Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Ιουλίου 05, 2024

Υπεγράφη η σύμβαση για νέο δίκτυο ύδρευσης σε Λευκάδα, Πρέβεζα και Άρτα


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης στις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Πρέβεζας και Άρτας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Λευκάδας, παρουσία τοπικών αρχών, βουλευτών, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου.

Το έργο, προϋπολογισμού 141,7 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού μήκους 104 χιλιομέτρων από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου μέχρι τη Λευκάδα, που θα καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης οικισμών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, εξυπηρετώντας πάνω από 150.000 κατοίκους.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο με πολλά σημαντικά έργα να βρίσκονται στη φάση υλοποίησης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης του έργου από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αφού δεν ήταν δυνατόν να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το έργο αυτό, το οποίο θα καλύψει τις υδατικές ανάγκες για πολλές δεκαετίες, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης και θα προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Η νέα υποδομή θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα υδραγωγεία, τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αιχμής το καλοκαίρι, όταν διαπιστώνονται προβλήματα διαρροών και μη ορθολογικής διανομής του νερού. Με τη νέα υποδομή θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες νερού, που υπολογίζονται στο 30%, και θα εξασφαλιστεί η ορθολογική διανομή του νερού, μειώνοντας την υπεράντληση από γεωτρήσεις.


Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 40 μήνες (το 2027), με 36 μήνες για κατασκευαστικές εργασίες και 4 μήνες για δοκιμαστική λειτουργία. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας, ο ανάδοχος θα συντηρεί και θα λειτουργεί το έργο για 36 μήνες.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι το έργο θα καλύψει τις τρέχουσες και μελλοντικές υδατικές ανάγκες και θα βελτιώσει τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υδάτινων συστημάτων της περιοχής.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, σημείωσε ότι το έργο θα μειώσει τις απώλειες νερού και θα βελτιώσει τη διαχείριση του πολύτιμου αυτού αγαθού.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα έργα στο οδικό δίκτυο που συνδέει το Άκτιο με τη Λευκάδα και περιόδευσε στο κέντρο της Λευκάδας, όπου συνομίλησε με πολίτες, τουρίστες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους στην εστίαση και στον τουρισμό. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε συσκέψεις με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου