Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Ιουλίου 24, 2024

Παθολόγοι από το ΠΓΝΙ με εντέλλεσθε στο ΓΝ Πρέβεζας


Ανακοίνωση

 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  (ΔΗ.ΠΑ.Κ.) ΙΑΤΡΩΝ            Ηπείρου-Λευκάδας

“Θα πείτε, τι πιο σύνηθες να συμβεί….”

Άλλο ένα κομμάτι στο παζλ των μετακινήσεων στη περιοχή μας έρχεται να προστεθεί με μετακινήσεις Παθολόγων από το ΠΓΝΙ στο ΓΝ Πρέβεζας. Σύμφωνα με έγγραφο που στάλθηκε από το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ στις 22/07/2024 στις Διοικήσεις του ΠΓΝΙ και του ΓΝ Χατζηκώστα ζητείται η κάλυψη των εφημεριακών αναγκών της Παθολογικής του ΓΝ Πρέβεζας για τις ημερομηνίες 22 (την ίδια ημέρα δηλαδή), 24, 26, 28, 30 Ιουλίου.

Μετακινήσεις από τη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ και του ΓΝ Χατζηκώστα στο ΓΝ Αγρινίου για να κρατηθεί ανοικτή η ΜΕΘ, μετακίνηση Παιδιάτρου από το ΠΓΝΙ για να καλυφθούν οι ανάγκες της Παιδιατρικής του ΓΝ Χατζηκώστα, μετακίνηση Ακτινολόγων από το ΠΓΝΙ και το ΓΝ Χατζηκώστα στο ΓΝ Άρτας για 10-15 εφημερίες το μήνα, μετακινήσεις από τη ΜΕΘ ΠΓΝΠ στο ΓΝ Άρτας για να μην κλείσει η ΜΕΘ, μετακίνηση Παθολογοανατόμου από το Χατζηκώστα στο ΠΓΝΙ δύο φορές τη βδομάδα εδώ και δύο!! χρόνια.

Καλά δε τα έχει καταφέρει το Υπουργείο; Βρίσκει κανείς κανένα σοβαρό λόγο για να μην έρθει κάποιος γιατρός να δουλέψει στο ΕΣΥ όταν το Υπουργείο Υγείας του έχει εξασφαλίσει να γνωρίσει όλες τις πόλεις της περιοχής; Ή να μη θέλει κάποιος να παραμείνει στο ΕΣΥ;

Η Παθολογική κλινική του ΓΝ Πρέβεζας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, γνωστό σε όλους! Έχει μόλις 4 οργανικές θέσεις. Αυτή τη στιγμή υπηρετεί ο Διευθυντής που θα έπρεπε να είχε ήδη βγει σε σύνταξη, μία Επιμελήτρια Β , μία ιδιώτης Παθολόγος εφημερεύει με μπλοκάκι, ενώ μία συνάδερφος Επιμελήτρια Β βρίσκεται σε άδεια ανατροφής τέκνου. Το πρόβλημα που προκύπτει δεν είναι καινούργιο , δε λύνεται με μετακινήσεις από άλλες κλινικές. Μόνη λύση είναι η αύξηση των οργανικών θέσεων, η ταυτόχρονη προκήρυξη τους, η αύξηση των επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων.

Η Παθολογική κλινική του ΠΓΝΙ είναι κλινική με τεράστιο φόρτο εργασίας καθώς δέχεται τα περιστατικά όλης της περιοχής που χρήζουν νοσηλεία σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο αλλά και όσα, λόγω των ελλείψεων , δε μπορούν να διεκπεραιώσουν τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της περιοχής. Η λειτουργία της ΜΕΛ αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα λειτουργίας, βραχεία νοσηλεία δεν υπάρχει στα ΤΕΠ με αποτέλεσμα αύξηση του αριθμού των εισαγωγών σε κάθε εφημερία.

Η μεθόδευση του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης να υποβαθμίσει και να υπονομεύσει παραπέρα τα νοσοκομεία μετατρέποντάς τα σε επικίνδυνα υποστελεχωμένα και χωρίς αναγκαίο εξοπλισμό εφημεριατζίδικα που θα εφημερεύουν περιστασιακά μετακινούμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι είναι επικίνδυνη.          

Παράλληλα μεθοδεύεται η μετακύλιση των ευθυνών στους ίδιους τους εφημερεύοντες που θα καλούνται να αντιμετωπίζουν μόνοι τους περιστατικά που απαιτούν στελεχωμένη και εξοπλισμένη πλήρως νοσοκομειακή μονάδα.

Η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση, οι παραιτήσεις και οι μετακινήσεις είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Προκειμένου οι δημόσιες δομές υγείας να προσαρμοστούν στους ελλιπέστατους κρατικούς προϋπολογισμούς, υπολειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, το οποίο εξαναγκάζεται σε εξουθενωτικά ωράρια (υπερεφημέρευση, περικοπή ρεπό/αδειών) και μετακινήσεις, που οδηγούν σε σωρεία παραιτήσεων ή άγονων προκηρύξεων.

Τα προβλήματα θα επιδεινωθούν με την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ». Ήδη προχωρά η αξιολόγηση των νοσοκομείων αξιοποιώντας ως εργαλείο τα DRGs.                                            Στα πλαίσια των συγχωνεύσεων, της λογικής ότι “κάποια νοσοκομεία πρέπει να κλείσουν”, θα αυξηθούν και οι μετακινήσεις προσωπικού, το οποίο θα υποχρεώνεται να μπαλώνει ταυτόχρονα κενά στα πιο υποστελεχωμένα κοντινά νοσοκομεία.

Χρειάζεται τώρα ο καθένας μας να πάρει θέση! Δεν αρκεί το σιχτίρισμα στον ένα ή στον άλλο διοικητή ή υπουργό ή το “να τη γλιτώσουμε τώρα εμείς και αύριο βλέπουμε….”

Χρειάζεται να μπει στο επίκεντρο της δράσης όλων μας ο πυρήνας της πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, που δεν είναι άλλος από την μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις με το ελάχιστο κόστος και προσωπικό και τα περισσότερα έσοδα μέσω των DRGs.

 

·Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων.

·Άμεση ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων όλων των κενών θέσεων, μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών.

·Επικαιροποίηση οργανισμών των νοσοκομείων με αύξηση οργανικών θέσεων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

·Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών. Διπλασιασμός αποζημίωσης εφημεριών, αυτοτελής μειωμένη φορολόγηση τακτικών εφημεριών.

·Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με αυξημένη κρατική χρηματοδότηση.

Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη απεργία στις 29/7, ημέρα κατάθεσης του κατάπτυστου νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.

Kαθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στο ύψος των αναγκών και των επιτευγμάτων της επιστήμης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου