Το μνημείο του Ζαλόγγου είναι αφιερωμένο στη θυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών οι οποίες προτίμησαν τον θάνατο από την ατίμωση και τη σκλαβιά και έδωσαν με την ενέργειά τους αυτή ένα υπέροχο δείγμα πατριωτισμού και αυτοθυσίας.
Το μνημείο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1961 με πανελλήνιο έρανο και είναι αντιπροσωπευτικό του ολοκαυτώματος των γυναικών εκείνων, οι οποίες θυσίασαν τη ζωή τους και αποτέλεσαν ένα πανανθρώπινο σύμβολο ελευθερίας πάνω στον «ιερό βράχο του Ζαλόγγου».
Δεσπόζει στην κορυφή του Ζαλόγγου εδώ και 60 χρόνια και δείχνει ότι είναι ένα γλυπτό το οποίο, τις δεκαετίες που πέρασαν, αποτέλεσε ένα εμβληματικό μνημείο ξεχωριστής αξίας και συμβολισμού για τον ηρωϊσμό, την αυτοθυσία και την ελευθερία του ελληνικού λαού.
Το μνημείο του Ζαλόγγου, το οποίο χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, τον Ιούνιο του 2021 «Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο την αναγνώριση του ιστορικού και πολιτισμικού του χαρακτήρα.
Η πρόταση που έγινε το Νοέμβριο του 2022, από το ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, να αναγνωριστεί το μνημείο αυτό από την UNESCO «ως διεθνές τοπόσημο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών» ανατρέπει τον ιστορικό συμβολισμό του μνημείου για τον οποίο ανεγέρθηκε.
Η ενέργεια αυτή, για να δοθεί ένας νέος συμβολισμός στο μνημείο του Ζαλόγγου, θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεχαστούν μελλοντικά, ο ιστορικός συμβολισμός αυτού του μνημείου, η ιστορία, οι αγώνες και οι θυσίες του ελληνικού λαού και το ιστορικό γεγονός της θυσίας του Ζαλόγγου.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες αυτές, κάθε Έλληνας πολίτης σκέπτεται ότι η αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και της ανθρωπότητας.
Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν όσοι επιδιώκουν αλλοιώσεις σε ιστορικά μνημεία και στους συμβολισμούς τους ότι η ιστορία ενός τόπου δεν διαγράφεται με την υπογραφή ενός υπομνήματος για την αλλαγή του χαρακτήρα ενός ιστορικού μνημείου και την αποστολή του για έγκριση από μια αρχή.
Αυτό το λαμπρό ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο, το οποίο το 2021 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού «Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», καμία μετατροπή του ιστορικού του χαρακτήρα δεν επιδέχεται και κανείς δεν μπορεί να διαγράψει τον ιστορικό συμβολισμό που έχει αποτυπωθεί στο πέρασμα των χρόνων στη συλλογική μνήμη του λαού μας και του πολιτισμένου κόσμου.
Το μνημείο των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο, όπως και κάθε μνημείο αυτής της εμβέλειας, δεν ανήκει σε συγκεκριμένο ίδρυμα, ανήκει σε όλο τον ελληνισμό και είναι υποχρέωση όλων μας, όπως περιφρουρούμε τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του τόπου μας από τις καταστροφές και τις φθορές του χρόνου και των καιρικών συνθηκών, αλλά και όσων τα βεβηλώνουν από έλλειψη σεβασμού προς αυτά και ό,τι συμβολίζουν, άλλο τόσο είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού μας από τις όποιες προσπάθειες και σκοπιμότητες ατόμων ή και φορέων, οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τον χαρακτήρα και τον συμβολισμό τους για προσωπικούς λόγους.
ΠΡΕΒΕΖΑ 07/11/2023
Ο Πρόεδρος
Ευάγγελος Κατσίμπρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου