Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για τις υπογραφές στο μεγάλο οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά που ουσιαστικά ολοκληρώνει τον άξονα στην Ιόνια Οδό.Μετά την ανακήρυξη πριν από ένα μήνα περίπου της ΑΒΑΞ ως προσωρινής αναδόχου πλέον έχουμε περάσει στην προσυμβατική περίοδο του διαγωνισμού. Με νέα απόφαση του υπουργείου Υποδομών κλείδωσε οριστικά το έργο στην μεγάλη τεχνική εταιρεία.
Αυτή την εποχή προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα από την ανάδοχο εταιρεία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com σύντομα η προς υπογραφή σύμβαση θα σταλεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, θα ακολουθήσει η παρουσίαση στη Βουλή και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τελετή της υπογραφής της σύμβασης που εκτιμάται πως θα συμβεί μέχρι το καλοκαίρι.
Ο διαγωνισμός για το μεγάλο αυτό οδικό έργο χρειάστηκε να δημοπρατηθεί τρεις φορές, καθώς τις δύο πρώτες ακυρώθηκε ύστερα από προσφυγή η οποία έγινε δεκτή από την ΕΑΑΔΗΣΥ. Την τρίτη φορά ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με επιτυχία με μέσα από την διαδικασία της αποσφράγισης των προσφορών, η ΑΒΑΞ επικράτησε με συνολική έκπτωση 17,5%. Δεύτερη ήρθε η ΤΕΡΝΑ με 16,5% και τρίτο το σχήμα ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ-ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ-ΤΕΝΑ με 16,5ο%. Ακολούθησαν ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΜΕΤΚΑ με 11,08% και ΟΔΟΣ-ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ-ΕΡΓΟΚΑΤ με 10,31%.
Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ είναι 310 εκατ. ευρώ ενώ περιλαμβάνονται και επιπλέον 76 εκατ. ευρώ ως προαιρέσεις, για το τμήμα Καλπάκι-Κακαβιά και τις συνδέσεις με αεροδρόμιο και ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Συνολικά το κόστος ανέρχεται σε 386 εκατ. ευρώ. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι ο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Η μεγάλη σημασία του έργου
Το οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά είναι σήμερα ίσως το σημαντικότερο οδικό έργο της χώρας. Ο πρώτος και προφανής λόγος είναι πως ολοκληρώνει τον άξονα της Ιόνιας Οδού. Με την ολοκλήρωση του ο οδηγός θα μπορεί να κινείται σε ασφαλή και άνετο δρόμο από το Αντίρριο μέχρι το συνοριακό πέρασμα της Κακαβιάς.
Υπολογίζεται πως η απόσταση Αντίρριο-Ιωάννινα-Κακαβιά με μήκος περίπου 264 χιλιόμετρα, θα μπορεί να διανύεται σε περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Η σύνδεση του οδικού τμήματος με την Ιόνια Οδό θεωρείται πως θα δώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή των Ιωαννίνων καθώς θα συνδεθεί με τον άξονα της Ιόνιας το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, η ΒΙΠΕ (η οποία είναι από πιο δραστήριες περιφερειακές ΒΙΠΕ της χώρας), τουριστικοί προορισμοί όπως τα Ζαγοροχώρια και θα βγάλει από την οδική απομόνωση το βόρειο τμήμα του νομού.
Παράλληλα θα γίνει ακόμα πιο ελκυστικό το πέρασμα από την Ελλάδα στην Αλβανία και αντιστρόφως μέσω της Κακαβιάς καθώς από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα θα απαιτούνται περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά για να μεταβεί κάποιος στην γειτονική χώρα. Αυτό με τη σειρά του θα σημάνει και την βελτίωση των εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών καθώς και στην πλευρά της Αλβανίας πραγματοποιούνται έργα βελτίωσης της συνέχειας του άξονας της Ιόνιας Οδού.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υλοποίηση της αναβάθμισης του άξονα
Ιωάννινα-Κακαβιά θα συμβάλει δραστικά και στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας, της ασφαλούς οδήγησης και στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με την βελτίωση της εμπειρίας του οδηγού σε ένα πιο ασφαλή, άνετο δρόμο όπου θα μπορεί να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με σήμερα.
Η Αδριατική Οδός
Το έργο έχει δύο υποτμήματα: το Ιωάννινα-Καλπάκι μήκους 46,4χλμ με 6 ανισόπεδους κόμβους και το Καλπάκι-Κακαβιά με μήκος 23,11χλμ. Συνολικά θα γίνει αναβάθμιση σε μήκος 67,5 χιλιόμετρα και όπως αναφέρθηκε και παραπάνω όλη η Ιόνια θα έχει μήκος περίπου 264 χιλιόμετρα.
Η ολοκλήρωση του άξονα της Ιόνιας θα την συνδέσει με έναν φιλόδοξο ευρωπαϊκό άξονα, την Αδριατική Οδό. Ο άξονας αυτός, ξεκινά από την Τριέστη της Ιταλίας, διατρέχει κατά μήκος της Αδριατικής μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου και Αλβανίας για να φτάσει στη χώρα μας στο συνοριακό πέρασμα της Κακαβιάς.
Στην χώρα μας ο άξονας διατρέχει όλη την Ιόνια Οδό και συνεχίζει στην Ολυμπία Οδό όπου και τερματίζει στην περιοχή της Τσακώνας. Συνολικά έχει μήκος που προσεγγίζει τα 1.500 χιλιόμετρα.
το έργο εντάχθηκε, τελικά, σε χρηματοδότηση από το επενδυτικό Πλαίσιο των Δυτικών Βαλκανίων (WBIF), στο πλαίσιο των έργων που θα στηρίξουν την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ονομάζεται και ως “Μπλε διάδρομος”.
Η Αδριατική Οδός, θεωρείται πως μπορεί να δώσει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες στις χώρες της Δυτικής Βαλκανικής ενώ και για την χώρα μας μπορεί να προσδώσει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά από την άνοδο του εμπορίου, των οδικών μεταφορών, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Η Ήπειρος και ειδικότερα τα Ιωάννινα μέσω αυτού του διαδρόμου θα μετατραπούν σε ένα ισχυρό συγκοινωνιακό κόμβο οδικών μεταφορών και θα έχουν πλέον σύγχρονη οδική πρόσβαση και προς βορρά ενισχύοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου.
ypodomes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου