Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά μήνας διακοπών για τους Έλληνες, κάτι που είναι εμφανές πλέον στις άδειες πόλεις.
Αν και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι πύλες εξόδου από τις πόλεις κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κινητικότητα της χρονιάς, τα ταξίδια των Ελλήνων δεν περιορίζονται πλέον μόνο στον Αύγουστο, ούτε μόνο στο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2023 τα άτομα όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 4,9 εκατ. και πραγματοποιήθηκαν 8,3 εκατ. ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,7% και κατά 0,6%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2022. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων το 2023 ανήλθε σε 77,8 εκατ. και των δαπανών σε 3,45 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 2,2% και αύξηση κατά 3,6%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2022, αντίστοιχα.
Είναι εμφανές ότι ο προϋπολογισμός του ελληνικού νοικοκυριού πιέζεται σημαντικά από τον πληθωρισμό, ωστόσο η διάθεση για ταξίδια είναι μεγάλη. Έτσι, προτιμούν να μειώσουν τις διανυκτερεύσεις, προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδα, τα οποία είναι ούτως ή άλλως αυξημένα λόγω των ακριβότερων τιμών.
Για τον λόγο αυτόν, και σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα αυξημένα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά ναύλα, οι οδικοί προορισμοί της χώρας, όπως η Πελοπόννησος, η Εύβοια, η Ήπειρος και η Χαλκιδική, έχουν και φέτος την τιμητική τους.
Όπως φαίνεται από τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ με θέμα «Πώς ταξιδεύουν οι Έλληνες | Ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ταξιδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό», ο κύριος λόγος ταξιδιού είναι η αναψυχή (60%), ακολουθούμενη από την επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους με 18%. Τα επαγγελματικά ταξίδια (σημπεριλαμβανομένων των συνεδρίων) αποτελούν αναλογικά σημαντικότερο λόγο ταξιδιού στο εξωτερικό (14%) απ’ ό,τι στο εσωτερικό (11%). Για ιατρικούς ή άλλους σκοπούς ταξιδεύουν πολύ μικρά ποσοστά.
powergame.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου