Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024

Αυτοδιοικητικός Σεισμός - Σενάρια για μείωση αριθμού Περιφερειών από 13 σε 8 - Κέρκυρα και η Λευκάδα στην Ήπειρο


Σενάριο που αν πραγματοποιηθεί θα προκαλέσει αυτοδιοικητικό σεισμό

Ήδη άρχισαν τα όργανα και αναμένεται να χυθεί πολύ μελάνι γι αυτό το θέμα.

Λευκάδα και Κέρκυρα στην περιφέρεια Ηπείρου αν ισχύσουν τα προκαταρκτικά σχέδια της ΕΕ. Το παραθαλάσσιο Ιόνιο μπλοκ versus Hπειρωτική ενδοχώρα για την πολυπόθητη θέση του νέου  υπερπεριφερειάρχη (για άλλους και μικρού πρωθυπουργού). 

Η αλλιώς βάζοντας στο ίδιο καλάθι μήλα με αχλαδια.

Εντονος διάλογος έχει προκύψει γύρω από σενάρια που αφορούν στη μείωση του αριθμού των Περιφερειών της Ελλάδας. Πρόσφατα, σε εκδήλωση για τον Δρόμο της Ανάπτυξης στη Μεγαλόπολη, ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έθιξε το ζήτημα της διοικητικής ενοποίησης της Πελοποννήσου. Ωστόσο, τα νέα σενάρια είναι πολύ διαφορετικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη οι Περιφέρειες της χώρας να μειωθούν από 13 σε 8 μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, προανήγγειλε αυτή την αλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η κυρία Κράτσα ανέφερε πως οι Περιφέρειες της Ελλάδας θα μειωθούν σε 8, και έφερε ως παράδειγμα τη διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με την πρότασή της, η Κέρκυρα και η Λευκάδα θα ενταχθούν στην Ήπειρο, ενώ η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος στην Πελοπόννησο.

Παρά τις δηλώσεις αυτές, η κυρία Κράτσα τόνισε πως δεν υπάρχουν ακόμη τελικές αποφάσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις αλλαγές, ιδιαίτερα αναφορικά με την κατάργηση των νησιωτικών περιφερειών.

Να σημειωθεί πως η τελική απόφαση για τον αριθμό των Περιφερειών της κάθε χώρας λαμβάνεται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Με αφορμή δηλώσεις που έκανε η πρώην Περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα περί δήθεν διάσπασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Τρεπεκλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κα. Κράτσα, με τις δηλώσεις που έκανε για δήθεν διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ποιους εκπροσωπεί και ποιους εκφράζει;

Είμαι ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Οι πολίτες στα Ιόνια Νησιά με τίμησαν με την ψήφο τους για να τους εκπροσωπώ θεσμικά. Συνομιλώ, για τα θέματα στα νησιά μας, με τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς και με τους συναδέλφους μου στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), που είμαι μέλος. Και φυσικά, λογοδοτώ στους πολίτες των Ιονίων Νήσων και στα εκλεγμένα όργανα διοίκησης της Περιφέρειάς μας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε -επί θητείας μου- τέθηκε τέτοιο ζήτημα, από κανέναν από τους συνομιλητές μου. Αναρωτιέμαι λοιπόν, προς τι οι δηλώσεις της κας. Κράτσα και ποιο σκοπό εξυπηρετούν!!! Είναι ένα θέμα, για το οποίο η κα. Κράτσα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και από την πλευρά μου θα μεταφέρω τη σχετική δήλωσή της και στην ΕΝ.Π.Ε.

Παιχνίδια στις πλάτες του λαού στα Ιόνια Νησιά δεν θα επιτρέψω να παίξει κανείς!!!».

Η δήλωση Αυλωνίτη

«Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαψεύσει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τη διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων» ανέφερε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προειδοποιώντας ότι τα Ιόνια Νησιά δεν προσφέρονται για πεδίο πειραματισμών, προκειμένου να καλυφθεί η ένδεια της κυβέρνησης στην ενίσχυση των νησιών και των νησιωτών.

Η δήλωσή του κου Αυλωνίτη έχει ως εξής:

«Έξαφνα κι από το πουθενά προκύπτει θέμα διάσπασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με δηλώσεις της πρ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρ. Κράτσα, η οποία μετέχει στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, η σχετική συζήτηση για διοικητικές αλλαγές στις Περιφέρειες της χώρας ξεκίνησε, με στόχο οι 13 Περιφέρειες να γίνουν 8. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα διχοτομηθεί, με την Κέρκυρα και τη Λευκάδα να εντάσσονται στην Ήπειρο και την Κεφαλονιά και Ζάκυνθο στη Πελοπόννησο.

Αυτά απεργάζονται κάποιοι να ισχύσουν πριν τις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές και η Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει, γιατί κορυφαία κομματικά στελέχη της είναι εκείνα που κάνουν τις ανακοινώσεις, ερήμην των Αυτοδιοικητικών αρχών, των φορέων και των τοπικών κοινωνιών.

Ρωτάμε λοιπόν, αποτελεί στόχο της κυβέρνησης η διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων; Με ποια νομιμοποίηση; Ποιους ρώτησαν; Πως αντιλαμβάνονται την ενίσχυση της νησιωτικότητας; Πως γίνονται τέτοιου περιεχομένου συζητήσεις πρόχειρα και χωρίς τις τοπικές κοινωνίες;

Και πολύ περισσότερο: Με ποιο δικαίωμα μια ιστορική, νησιωτική Περιφέρεια όπως τα Ιόνια Νησιά διαλύεται στα εξ ων συνετέθη για να καταστεί παράρτημα ηπειρωτικών περιφερειών, χάνοντας προνόμια νησιωτικότητας και ευρωπαϊκών ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων;

Καλούμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαψεύσει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε άλλη περίπτωση δηλώνουμε ότι θα μας βρουν κάθετα αντίθετους σε αυτές οι επαπειλούμενες αλλαγές και προειδοποιούμε ότι τα Ιόνια Νησιά δεν προσφέρονται για πεδίο πειραματισμών, προκειμένου να καλυφθεί η ένδεια της Κυβέρνησης στην ενίσχυση των νησιών και των νησιωτών»


Στα «κάγκελα» το ΠΑΣΟΚ

Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν και από τις νομαρχιακές Επιτροπές ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Κεφαλονιά & Ιθάκη. 

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση τους:

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις της πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Ρόδης Κράτσα η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περί μείωσης των Περιφερειών στη χώρα μας από 13 σε 8.

Είναι προφανές, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πιστή στο δόγμα της συγκέντρωσης των εξουσιών και του επιτελικού κράτους, επιδιώκει ναι μειώσει τους δευτεροβάθμιους Ο.Τ.Α. σε λιγότερους από αυτούς που προβλέφθηκαν με το Ν. 3852/2010 – Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Σε περίπτωση δε υλοποίησης αυτής της διάσπασης στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τότε η Κέρκυρα και η Λευκάδα θα ενταχθούν διοικητικά στην Ήπειρο και η Ζάκυνθος με τη Κεφαλονιά & την Ιθάκη στη Πελοπόννησο.

Σε μια ευνομούμενη χώρα, η νησιωτικότητα θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Με κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο να προωθείται η περιφερειακή ανάπτυξη, η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων.

Αντιθέτως, για ακόμα μια φορά αγνοείται η κοινή ιστορική παράδοση της Επτανήσου Πολιτείας ήδη από το 18ο αιώνα, οι κοινές ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, η κοινή προοπτική ανάπτυξης των νησιών μας, παρά τις αστοχίες των μέχρι και σήμερα διατελεσάντων Περιφερειακών Αρχών.

Αναμένουμε δε με ενδιαφέρον, τη τοποθέτηση επί του θέματος του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στέφανου Γκίκα καθώς και των λοιπών Βουλευτών της Ν.Δ. στα Ιόνια Νησιά αλλά και τις τοποθετήσεις των Περιφερειακών Παρατάξεων, δοθέντος ότι μέχρι σήμερα μόνο η Παράταξη “Μένουμε Ιόνιο” με επικεφαλής τη Μαρία Δρυ καταδίκασε τις ανωτέρω δηλώσεις της κ. Κράτσα, που αποκαλύπτουν τις κυβερνητικές προθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου