Η κυβερνητική πλειοψηφία προχώρησε στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου αγνοώντας την κραυγή αγωνίας των επιστημόνων, των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών, μεταξύ αυτών και των δικηγόρων, που αντιμετωπίζουν πλέον άμεσα τον κίνδυνο βίαιης εξόδου από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ή την υπαλληλοποίησή τους, αλλά και τις ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για την αντισυνταγματικότητα διατάξεών του.
Η στάση αυτή της κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί στην εν γένει αδιαφορία της για την στήριξη του δικηγορικού επαγγέλματος και των δικηγόρων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, συνεπεία της υπερδεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, λόγω των μνημονιακών πολιτικών, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.
Είναι μάλιστα τόσο αρνητική η στάση της Κυβέρνησης έναντι των δικηγόρων, που εύλογα δημιουργεί προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά της και κατά πόσο αυτή μπορεί να συνδέεται με το λειτουργηματικό χαρακτήρα του δικηγορικού επαγγέλματος και την επιβαλλόμενη ανεξαρτησία προσωπική, οικονομική και επαγγελματική του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης.
Για να περιβάλλει το καταφανώς άδικο φορολογικό νομοσχέδιο, με το μανδύα της «κοινωνικής δικαιοσύνης», κατέφυγε σε ανέξοδες υποσχέσεις περί δήθεν διοχέτευσης των φορολογικών εσόδων που θα εισπραχθούν από την τεκμαρτή φορολόγηση, στην αναβάθμιση των δημοσίων δομών υγείας και παιδείας. Πριν όμως ακόμη στεγνώσει το μελάνι του φορολογικού νομοσχεδίου, τα επιχειρήματα αυτά διαψεύστηκαν από την ίδια την πραγματικότητα, αφού λ.χ η τελευταία προκήρυξη προσλήψεως ιατρών του Υπουργείου Υγείας, δεν περιλαμβάνει ούτε μία θέση για το πολύπαθο Νοσοκομείο Πρέβεζας, ενώ ταυτόχρονα οργιάζουν οι φήμες για το κλείσιμο του Πανεπιστημιακού Τμήματος της πόλης μας.
Ο κοινωνικός αυτοματισμός που επιχειρείται να ενεργοποιηθεί σε βάρος των δικηγόρων, δεν θα περάσει. Είμαστε φυσικοί σύμμαχοι με τους αυτοπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, αφού μας συνδέουν κοινά προβλήματα και κοινές αγωνίες. Από τη θέση μας, αφουγκραζόμαστε ακόμη τις δυσκολίες των εργαζομένων, των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων. Θεωρούμε ότι μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όπως η ακρίβεια, η υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας κλπ. μας βρίσκουν στην ίδια όχθη.
Τροποποίηση Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς, που εμπλέκονται στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.
Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, την πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, που υπακούει στα κελεύσματα του ποινικού λαϊκισμού και αποτελεί οπισθοδρόμηση για το ποινικό δίκαιο. Χωρίς να έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή και χωρίς αιτιολογική έκθεση, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου εισάγει «εισαγγελικής» έμπνευσης και σκοπιμότητας διατάξεις, με αυστηριοποίηση των ποινών και της έκτισής τους, συρρικνώνει θεμελιώδεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, μεταφέρει αρμοδιότητες από πολυμελείς σε μονομελείς συνθέσεις , αυξάνει το όριο του εκκλητού των αποφάσεων και το κόστος άσκησης του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, επιτείνει την ανασφάλεια δικαίου και οδηγεί σε ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις, λαμβανομένης υπόψιν και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα σωφρονιστικά καταστήματα της Χώρας.
Δικαστικός Χάρτης
Περαιτέρω, δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων, Εφετείων και συγχώνευση Ειρηνοδικείων.
Ο Δ.Σ. Πρέβεζας υιοθετώντας τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων καταγγέλλει απερίφραστα τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύνταξη του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του ως προς το περιεχόμενό του, το οποίο αντίκειται στις πάγιες θέσεις του Δικηγορικού Σώματος. Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι, στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της Χώρας, η δε συγχώνευση Ειρηνοδικείων προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των αρμοδίων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής σε συνδυασμό με την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη και τη λυσιτελή άσκηση του δικαιώματός τους για δικαστική προστασία.
Ευάλωτοι δανειολήπτες
Παράλληλα, ενώ η Κυβέρνηση με τις επιλογές της, ήδη ακόμα και με την πρόσφατη νομοθέτηση για τα «κόκκινα δάνεια» και το ιδιωτικό χρέος, προστατεύει τα μεγάλα εισοδήματα και τις εταιρείες, αφήνει απροστάτευτους τους οικονομικά ευάλωτους πολίτες, δεν θεσμοθετεί την προστασία της πρώτης κατοικίας και εξαρτά την αναστολή του πλειστηριασμού με την υποχρέωση προκαταβολής του 10% της απαίτησης, και την πρόβλεψη για το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών των funds.
Διεκδικούμε την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων μας και όχι μόνο:
1. Οικονομικά θέματα
1. Την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ
2. Την μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ που επιβαρύνει τους εντολείς μας και αυξάνει το κόστος για την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
3. Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
4. Την επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης (Δικαστήρια, διοικητικές επιτροπές κ.λ.π).
5. Καθιέρωση αφορολογήτου ορίου για όλους τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες.
2.Νομική Βοήθεια
Την άμεση εξόφληση όλων των οφειλομένων αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας.
3.ΠΚ και ΚΠΔ
Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.
4.Δικαστικός χάρτης
Τη διατήρηση των υφισταμένων Πρωτοδικείων και Εφετείων της Χώρας. Πλήρη στελέχωση όλων των δικαστικών σχηματισμών με Δικαστές και διοικητικό προσωπικό. Εκσυγχρονισμός των κτιριακών υποδομών των Δικαστηρίων και επέκτασή τους, όπου χρειάζεται.
5. Ευάλωτοι δανειολήπτες
Ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών. Διεύρυνση της έννοιας του «ευάλωτου δανειολήπτη» προκειμένου να συμπεριλάβει όλους τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Εφαρμογή Κώδικα δεοντολογίας από τις εισπρακτικές εταιρίες. Άρση καταχρηστικών συμπεριφορών. Σεβασμός των Δικηγόρων και δανειοληπτών. Άρση του ακατάσχετου των funds και του ποσοστού 10% της προκαταβολής της απαίτησης για την αναστολή πλειστηριασμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας σε έκτακτη συνεδρίαση του την 11-12-2023 επικύρωσε την Απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, αποφασίζοντας τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι και την 5-1-2024.
Επίσης, αποφάσισε τη συμμετοχή του Συλλόγου μας στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στον νέο προϋπολογισμό, που διοργανώνει το Ν.Τ. Πρέβεζας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και σύλλογοι και ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων την Παρασκευή 15-12-2023 και ώρα 7:00 μ.μ. στη Θεοφάνειο.
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας
Θωμάς Γεωργίου Δημήτριος Τζόκας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου