Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Μαρτίου 12, 2024

Με επιτυχία η συμμετοχή του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο, στην Πράγα


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο 2024, που πραγματοποιήθηκε φέτος στην ονειρική Πράγα της Τσεχίας, στον πανέμορφο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Olšanka, από τις 1-5 Μαρτίου 2024.

Η θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την περιβαλλοντική συνείδηση, γι’ αυτό η αποστολή του σχολείου μας συμμετείχε με δύο ομάδες, που παρουσίασαν τα έργα τους την Τρίτη 5 Μαρτίου.

Η Πολιτιστική ομάδα παρουσίασε ένα βίντεο με θέμα την παραδοσιακή μουσική και τον κύκλο της ζωής, με τίτλο “Μελωδικές διαδρομές στο ταξίδι της ζωής”. Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Όλγας Κουρεμένου, τη συμμετοχή της διευθύντριας, κ. Κωνσταντούλας Τσόλκα-Καινουργιώτη και της φιλολόγου, κ. Μαρίας Διαμαντοπούλου, παρουσίασαν στο κοινό ένα διαδραστικό βίντεο, με θέμα το παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι που “ντύνει” τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής: γέννηση, παιδική ηλικία, έρωτας, γάμος, εργασία, γηρατειά και το τέλος της ζωής. Οι μαθητές, παράλληλα με το βίντεο, τραγούδησαν και παρουσίασαν δραματοποιημένα τα διάφορα γεγονότα, ενώ ενθουσιασμό προκάλεσε και η παρουσίαση ενός παραδοσιακού νανουρίσματος της Τσεχίας. Η ομάδα καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, ενώ έλαβε και πολύ θετικές κριτικές από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.

Η Περιβαλλοντική ομάδα, από την άλλη, με την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Σοφίας Γιαννούλη, της θεολόγου κ. Χρυσάνθης Μπάρκα και της καθ. Πληροφορικής κ. Ζωίτσας Βλάχου, κατασκεύασε και παρουσίασε στο κοινό μια αφίσα (infographic) με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφών που επιφέρει, συνδυάζοντας με επιτυχία την καλαίσθητη παρουσίαση, αλλά και την επιστημονική εγκυρότητα. Οι μαθητές ενημέρωναν το κοινό, με επιστημονικά στοιχεία για τις φυσικές καταστροφές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και έπληξαν τόσο σκληρά τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας (πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασία). Η ομάδα παρέμεινε στην αίθουσα παρουσιάσεων του συνεδρίου, διαθέσιμη στους επισκέπτες για την παρουσίαση της αφίσας  και την επίλυση κάθε απορίας. Οι μαθητές και των δύο ομάδων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τις εργασίες άλλων συνομηλίκων τους, από διάφορες χώρες της Μεσογείου, όπως Ιταλία και Ισπανία.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν και απόλαυσαν την πόλη της Πράγας, με επισκέψεις στα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά της σημεία (Γέφυρα Καρόλου-Πλατεία της παλιάς πόλης με το Δημαρχείο και το Αστρονομικό Ρολόι, Καστρούπολη, Μοναστήρι Στραχόβ, Λορέτο, Καθεδρικός ναός Αγίου Βίττου, Μαυσωλείο των Βοημών Βασιλέων, Θησαυροφυλάκιο του Στέμματος, Πύργος του Ιππότη Ντάλιμπορ). Επιπλέον, επισκέφτηκαν το Τεχνολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μουσείο της Πράγας.

Η μαγευτική πόλη της Πράγας, ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος σταθμός της εκπαιδευτικής περιήγησης. Οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Δρέσδη της Γερμανίας, να  θαυμάσουν τα αξιοθέατά της (Dresden Zwinger, εκκλησία Fraunkirche, όπερα Semper) και να ενημερωθούν για την ταραχώδη της ιστορία. Επόμενος σταθμός της περιήγησης υπήρξε η Βιέννη και τα αξιοθέατά της (Ανάκτορα Σένμπρουν, Θερινή κατοικία Μαρίας Θηρεσίας, Όπερα, Κοινοβούλιο, Εθνικό Θέατρο, Δημαρχείο, Πύλη του Φραγκίσκου Ιωσήφ, Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, Καθεδρικός ναός Αγίου Στεφάνου). Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα μνημεία των πόλεων, ενημερώθηκαν για την ιστορία τους και εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά τους. Τελευταία στάση, πριν την αναχώρηση για την Ελλάδα, η λουτρόπολη του Κάρλοβυ Βάρυ, με τα εντυπωσιακά κτίρια και τα ιαματικά της νερά.

Συνολικά, η συμμετοχή στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο υπήρξε μια μοναδική εμπειρία για όλους όσους συμμετείχαν, αλλά και μια θαυμάσια ευκαιρία να προβληθούν τα πολιτιστικά αγαθά του τόπου μας, να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για την κλιματική αλλαγή, αλλά και να γνωρίσουν διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς. Παράλληλα, η εμπειρία της ομαδικής εργασίας, της συνεργασίας και της επαφής με το διαφορετικό, υπήρξε το επιστέγασμα της συμμετοχής, εμπλουτίζοντας τόσο τις γνώσεις, όσο και τις προσωπικότητες των μαθητών.

Κατάλογος συμμετεχόντων

α. Πολιτιστική ομάδα: Αποστολίδης Πέτρος, Γιαμουρίδου Δήμητρα-Μαρία, Ζαρκαντώνη Νεφέλη,  Κατωγιάννη Βασιλική, Λουκά Παρασκευή-Μελίνα, Νάνος Μύρωνας-Αναστάσιος, Γούση Ελένη, Καπελάνος Χρήστος, Καρασαβόγλου Άγγελος, Κωστής Θεοδόσιος, Μάνου Πανωραία, Ρούγκας Λάμπρος, Μπούρας Χρήστος, Μπρίκου Κωνσταντίνα, Νάνος Ορφέας, Νάσης Κωνσταντίνος, Νούσι Χριστίνα, Παππά Μιχαέλα, Πάσχος Κωνσταντίνος, Σαρακινού Βασιλική, Στράτης Αθανάσιος, Χριστάκης Κωνσταντίνος

β. Περιβαλλοντική ομάδα: Αλεξανδροπούλου Δήμητρα, Βαλαχάς Νικόλαος, Βαρέλας Χαράλαμπος, Γκαβανόζη Λαμπρινή, Ζίου Άγγελος-Νικόλαος, Κολιοφώτη Φωτεινή, Κύρλας Βασίλειος, Κώτσης Βασίλειος, Μιμίδης Παντελής-Μάριος, Μουτάφης Δημήτριος-Αντώνιος, Μπαλάφα Αλεξάνδρα, Μπενετάτος Αντώνιος, Μπενετάτου Ειρήνη, Μπενετάτου Λαμπρινή, Παππάς Φώτιος, Ρούγκας Άγγελος, Σκέντος Γεώργιος, Τζόκας Σπυρίδων, Γάκης Αχιλλέας, Κίτσος Γεώργιος, Φίλιππας Παντελής, Παπαϊωάννου Ιωάννης 

     

      

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου