Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 24, 2024

800.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα μονοπάτια Λευκάδας


Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να τον ενημερώσει για θέματα αρμοδιότητάς του που αφορούν τη Λευκάδα.

Ο Βουλευτής αρχικά ευχαρίστησε τον Υπουργό για την ένταξη της πρότασης της Λευκάδας, που αφορά επίσης τον Κάλαμο και τον Καστό, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, στο πρόγραμμα δημιουργίας εθνικού δικτύου μονοπατιών, θέμα το οποίο είχαν συζητήσει επανειλημμένα και σε προηγούμενες συναντήσεις τους. Τότε ο Υπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι, μετά τις 23 προτάσεις που είχαν ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης στην Α’ φάση, η Λευκάδα θα περιλαμβανόταν στην Β’ φάση, οπότε και εγκρίθηκαν 18 προτάσεις στις 6 Σεπτεμβρίου 2024. 

Για την επίσημη ένταξη των προτάσεων των δύο φάσεων στο πρόγραμμα θα δημιοσιευθεί σχετική ΚΥΑ, ενώ θα υπάρξουν εγκρίσεις και άλλων προτάσεων έως τις 30 Οκτωβρίου, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του προγράμματος. Για τις συναντήσεις και τις επαφές του τόσο με τον Υπουργό όσο και με υπηρεσιακούς παράγοντες ο κ. Καββαδάς είχε ενημερώσει επανειλημμένα και την νέα δημοτική αρχή.

Ο Βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση της πρότασης, χωρίς αλλαγές, σύμφωνα με τη αρχική μελέτη και τον προϋπολογισμό που είχαν κατατεθεί τον Μάιο του 2023, λέγοντας ότι δικαιώθηκε μία προσπάθεια πολλών τοπικών φορέων και εθελοντών της Λευκάδας, που ξεκίνησε το 2022, για την ανάδειξη των μονοπατιών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή του πρώην Υφυπουργού, κ. Γιώργου Αμυρά, καθώς και στον Νίκο Καββαδά, για την καταγραφή των μονοπατιών και τον συντονισμό, προσπάθεια στην οποία βασίστηκε και η πρόταση του Δήμου Λευκάδας.

Στη συνέχεια ο Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που θα έρθει σε διαβούλευση και αφορά τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Ο κ.Σκυλακάκης ανέφερε ότι  το νομοσχέδιο προβλέπει συνενώσεις δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και δημιουργία περιφερειακών οργανισμών διαχείρισης υδάτων, ενώ σε κάποιους δήμους θα δοθεί η δυνατότητα συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, η Κυβέρνηση θα διαθέσει 250.000.000 ευρώ για να καλύψει για 25 χρόνια τους τόκους των 2/3 των οφειλών των κατά τόπους συνδέσμων και ΔΕΥΑ ώστε να διευκολύνει τη μετάβασή τους στα νέα σχήματα.

Ο Βουλευτής σχολίασε ότι η διευκόλυνση θα βοηθήσει και τον τοπικό Σύνδεσμο Ύδρευσης, ενώ για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι πρόκειται για μία ζωτικής σημασίας νομοθετική παρέμβαση για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή εντείνει τα φαινόμενα ανομβρίας, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα προβλήματα ύδρευσης που αντιμετώπισε φέτος η Λευκάδα.

Τέλος, συζητήθηκαν τα προγράμματα για την επέκταση και βελτίωση των αποχετευτικών δικτύων και του βιολογικού καθαρισμού τα οποία έχασαν την χρηματοδότηση των 20.000.000 ευρώ που είχε εξασφαλιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Ο Βουλευτής μετέφερε την τραγική κατάσταση που επικράτησε το καλοκαίρι και συνεχίζει να επικρατεί, τονίζοντας την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας για την εκ νέου εξασφάλιση χρηματοδότησης καθώς, όπως ανέφερε, πρόκειται για τα πιο σημαντικά έργα καθημερινότητας για τη Λευκάδα και τους πολίτες δεκάδων οικισμών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου