Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 30, 2024

Καββαδάς: "Αύξηση 1 δις ευρώ κάθε χρόνο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι το 2026"


Στόχος η επιτάχυνση της χρηματοδότησης και υλοποίησης των έργων - Απαλλαγή μικρών σκαφών αναψυχής έως 7 μέτρα από τον ετήσιο φόρο» - Ομιλία στη Βουλή

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας και υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο, με τη δημιουργία ενός νέου και ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος, στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά και σε περισσότερη διαφάνεια που θα κάνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πιο αποτελεσματικό.

Τόνισε ότι πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε την τελική της μορφή μετά από έναν εξαντλητικό διάλογο τουλάχιστον δύο ετών, με θετική αποτίμηση των διατάξεων κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και στην ακρόαση των φορέων, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει αυτό το νομοσχέδιο ως μία εθνική προτεραιότητα και να συμβάλει στον διάλογο με ρεαλιστικές προτάσεις και όχι με αφορισμούς που εξυπηρετούν μικροπολιτικές λογικές, αφού το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης για τη χώρα και πρέπει να λειτουργεί σωστά, αποτελεσματικά και με διαφάνεια.

Στα επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής ανέφερε ότι:

1. Απλοποιεί και ξεκαθαρίζει το πλαίσιο για τις δημόσιες επενδύσεις μέσα από την επικαιροποίηση παλαιότερων νόμων, αφού για πρώτη φορά διαμορφώνεται ένα αυτοτελές και συνεκτικό θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για το αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

2. Διευκολύνει και επιταχύνει τις πληρωμές μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γεγονός που σημαίνει επιτάχυνση των έργων που έχουν ενταχθεί σε αυτό.

3. Αυξάνει τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος κατά 900 εκατομμύρια ευρώ. Το τρέχον Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που ανέρχονταν σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, με τη νέα αύξηση φτάνει τα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2024 και θα έχει μια αυξητική πορεία, αφού το 2025 θα φτάσει τα 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2026 θα φτάσει τα 15,9 δισεκατομμύρια – δηλαδή ετήσια αύξηση από 10% έως 17%.

4. Δημιουργεί ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη χρηματοδότηση των έργων αντιμετώπισης των καταστροφών που επιφέρουν οι θεομηνίες.

5. Δημιουργεί ειδικό μηχανισμό για την καταγραφή και παρακολούθηση των δαπανών συντήρησης και λειτουργίας των έργων του προγράμματος σε ορίζοντα δεκαετίας.

6. Καθορίζει επακριβώς όλες οι διαδικασίες ένταξης των έργων που εντάσσονται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θεωρούνται ώριμα έργα, προκειμένου να επιτευχθεί η μεταφορά τους σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος και συντονισμός του προγράμματος, με τη δημιουργία ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος μέσω του οποίου θα παρακολουθείται τόσο από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και από τους φορείς υλοποίησης, όσο και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η πορεία όλων των δημόσιων επενδύσεων, σχολιάζοντας ότι χρειάζεται ένα νέο, ξεκάθαρο και λειτουργικό πλαίσιο για τη βελτίωση των διαδικασιών παρακολούθησης, απολογισμού και αξιολόγησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά και μείωση του διοικητικού και γραφειοκρατικού βάρους που προκαλούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο άρθρο 17, που προβλέπει ότι χρηματοδοτήσεις για τις οποίες δεν έχουν εκτελεστεί πληρωμές εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης χρηματοδότησης και την πίστωση του λογαριασμού ανακαλούνται αυτοδίκαια, ενώ μετά την ανάκληση, οι φορείς θα μπορούν να υποβάλλουν νέο αίτημα χρηματοδότησης, σχολίασε δε ότι πολλές φορές ακούμε ότι τα έργα λιμνάζουν, ότι οι πόροι μένουν ανεκμετάλλευτοι και ότι τα έργα σταματούν, γιατί δεν πληρώνονται οι ανάδοχοι, ώστε διατάξεις όπως αυτή για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι πολύ θετικές.

Συνοψίζοντας, ο  Βουλευτής σχολίασε ότι η καταγραφή, ο εκσυγχρονισμός και η αναθεώρηση νομοθετικών διατάξεων που παραμένουν ίδιες εδώ και εβδομήντα χρόνια, καθώς και η κατάργηση ανενεργών ή αναποτελεσματικών ρυθμίσεων και η απλοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης έργων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι η σοβαρή, βελτιωτική μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου. Μείζων στόχος, είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών πόρων, αλλά και η αύξηση του δείκτη αποτελεσματικότητας των άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων και των φορέων που τα διαχειρίζονται, καθώς και η ολοκληρωμένη αποτύπωση και παρακολούθηση των εσόδων που προκύπτουν από την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που βάζει τέλος στον ειδικό φόρο πλοίων και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα μικρά σκάφη αναψυχής Β’ κατηγορίας κάτω των 7 μέτρων, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2020, καθώς όσοι έχουν ήδη πληρώσει τα προηγούμενα έτη, δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Τόνισε ότι η διάταξη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη Λευκάδα καθώς, όπως ανέφερε, στις επισκέψεις του στην πόλη και στα χωριά της Λευκάδας πολλοί πολίτες τον πλησίασαν διαμαρτυρόμενοι για το θέμα, και ευχαρίστησε τον Υπουργό διότι αφουγκράστηκε και ανταποκρίθηκε θετικά σε ένα βασικό αίτημα τόσο των ερασιτεχνών αλιέων όσο και των ιδιοκτητών μικρών σκαφών αναψυχής, το οποίο και ο ίδιος μετέφερε στο Υπουργείο Οικονομικών τις προηγούμενες μέρες.

Κατέληξε σχολιάζοντας ότι ένα δίκαιο αίτημα έγινε πράξη και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας, συνεχίζοντας την πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι ένα μείγμα ανάπτυξης, επενδύσεων, ενίσχυσης εισοδημάτων και μείωσης φόρων και προσθέτοντας ότι την ίδια αυτή πολιτική εξυπηρετεί και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, καθώς εκσυγχρονίζει ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία που έχει η χώρα στο οπλοστάσιό της, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που είναι η κινητήρια δύναμη για υποδομές, για αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Στηρίζουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης που θα καταστήσει αυτό το νομοθετικό όπλο ακόμα πιο αποτελεσματικό. Στηρίζουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Στηρίζουμε λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με πράξεις και όχι με λόγια. Στηρίζουμε την Κυβέρνηση για τη βελτίωση της λειτουργίας της και για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου που θα μας φέρει πιο γρήγορα πιο κοντά στην Ελλάδα του 2030.»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου