιλύσουμε.

Κατασκευάζεται  το Πράσινο Σημείο ανακυκλώσιμων υλικών, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ . Είναι ένα από τα έξι που κατασκευάζονται στην Ήπειρο και είναι πολύ σημαντικό έργο.

Προμηθευτήκαμε νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας απορριμματοφόρα, μηχανήματα έργου και οχήματα, νέους κάδους απορριμμάτων καθώς και νέους κάδους ανακύκλωσης.

Εγκαταστήσαμε 16 υπόγειους κάδους απορριμμάτων στα κέντρα Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού.    

Εφαρμόζουμε πρόγραμμα  χωριστής συλλογής για λαμπτήρες  και για γυαλί. 

Υλοποιούμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών στα Σχολεία με μεγάλη επιτυχία και επιβραβεύουμε την απόδοση των σχολείων (follow green)

Προσθέσαμε νέο ρεύμα συλλογής ρούχων και υποδημάτων με μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες.

Πολιτισμός :

Στον τομέα του  Πολιτισμού διοργανώνουμε σημαντικές εκδηλώσεις.

Φέτος που ‘αναπνεύσαμε’ πιο ελεύθερα καθώς υποχώρησε η πανδημία, διοργανώσαμε ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεων για μικρούς και μεγάλους.

Παράλληλα στεκόμαστε αρωγοί στις προσπάθειες που κάνουν οι  Πολιτιστικοί μας Σύλλογοι, οι οποίοι είναι και οι στυλοβάτες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δημιουργήσαμε τη δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Ζηρού.

Στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ανακαινισμένου πέτρινου κτιρίου του πρώην Δημαρχείου Φιλιππιάδας.

Να πω εδώ ότι στον ίδιο χώρο λειτουργεί αίθουσα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπου γίνονται εκθέσεις φωτογραφιών, βιβλίων, πινάκων ζωγραφικής κλπ. ενώ σχεδιάζουμε να λειτουργήσουμε εκεί και το 'σπίτι' των τοπικών καλλιτεχνών. 

Ουσιαστικά φτιάξαμε έναν πολυχώρο Πολιτισμού που διαρκώς εμπλουτίζεται.

Διοργανώσαμε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και καθιερώσαμε το «Μαγικό χωριό» με πολυήμερες εκδηλώσεις σε Φιλιππιάδα, Θεσπρωτικό και σε κάποια χωριά όπου υπήρξε ενδιαφέρον.

Καθιερώσαμε τον εορτασμό της παγκόσμιας μέρας μουσικής.

Κοινωνική Αλληλεγγύη

Ιδρυσαμε το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ,

Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσα από την ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου,  του Κέντρου Κοινότητας  και των ΚΑΠΗ,  αλλά και τη στήριξη άλλων κοινωνικών προγραμμάτων όπως είναι το “Βοήθεια στο Σπίτι”, το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης και άλλα.

Οριοθετήσαμε και προχωρήσαμε σε σήμανση θέσεων πάρκινγκ, μεταξύ αυτών και 16 θέσεων Αμεα.

Επεκτείναμε επίσης την ιντερνετική κάλυψη σε όλο τον Δήμο Ζηρού, κάτι που στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Εντάξαμε τον Δήμο μας στην ψηφιακό κόσμο και με τη συμβολή της τεχνολογίας οι πολίτες πλέον μπορούν να συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του Δήμου, δίχως τη φυσική τους παρουσία στον γκισέ. 

Παράλληλα με την υγειονομική κρίση -όπως όλοι γνωρίζετε- είχαμε να διαχειριστούμε και την ενεργειακή. Οι τιμές των καυσίμων και των υλικών ανέβηκαν και μαζί όλα τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου.

Απορροφήσαμε όλο το κόστος κάνοντας χρηστή διαχείριση, αποφεύγοντας τις σπατάλες και αξιοποιώντας το δικό μας προσωπικό και τα δικά μας μηχανηματα

Καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε δίχως να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη ούτε μισό ευρώ.

Σταθήκαμε στο πλευρό ευπαθών ομάδων και αδύναμων συμπολιτών μας. 

Αντιδράσαμε με σθένος ενάντια στην τοποθέτηση φωτοβολταΙκού πάρκου στην Κοινότητα Κρανέας και με συντονισμένες ενέργειες το αποτρέψαμε οριστικά. Αποτρέψαμε την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον Λούρο ποταμό, γιατί εντοπίσαμε σοβαρά ζητήματα στη μελέτη.

Αγωνιστήκαμε και συνεχίσουμε να το κάνουμε για την αποφυγή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Λάκκα Σουλίου

Για την  νέα θητεία

Στο μεγαλύτερο μέρος τους, περιγράφονται αναλυτικά στο Πρόγραμμα που θα καταθέσουμε  και που περικλείει το όραμά μας για την επόμενη 5ετία. .

Επιγραμματικά να αναφέρω ότι δεσμευόμαστε ότι θα  ολοκληρωθούν  στην  επόμενη θητεία μας :

·  Μελέτη διευθέτησης και οριοθέτησης του Λούρου Ποταμού που  αφορά στα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης του ποταμού σε μήκος περί τα 8,6 km, καθώς και σε έργα ήπιας ανάπλασης στην παρόχθια ζώνη για τη δημιουργία διαδρόμου για πεζοπορία και δραστηριότητες αναψυχής που συνάδουν με τη μορφολογία του εδάφους, το φυσικό περιβάλλον και τις υφιστάμενες χρήσεις. Έχουμε ετοιμάσει και θα υποβάλλουμε σχετική πρόταση στο Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’

· Μελέτη Παρεμβάσεων Βιώσιμης αστικής κινητικότητας στο Θεσπρωτικό Αφορά στην κατασκευή ενός κυκλικού κόμβου και την ανάπλαση/ανακατασκευή οδών εντός του οικισμού-

Και εδώ θα υποβληθεί πρόταση στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

·  Κατασκευή του έργου για την Ανάπλαση Μεσοχώρι και κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στο Δημοτικό σχολείο Θεσπρωτικού. Είναι ένα έργο που καθυστέρησε και υποβάλαμε πρόταση στο Πρόγραμμα ‘‘Αντώνης Τρίτσης’

·   Ανακαίνιση κτιρίου δωρεάς Αθανασίου Καλδάνη με  σκοπό την δημιουργία βιβλιοθήκης και γενικότερα χώρου Πολιτισμού που λείπει από το Θεσπρωτικό –Υποβολή πρότασης Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Έχουμε εκπονήσει διαχειριστική μελέτη για το δάσος της Φιλιππιαδας  με σκοπό την αντικατάσταση της υπάρχουσας χαλέπιος Πεύκης με δέντρα τύπου δρυ ώστε να αναζωογονηθεί το δάσος .

Περιμένουμε την έγκριση χρηματοδότησης για προμήθεια συστήματος έλεγχου καταναλώσεων που  περιλαμβάνει την εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων, μετρητών ποιότητας και σύγχρονου εξοπλισμού τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού του παρεχόμενου και καταναλισκόμενου νερού

Έχουμε υποβάλλει πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στις Κοινότητες Άσσου, Πολυσταφύλου Ριζοβουνίου και Αγίου Γεωργίου και περιμένουμε τη χρηματοδότηση. 

Θα  προχωρήσουμε στην  ίδρυση κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων  γιατί το έχουν ανάγκη οι ηλικιωμένοι μας σε δημοτικό κτίριο.

Θα βελτιώσουμε τους αύλειους χώρους όλων των σχολικών μονάδων  μας καθώς έχουμε καταθέσει ήδη πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τριτσης ”.

Βρισκόμαστε σε διαρκείς συζητήσεις με το Υπουργείο για την παραχώρηση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στην Παιδόπολη, διότι οι εγκαταστάσεις τους ανήκουν και θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε. 

Θα βελτιώσουμε το γήπεδο Μπουσούλισας με πιστώσεις του Ταμείου Αλληλεγγύης με κατασκευή στίβου με συνθετικό τάπητα (ταρτάν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου