Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 19, 2024

Έρευνα: Η οικογένεια στην Π.Ε. Πρέβεζας -Διαβίωση και εργασία - Tι αναφέρουν τα στοιχεία


Ο
Μη Κερδοσκοπικός Φορέας  un petit greek Κοιν.Σ.Επ . πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την οικογένεια στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας στην οποία παρατίθενται τα παρακάτω στοιχεία: 

 1. Εισαγωγή

Στην έρευνα που πραγματοποίησε ο Μη Κερδοσκοπικός Φορέας “un petit greek Κοιν.Σ.Επ”σχετικά με την οικογένεια στην Π.Ε Πρέβεζας, υπήρξαν 104 απαντήσεις (1 άτομο ανά οικογένεια).

Οι τιμές βγήκαν σε αναλογία με τις αντίστοιχες της ΕΛΣΤΑΤ του 2023 και με το διάμεσο του συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος το οποίο εκτιμήθηκε σε 10.050€. για οικογένεια με 2 ενήλικες και 1 ανήλικο τέκνο το 2023. Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

2. Αποτελέσματα

i. 43,1% των οικογενειών δαπανούν περισσότερα από 300€ το μήνα για τα παιδιά τους κάτω των 18 ετών. Αυτές οι δαπάνες περιλαμβάνουν διατροφή, ρουχισμό, δραστηριότητες με αντίτιμο και φροντιστήρια. Το ποσό αυτό μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό για τις οικογένειες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, και αντανακλά την προσπάθειά τους να παρέχουν τα βασικά και επιπλέον αγαθά για τα παιδιά τους.

ii. Το γεγονός ότι 79,7% των οικογενειών στέλνουν τα παιδιά τους σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα επί πληρωμή είναι ενδεικτικό της επιθυμίας των γονέων να παρέχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και κοινωνική ένταξη στα παιδιά τους, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Οι δραστηριότητες αυτές συμβάλλουν στην ομαλή ένταξη των παιδιών στην κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν το οικονομικό φορτίο για τις οικογένειες.

iii. Η έρευνα καταδεικνύει ότι 30% των οικογενειών ξοδεύουν πάνω από 200€ το μήνα αποκλειστικά για εξωσχολικές δραστηριότητες. Αυτές οι δραστηριότητες, όπως φροντιστήρια ξένων γλωσσών, αθλητικές δραστηριότητες ή μουσικά μαθήματα, είναι σημαντικές για την εκπαίδευση και την προσωπική ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο, για πολλές οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, αυτές οι δαπάνες μπορεί να θεωρούνται πολυτέλεια και να τις αναγκάζουν να κάνουν θυσίες σε άλλους τομείς της καθημερινής ζωής.

iv. 25% των οικογενειών που ζουν σε κωμοπόλεις ή κοινότητες δεν έχουν εργαζόμενο μέλος. Η ανεργία ή η έλλειψη σταθερής εργασίας σε αυτές τις περιοχές αυξάνει τον κίνδυνο φτώχειας και οικονομικού αποκλεισμού. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς η απασχόληση είναι το κύριο μέσο για τη διασφάλιση ενός σταθερού εισοδήματος και βιοτικού επιπέδου.

v. Στην πόλη της Πρέβεζας, η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη, με 9% των οικογενειών να μην έχουν εργαζόμενο. Ωστόσο, το γεγονός ότι ακόμη και στις αστικές περιοχές υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανεργίας επισημαίνει τη γενικότερη δυσκολία εύρεσης σταθερής εργασίας στην περιοχή.

vi. Ένα ακόμη ανησυχητικό εύρημα είναι ότι το 15,7% των οικογενειών έχει συνολικό ετήσιο εισόδημα κάτω από 6.000€. Αυτό το εισόδημα τοποθετεί πολλές οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας και τις καθιστά ευάλωτες σε οικονομικά σοκ και προβλήματα διαβίωσης.
Σε αυτό το επίπεδο εισοδήματος, οι οικογένειες δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως στέγαση, θέρμανση και υγειονομική περίθαλψη, κάτι που δημιουργεί έντονες πιέσεις στην καθημερινότητά τους.

vii. Το 57,8% των οικογενειών δυσκολεύεται να πληρώσει πάγιους λογαριασμούς, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το ενοίκιο. Αυτό το ποσοστό είναι εξαιρετικά υψηλό και δείχνει πόσο δυσχερείς είναι οι οικονομικές συνθήκες για τις οικογένειες στην περιοχή. Η αδυναμία πληρωμής των βασικών υπηρεσιών υπονομεύει την ποιότητα ζωής και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση και κοινωνικά προβλήματα.

viii. Το 62,1% των οικογενειών δεν έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει χρήματα για προσωπικές ανάγκες σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη των οικογενειών είναι αναγκασμένα να ζουν με αυστηρό προϋπολογισμό, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν μικρές “πολυτέλειες” ή βασικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κάτι που επηρεάζει την ψυχολογική και συναισθηματική τους ευεξία.

ix. Επίσης, 54,4% των οικογενειών δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες ύψους περίπου 410€. Αυτό το εύρημα δείχνει πόσο ευάλωτες είναι πολλές οικογένειες σε απρόβλεπτα γεγονότα, όπως ιατρικά έξοδα, βλάβες στο σπίτι ή άλλα έκτακτα περιστατικά. Η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο οικονομικής ανασφάλειας, καθιστώντας δύσκολη την ανάκαμψη από τέτοιες καταστάσεις.

x. Ένα άλλο ανησυχητικό εύρημα είναι ότι 42,3% δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν επαρκή διατροφή για την οικογενειά τους. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στις κωμοπόλεις και τις κοινότητες, όπου το 50% των οικογενειών αδυνατεί να εξασφαλίσει σταθερή πρόσβαση σε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά κάθε δεύτερη μέρα. Αυτό αποτελεί σοβαρό ζήτημα υγείας, καθώς η αδυναμία πρόσβασης σε θρεπτική διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών και την υγεία τους μακροπρόθεσμα.

xi. 56,3% των οικογενειών διαμένουν σε ιδιόκτητες κατοικίες, κάτι που θεωρείται θετικό σημάδι σταθερότητας. Ωστόσο, ακόμη και όσοι ζουν σε ιδιόκτητες κατοικίες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στη συντήρηση του σπιτιού ή στην αποπληρωμή δανείων και πρόσθετων φόρων.

xii. Αντίθετα, το 24,4% των οικογενειών πληρώνουν πάνω από 401€ το μήνα για ενοίκιο, κάτι που αποτελεί ένα δυσβάστακτο ποσό για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Το υψηλό κόστος ενοικίασης ασκεί πρόσθετη πίεση στον προϋπολογισμό των οικογενειών, περιορίζοντας την ικανότητά τους να καλύψουν άλλες ανάγκες.

xiii. 41,1% των οικογενειών στην Π.Ε. Πρέβεζας δαπανούν πάνω από 201€ το μήνα για την υποστήριξη ατόμου με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Αυτές οι δαπάνες περιλαμβάνουν ιατρικές φροντίδες, θεραπείες, ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες. Το υψηλό κόστος αυτής της υποστήριξης επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες, μειώνοντας τα διαθέσιμα εισοδήματά τους για άλλες ανάγκες.

3. Κατακλείδα
• Κίνδυνος Φτώχειας και Κοινωνικός Αποκλεισμός Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ανησυχητικά ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Π.Ε. Πρέβεζας, ειδικά σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας:
• Το χάσμα φτώχειας στην Π.Ε. Πρέβεζας, δηλαδή το ποσοστό των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι 29,8%, υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο (22,5%). Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες στην Πρέβεζα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

• 50% του πληθυσμού της περιοχής ζει σε κίνδυνο φτώχειας χωρίς κοινωνικές μεταβιβάσεις και συντάξεις, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο (45,1%). Αυτό υποδηλώνει ότι οι κρατικές παροχές και τα επιδόματα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιβίωση πολλών οικογενειών.
• Το 62,5% του πληθυσμού στην Π.Ε. Πρέβεζας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, κάτι που συνδέεται με την υλική στέρηση, τη χαμηλή ένταση εργασίας και την αδυναμία πρόσβασης σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα ανησυχητικό ποσοστό που δείχνει ότι η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια είναι διάχυτη στην περιοχή.

ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ(ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ) ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
– (3/4 ΑΠΟ 13 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ)

Συνοψίζοντας, η ανάλυση των δεδομένων υποδεικνύει μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, με πολλές οικογένειες να βρίσκονται σε κατάσταση επισφαλούς διαβίωσης. Οι οικονομικές πιέσεις, η ανεργία, η φτώχεια και η έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες καθιστούν απαραίτητη την εφαρμογή στοχευμένων κοινωνικών πολιτικών και την ενίσχυση των τοπικών δομών υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου