Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Οκτωβρίου 17, 2024

Απεργιακή συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας


Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων:

Για μια ακόμη φορά διαδηλώνουμε εδώ στο προαύλιο του Νοσοκομείου απαιτώντας τον 21ο αιώνα να έχουμε ως ασθενείς τις απαιτούμενες παροχές υγείας αλλά και ως υγειονομικοί διασφαλισμένες τις στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας.

Διαδηλώνουμε διεκδικώντας το αυτονόητο αίτημα, τα νοσοκομεία της χώρας, το νοσοκομείο της Πρέβεζας να πάψει να λειτουργεί ως επιχείρηση που θα έχει ως στόχο την κερδοφορία ή έστω την οικονομική του επιβίωση. Ένα τέτοιο νοσοκομείο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες της Πρέβεζας. Έχουμε πείρα από τέτοια μοντέλα τα οποία δεν είναι ανακάλυψη ούτε του Μητσοτάκη ούτε του Άδωνη.

Νοσοκομεία με αυτή την λογική, τη λογική της επιχείρησης λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια με καταστρεπτικές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθένειες.

Για παράδειγμα στην Σουηδία που έχει υιοθετηθεί αυτό το μοντέλο λειτουργίας, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας το Καρολινσκα έχει απολύσει το 10% του προσωπικού του με αποτέλεσμα ο εργάσιμος χρόνος να είναι τόσο πυκνός για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που οδηγούνται σε παραιτήσεις λόγω burn out. Ενδεικτικά, ο μέσος χρόνος εξέτασης του ασθενή από τον γιατρό δεν ξεπερνά τα 12 λεπτά. Τί ιστορικό να προλάβει ο γιατρός να πάρει σε λίγα λεπτά; Πως να προλάβει να εξετάσει διεξοδικά τον ασθενή;Πως μπορεί άραγε να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον άρρωστο και να οδηγηθεί σε σωστή διάγνωση;

Στην ίδια χώρα, τη Σουηδία, πάλι εξ αιτίας της εμπορευματοποίησης της Υγείας, πολλές μαιευτικές κλινικές ειδικά στις Βόρειες περιοχές της χώρας που είναι πιο αραιοκατοικημένες έκλεισαν γιατί είναι οικονομικά ασύμφορες. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι πολλές γυναίκες εκεί να αναγκάζονται να γεννάνε στα σπίτια τους με την βοήθεια μιας μαίας. Σε όλους μας φαντάζομαι γίνεται κατανοητό σε τί κίνδυνο μπαίνει μάνα και παιδί από μια τέτοια επιλογή.

Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία και από την Γερμανία που έχει υιοθετηθεί αυτό μοντέλο. Στην χώρα αυτή λειτουργεί ένα μοντέλο διοίκησης που μοιάζει υπερβολικά πολύ με ατό που θέλει να εφαρμόσει και στη Χώρα μας η πολιτική ηγεσία. Όλα τα νοσοκομεία είτε είναι κρατικά, είτε ιδιωτικά, δουλεύουν με τους ίδιους όρους και ως σκοπό τους έχουν να είναι οικονομικά βιώσιμα και κερδοφόρα. Τα νοσοκομεία αυτά δεν λαμβάνουν καμία ή σχεδόν καμία χρηματοδότηση παρά μόνο τα έσοδα τους προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών τα οποία σημειωτέων δεν είναι ακόμη χρεοκοπιμένα όπως στην Ελλάδα.

Τί επιπτώσεις έχει αυτό στην λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς; Ενδεικτικά να πούμε πως στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, δύο νοσοκομεία έκλεισαν μόνο σε μία επαρχία, στην Ρηνανία Βετσφαλία γιατί δεν ήταν οικονομικά βιώσιμα. Σαν να λέμε αντίστοιχα πως έκλεισαν δύο νοσοκομεία στην Ήπειρο. Επίσης οι παροχές υπηρεσιών των νοσοκομείων δεν καθορίζονται από την επιταγές τις ιατρικής επιστήμης αλλά από το πόσο καλή ασφαλιστική κάλυψη έχεις. Ασθενείς που επιλέγουν να πληρώσουν μικρές εισφορές για υγειονομική κάλυψη δε αντιμετωπίζονται ισότιμα με εκείνους που έχουν πιο ακριβές ασφάλειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ελλειπή αντιμετώπιση σε πολλές περιπτώσεις, και όχι την απαιτούμενη παρακολούθηση με αποτέλεσμα μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα σε αυτούς τους ασθενείς.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που αργά και μεθοδικά, σαν serial killer φέρνουν και στο ΕΣΥ. Αυτή είναι η πραγματικότητα που φέρνουν και στο νοσοκομείο Πρέβεζας και τολμούν μάλιστα να μας κοροϊδεύουν και στα μούτρα μας, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που λέει πως το ΕΣΥ είναι καλύτερα από ποτέ ή ο Διοικητής του Νοσοκομείου που σε χθεσινή ανακοίνωση του αναφέρει πως το φυσικό περιβάλλον της Πρέβεζας και ο καλοσυνάτος και φιλόξενος χαρακτήρας των Πρεβεζάνων καθιστά την επιλογή εργασίας στο νοσοκομείο άριστη επιλογή. Λες και ένας γιατρός που κάνει 11 εφημερίες το μήνα θα προλάβει να χαρεί το φυσικό περιβάλλον ή θα νιώσει μια πρωτόγνωρη ευεξία όταν θα κλιθεί να πληρώσει 500 ευρώ ενοίκιο για να μείνει στην Πρέβεζα. Έλεος!!

Για να δούμε όμως τι σημαίνει για το νοσοκομείο της Πρέβεζας και για τους Πρεβεζάνους πολίτες νοσοκομείο επιχείρηση με οικονομική αυτοτέλεια;

1) Καταρχάς σημαίνει μείωση των ελαστικών δαπανών. Κάθε επιχείρηση για να είναι κερδοφόρα πρέπει να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα. Έτσι κι εδώ στο νοσοκομείο βλέπουμε μείωση του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες με πιο εμφανή δυσλειτουργία, λόγω της φύσης της δουλειάς στην ιατρική υπηρεσία. Τα κενά είναι γνωστά σε όλα τα τμήματα. Τα έχουμε επισημάνει δεκάδες φορές και τα βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς. Αύξηση του αριθμού των ελαστικά εργαζόμενων διότι αποτελούν και πιο φτηνή εργατική δύναμη αλλά και ανά πάσα στιγμή είναι αναλώσιμοι (παραδείγματα). Επίσης μείωση των δαπανών σημαίνει παραμελημένες κτιριακές υποδομές και ελλιπής και απαρχαιωμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη, πιο φτηνά αναλώσιμα κ.ο.κ. Αυτά λοιπόν είναι η αιτία που έρχονται ασθενείς στο νοσοκομείο και δεν βρίσκουν γιατρό να εξεταστούν , που πρέπει να φέρουν φάρμακα από το σπίτι τους για συνεχιστεί ομαλά η νοσηλεία τους, που πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους για να κάνουν εξετάσεις, να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης όπως χαρτί τουαλέτας, νερό κ.α βασικά

2)Επίσης νοσοκομείο επιχείρηση σημαίνει και αύξηση των εσόδων στο μέγιστο δυνατό. Αυτός λοιπόν ο στόχος είναι ένα ζητούμενο για πολλά νοσοκομεία της χώρας και μαζί με αυτά και για το νοσοκομείο της Πρέβεζας. Από που άραγε θα μεγιστοποιήσουν τα νοσοκομεία τα κέρδη τους. Ο μόνος τρόπος είναι από τις εισπράξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία. Όμως όταν μιλάμε για την Πρέβεζα και για έσοδα από ασφαλιστικά ταμεία ουσιαστικά εννοούμε ότι το 90% των εσόδων προέρχεται από τον ΕΟΟΠΥ και το 10% περίπου ίσως και πιο λίγο από ιδιωτικές ασφάλειες κυρίως τουριστών που επισκέπτονται την Πρέβεζα τους θερινούς μήνες. Όταν όμως μιλάμε για ΕΟΠΥ, μιλάμε ουσιαστικά για φαλιρισμένο ταμείο το οποίο έχει ακόμη την ικανότητα να πληρώνει γιατί το χρηματοδοτεί το κράτος πράγμα που δεν πρόκειται να συμβαίνει για πολύ ακόμη μιας και διακηρυγμένος στόχος της Κυβέρνησης είναι να αποσύρει την κρατική χρηματοδότηση από τα ταμεία.

Αυτό λοιπόν σημαίνει δύο τινά. Το πρώτο είναι ότι αφού δε θα μπορεί ο ΕΟΠΠΥ να πληρώσει, νοσοκομεία σαν της Πρέβεζας θα είναι εξ ορισμού ζημιογόνα και θα κλείσουν ή , το δεύτερο σενάριο να αναγκαστεί πολύς κόσμος, όπως στην Αθήνα, να καταφύγει στη λύση της ιδιωτικής ασφάλειας για να μπορεί να εξυπηρετηθεί σε μία υγειονομική ανάγκη. Να πληρώσει δηλαδή και τρίτη φορά για την ίδια υπηρεσία. Πόσοι άραγε Πρεβεζάνοι έχουν την οικονομική ευρωστία να πληρώσουν ιδιωτική ασφάλεια για υγειονομική κάλυψη; Η απάντηση είναι απλή και θα την βρούμε άμα ανατρέξουμε στα ονόματα των ασθενών που νοσηλεύονται οι οποίοι είναι ως επί το πλείστων ηλικιωμένοι ασθενείς με 350 ευρώ σύνταξη που ζούνε μόνοι τους γιατί τα παιδιά τους είναι στην Αθήνα ή την Γερμανία μετανάστες. Μπορούν άραγε αυτοί οι άνθρωποι να πληρώσουν ιδιωτική ασφάλεια; Η απάντηση είναι πως προφανώς και δεν μπορούν και πως ένα νοσοκομείο επιχείρηση δεν τους χωράει.

Άρα λοιπόν ένα νοσοκομείο στην Πρέβεζα που θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης ή δε θα είναι βιώσιμο και θα κλείσει ή θα λειτουργεί με τα έσοδα όσων έχουν να πληρώσουν γιατί οι υπόλοιποι, οι πολλοί δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των Πρεβεζάνων δε θα έχει θέση σε αυτό.

Τώρα λοιπόν μπαίνει αυθόρμητα και ένα άλλο ερώτημα.

Γιατί τα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να δουλεύουν ως επιχειρήσεις με οικονομική αυτοτέλεια και δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος;

Η απάντηση της Κυβέρνησης είναι απλή. Το κάνουμε γιατί δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.

Για να δούμε όμως τί λένε τα νούμερα

Τα νούμερα λένε πως τα κρατικά έσοδα από την φορολογία των πολιτών φτάνουν περίπου τα 55 δις το χρόνο. Αυτά τα χρήματα στο 95% του ποσού προέρχονται από εργατοϋπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες συνταξιούχους και εργαζόμενους του Δημοσίου. Από εμάς δηλαδή. Το άλλο 5% προέρχεται από εφοπλιστές που πληρώνουν εθελοντικά εφορία, βιομήχανους, μεγαλοεπενδυτές, μεγαλοεπιχειρηματίες κτλ. Άρα αφού εμείς δίνουμε το 95% τι γυρίζει πάλι πίσω σε εμάς; Που πάνε αυτά τα χρήματα; Μήπως πάνε για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ χίλιαδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας; Μήπως πάνε για να συντηρήσουμε Φρεγάτα χιλιάδες χιλιόμετρα μακρια από εδώ στην Ερυθρά θάλασσα η οποία προστατεύει εφοπλιστικά συμφέροντα που δεν πληρώνουν εφορία;. Μήπως πάνε με βαρύ στρατιωτικό οπλισμό στο μέτωπο της Ουκρανίας μπλεκοντάς μας στο Ιμπεριαλιστικό σφαγείο; Μήπως πάνε για επενδύσεις εντός της χώρας που θα ευνοήσουν μεγαλοεπιχιερηματίες σε διάφορους κλάδους όπως ΑΠΕ κατασκευές και αλλού;

Δηλαδή με λίγα λόγια ενώ όλοι εμείς καλύπτουμε το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού δεν γυρίζει σε εμάς τίποτα μιας και το λεγόμενο κοινωνικό κράτος που είναι Υγεία, Παιδεία, Πολιτική προστασία, αθλητισμός, πολιτισμός είναι ανύπαρκτο.

Τις επόμενες μέρες κατατίθεται στο Δημοτικό συμβούλιο η πρόταση της υπηρεσίας για τα δημοτικά τέλη. Έχει αξία να δούμε πως για όλα τα παραπάνω πρέπει να ξαναπληρώσουμε και στο Δήμο.

Αυτή Λοιπόν η κατάσταση πρέπει να πάρει ένα τέλος και το τέλος αυτό δε θα μας το δώσουν αυτόκλητοι σωτήρες. Τέτοιοι δεν υπάρχουν και ούτε υπήρξαν ποτέ. Το ξέρουμε καλά πλέον, έχουμε συσσωρευμένη πείρα και ξέρουμε ότι μόνοι μας, πως μόνο η δύναμη του εργατικού κινήματος, μαχητικό κομμάτι του οποίου είναι και οι υγειονομικοί, μπορεί να αναστείλει όλους αυτούς τους πολιτικούς σχεδιασμούς που καταργούν υγειονομικές μονάδες που συγχωνεύουν τμήματα, που μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς μας σε σύγχρονα κάτεργα. Το ξέρουμε πολύ καλά γιατί το εργατικό κίνημα της Πρέβεζας έχει μεγάλη εμπειρία από νικηφόρους αγώνες. Εμείς είμαστε που βάλαμε στην ημερήσια διάταξη τα ζητήματα υγείας στο νομό. Εμείς είμαστε εκείνοι που αναστείλαμε απολύσεις συμβασιούχων στην σίτιση φύλαξη και καθαριότητα, εμείς είμαστε αυτοί που βάλαμε στο πάγο σχεδιασμούς για συγχώνευση του Νοσοκομείου μας με την Λευκάδα. Εμείς θα είμαστε εκείνοι που θα βάλουμε την αγωνιστική σφραγίδα μας για την ανέγερση νέου αποκλειστικά Δημόσιου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα

Αγωνιζόμαστε- Διεκδικούμε

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Αύξηση της Κρατικής Χρηματοδότησης για την Υγεία

Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ

Ιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας στο Νοσοκομείου

Αναβάθμηση κτιριακών υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλησμού

Ανέγερση νέου αποκλειστικά Δημόσιου νοσοκομείου στην Πρέβεζα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου