Συνολικό ποσό 387,24 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα διαθέσει το υπουργείο Τουρισμού με αντικείμενο την αναβάθμιση τουριστικών εγκαταστάσεων αλλά και συνολικά του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων το τέλος του 2025.
Στο επίκεντρο υλοποίησης βρίσκεται η νέα στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό με προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς την ενίσχυση και προβολή του τουριστικού προϊόντος, με βάση τα όσα παρουσίασε προς τους δημοσιογράφους η αρμόδια υπουργός τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Στους στόχους είναι επίσης η συμπερίληψη και προσβασιμότητα στον ελληνικό τουρισμό.
Οι βασικές δράσεις του υπουργείου Τουρισμού είναι τέσσερις και συγκεκριμένα πρόκειται για την "Τουριστική Ανάπτυξη" με προϋπολογισμό 321,9 εκατ. ευρώ, την "Τουριστική Εκπαίδευση" με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, τον "Ψηφιακό Μετασχηματισμό-Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων" με προύπολογισμό 10,13 εκατ. ευρώ και τη "Δράση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΕΟΤ" με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ.
Στην δράση για την Τουριστική Ανάπτυξη με προϋπολογισμό 321,9 εκατ. ευρώ ( δείτε αναλυτικά πιο κάτω τις δράσεις) ο Δήμος Πρέβεζας με ένα στρατηγικό πλάνο εξωστρέφειας μπορεί να ενταχθεί στην πλειοψηφία των δράσεων του Υπουργείου Τουρισμού και να διεκδικήσει μεγάλα κονδύλια τα οποία θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τόπου.
Στα βασικά υποέργα της Δράσης για την "Τουριστική Ανάπτυξη" με προϋπολογισμό 321,9 εκατ. ευρώ συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων:
- Η διαχείριση προορισμών (σύσταση τοπικών περιφερειακών οργανισμών διαχείρισης και προώθησης προορισμών – 16,2 εκατ. ευρώ)
- Ο ορεινός τουρισμός (αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων και ορεινών μονοπατιών – 56,5 εκατ. ευρώ)
- Ο Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών (Αξιοποίηση ιαματικών πόρων με νέες ή με αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων-28,32 εκατ. ευρώ)
- Ο Αγροτουρισμός και η Γαστρονομία (Δίκτυο αγροδιατροφής, γαστρονομίας, τουρισμού – 17,2 εκατ. ευρώ)
- Η Αναβάθμιση των Τουριστικών Λιμένων (Αναβάθμιση υποδομών σε μαρίνες, τουριστικά καταφύγια – 159,2 εκατ. ευρώ)
- Οι προσβάσιμες παραλίες (Ανάπτυξη ημιμόνιμων υποδομών σε παραλίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας – 17,1 εκατ. ευρώ)
Ο καταδυτικός και υποβρύχιος τουρισμός (Ανάδειξη του υποβρύχιου περιβάλλοντος με στόχο να γίνει η Ελλάδα καταδυτικός προορισμός – 22,04 εκατ. ευρώ)
Στο επίκεντρο η τουριστική εκπαίδευση
Σημαντικό μέρος του προγράμματος αποτελεί η επανειδίκευση και ενίσχυση των δεξιοτήτων στον τουριστικό τομέα. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 45,15 εκατ. ευρώ και αφορά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εποχικά εργαζόμενων, των μακροχρόνια ανέργων καθώς και των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα για όσους η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή στη διάρκεια της πανδημίας. Η υλοποίηση της δράσης αυτής απευθύνεται σε 18.000 άτομα και η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Ψηφιακός μετασχηματισμός μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων
Σε ό,τι αφορά των ψηφιακό μετασχηματισμό του μητρώου των τουριστικών επιχειρήσεων ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 10,2 εκατομμύρια ευρώ. Αφορά στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ) και στην ανάπτυξη νέου πληροφοριακού συστήματος. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας "MyDigitalTourism” με αντικείμενο τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας με άλλα δημόσια μητρώα και συστήματα καθώς και η ψηφιοποίηση αρχείων.
Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ
Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ με επιμέρους υποέργα που θα υλοποιηθούν όπως η σύσταση ψηφιακού τουριστικού χάρτη, η δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου τουριστικών και πολιτιστικών πόρων της Ελλάδας καθώς και η ανάπτυξη συστήματος πληροφόρησης τουριστών.
Μαρίνες - τουριστικά καταφύγια
Εξετάζοντας τώρα τα έργα όπου θα διατεθούν οι μεγαλύτεροι πόροι και ενέχουν κατασκευαστικό αντικείμενο, ποσό 159,2 εκατομμυρίων ευρώ θα διοχετευτεί - όπως προείπαμε - για την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων της χώρας. Στόχος είναι η κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για θαλάσσιο τουρισμό στην Ελλάδα και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του υπουργείου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θεωρείται μάλιστα ότι μπορεί να αλλάξει τους όρους της θαλάσσιας ανάπτυξης με όρους ενεργειακής αποδοτικότητας και απεξάρτηση από τον άνθρακα. Η πρόσκληση δημοσιεύθηκε στις 25 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσουν διακηρύξεις για μελέτες ωρίμανσης και τη δημιουργία της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας.
Η κατανομή των κονδυλίων
Στα 10 εκατ. ευρώ ανέρχεται το όριο ανά επενδυτικό σχέδιο για τις μαρίνες, στα 6 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο ανά επενδυτικό σχέδιο για τα τουριστικά καταφύγια και τα 3 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο για τα αγκυροβόλια. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι στις 27 Δεκεμβρίου. Το μεγαλύτερο από τα υποέργα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης έχει προϋπολογισμό 139,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 19,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε μελέτες ωρίμανσης, 34,4 χιλ. ευρώ στην εθνική στρατηγική ανάπτυξης τουριστικών λιμένων και στις υπηρεσίες νομοτεχνικής υποστήριξης όπου και τα δύο αυτά έργα έχουν ολοκληρωθεί. Επιπλέον ποσό 566,68 χιλ. ευρώ θα διατεθεί για την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας. Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων γίνεται άμεσα κατά χρονική σειρά υποβολής επενδυτικών σχεδίων έως την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων – συμπεριλαμβανομένου του χρόνου επιλογής και του διορισμού αναδόχου αλλά και των έργων κατασκευής - είναι 24 μήνες.
Στους επιλέξιμους φορείς είναι η ΕΤΑΔ, οι δήμοι και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το έργο αφορά στην κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικών βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων και κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία, καθώς και σε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ περιλαμβάνονται και οι δαπάνες έκδοσης οικοδομικής άδειας. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων για υψηλότερο συντελεστή ενεργειακής απόδοσης, η δημιουργία δικτύων ηλεκτροκίνησης οχημάτων και επενδύσεις σε ΑΠΕ. Πρόκειται επίσης να γίνουν έργα εξοικονόμησης υδάτων με συστήματα αφαλάτωσης – ώσμωσης καθώς και δράσεις ψηφιοποίησης.
Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού
Στο συνολικό προϋπολογισμό των 387 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται και υποέργο για την ενίσχυση του τουρισμού υγείας και ευεξίας με τη συνολική προβλεπόμενη δαπάνη να ανέρχεται στα 28,3 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την παράταση της τουριστικής περιόδου. Στο επίκεντρο του υποέργου βρίσκεται η αξιοποίηση των ιαματικών πόρων της χώρας, με τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού. Και σε αυτή την περίπτωση η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι για τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου