Ένας παράδεισος για θαλάσσιες χελώνες
Ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί σημαντικό πεδίο τροφοδοσίας και διαχείμασης για τις Καρέττα και τις πράσινες θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο. Το πρόγραμμα του Αμβρακικού Κόλπου μελετά τους πληθυσμούς των χελωνών που βρίσκονται στην περιοχή, χρησιμοποιώντας τεχνικές ολιγόλεπτης σύλληψης / επανασύλληψης. Στόχος είναι να διερευνηθεί το αντίκτυπο των απειλών όπως η ρύπανση, η τυχαία εμπλοκή στα εργαλεία αλιείας και η κλιματική αλλαγή και να ενσωματωθούν τα ευρήματα σε δράσεις προστασίας.
Από το 2023, ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι αφοσιωμένο μέλος της Συμμαχίας για τον Αμβρακικό, η οποία συνεργάζεται ακούραστα με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς με στόχο την ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στο πρόγραμμα του Αμβρακικού ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι το καλοκαίρι του 2024. Έγινε ταυτοποίηση και μετρήσεις σε 180 μεμονωμένες θαλάσσιες χελώνες, σε σύνολο 283 συλλήψεων. «Εντοπίσαμε επίσης δύο χελώνες με δορυφορικούς πομπούς που είχαν τοποθετηθεί από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε προηγούμενα χρόνια», δήλωσε η Carola Manzoniι, η υπεύθυνη πεδίου για το πρόγραμμα στον Αμβρακικό. Μία από αυτές, η χελώνα με το όνομα 'Βάθος', είναι γνωστός επισκέπτης στον Αμβρακικό, αφού από το 2020 εμφανίζεται να κολυμπά μέσα στην περιοχή του κόλπου.
Στη διάρκεια του φετινού προγράμματος η ομάδα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διάσωση δύο τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών, που ονομάστηκαν 'Elsa' και 'Wasabi', οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, για αποκατάσταση.
Ο Θάνος Μιχαηλίδης, Υπεύθυνος Προγράμματος για τον Αμβρακικό Κόλπο, είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα του έργου. «Είμαι ευγνώμων στους εθελοντές του προγράμματος του Αμβρακικού για την αφοσιωμένη εργασία τους στη συλλογή πληθυσμιακών δεδομένων και στη διάσωση των τραυματισμένων ζώων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Carola Manzoni για την εξαιρετική ηγεσία και αφοσίωσή της. Τα δεδομένα που συλλέξαμε θα ενσωματωθούν στις μελλοντικές προσπάθειες διατήρησης και θα συμβάλουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης προστασίας των θαλάσσιων χελωνών σε αυτό το σημαντικό οικοσύστημα», δήλωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου