Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2024

Δράσεις στο ΚΥ. Πρέβεζας κατά του καρκίνου του μαστού


Ανακοίνωση

Ο Οκτώβριος, όπως είναι γνωστό, έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 2,3 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού προκαλώντας 670.000 θανάτους παγκοσμίως το 2022. Περίπου το 99% των περιπτώσεων καρκίνου μαστού εμφανίζεται σε γυναίκες και το 0,5-1% σε άνδρες.

Η 6η ΥΠΕ υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού έναντι της πρώτης αιτίας θανάτου από τον καρκίνο στις γυναίκες, που είναι ο καρκίνος του μαστού.

Πιο συγκεκριμένα, στην πόλη της Πρέβεζας,

Ø  το Κέντρο Υγείας Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές δράσεις  στο ευρύ κοινό, στα πλαίσια υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου , Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά,  αφιερωμένες στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού.

·       Για όλο τον μήνα Οκτώβριο θα διενεργείται επίδειξη αυτοεξέτασης μαστού από το μαιευτικό προσωπικό και  θα συνταγογραφείται παραπεμπτικό για μαστογραφία (Τηλέφωνο επικοινωνίας 2682047151).

·       Θα αναρτηθεί  οπτικοακουστικό υλικό του προγράμματος Φώφη Γεννηματά  στα διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

·       Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 11:00 με 14:00 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σε κεντρικά σημεία του Ιστορικού Κέντρου της πόλης της Πρέβεζας. 

Ø  Η 1η ΤΟΜΥ Πρέβεζας θα ενημερώνει το γενικό πληθυσμό σχετικά με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» με δράσεις στο Ιστορικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 11:00 έως 14:00 και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 και ώρα  11:00 έως 14:00. 

Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο αυξάνοντας την πιθανότητα πλήρους ίασης. Ο προληπτικός έλεγχος διασφαλίζει την έγκαιρη ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο του καρκίνου δηλαδή, όταν δεν εμφανίζονται συμπτώματα και περιλαμβάνει το εξής:

ü  Από την ηλικία των 20 ετών και άνω με την αυτοεξέταση μαστού μια φορά το μήνα.

ü  Την ετήσια κλινική εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό ή γυναικολόγο.

ü  Με τη μαστογραφία αναφοράς σε ηλικία 35 ετών.

ü  Από την ηλικία των 40 ετών με την ετήσια μαστογραφία.

ü  Τον υπερηχογραφικό έλεγχο μαστού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου