Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Οκτωβρίου 22, 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου-φωτογραφικού λευκώματος «Οδικές και θαλάσσιες μεταφορές στο νομό Πρέβεζας»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου-φωτογραφικού λευκώματος «Οδικές και θαλάσσιες μεταφορές στο νομό Πρέβεζας» του Βασίλη Γ. Δήμου, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, στις 7:00 μ.μ., στη «Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης» στην Πρέβεζα.

Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Πρέβεζας, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ), το Τμήμα Γ.Α.Κ. Πρέβεζας και την Ένωση Λογοτεχνών Πρέβεζας. Την εκδήλωση συντόνισε η Κική Σακκά, υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο, το οποίο περιλάμβανε αφιέρωμα του περιοδικού «ΤΡΟΧΟΙ & TIR» του 1999, καθώς και στιγμιότυπα από την παρουσίαση του πρώτου Λευκώματος στις 4 Φεβρουαρίου 2000. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας, κ. Λεωνίδας Αργυρός, και ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Πρέβεζας Α.Ε., κ. Σωτήρης Μπεζεβέγκης. Επιπλέον, χαιρετισμούς έστειλαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος, ο πρόεδρος της ΠΟΑΥΣ κ. Σοφοκλής Φάτσιος, καθώς και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πεζογράφος κ. Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος.

Παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Πρέβεζας κ. Θωμάς Νάτσος.

Προβλήθηκε επίσης βίντεο του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, με αναφορά στον πρόλογο του βιβλίου και  με  φωτογραφικό υλικό  από την πρώτη έκδοση του Λευκώματος και τη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 4-2-2000.          

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Δρ. Ιστορίας Σπύρου Σκλαβενίτη, προϊστάμενου των ΓΑΚ Πρέβεζας, ο οποίος προλόγισε το βιβλίο και αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία του λευκώματος, καθώς και στην πολυετή έρευνα και τα αρχεία που μελέτησε ο συγγραφέας Βασίλης Δήμος και  σχολίασε τη σημασία του λευκώματος  που αποτελεί πολύτιμη καταγραφή της ιστορίας της πόλης μας.

Μια ευχάριστη νότα πρόσθεσε ο τραγουδοποιός Κώστας Αντύπας, που με την κιθάρα του μας ταξίδεψε με το τραγούδι «Το  λεωφορείο  της στιγμής», Το Ζεϊμπέκικο «Με αεροπλάνα και βαπόρια» και το «Δίχτυ», με το κοινό να σιγοτραγουδά μαζί του.

Ο Σπύρος Γ. Μπρίκος, ιατρός, Υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συγγραφέας και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών Πρέβεζας, άνοιξε τον κύκλο των ομιλητών. Τεκμηρίωσε τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητά του ως έργου που αποτυπώνει την πολυετή ιστορία των μεταφορών στην Ήπειρο, με έμφαση στην ιστορία του ΚΤΕΛ Ν. Πρέβεζας. Τόνισε πως η μελέτη αυτή καταγράφει την αλλαγή και την εξέλιξη των συνθηκών ζωής, καθώς και τον ρόλο που έπαιξαν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα των μεταφορών.

Ακολούθησε η παρέμβαση του Σωτήρη Νούσια ποιητή και μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Πρέβεζας ,  ο οποίος αναφέρθηκε στην ταξική διάσταση στις οδικές μεταφορές του νόμου Πρέβεζας, την δεκαετία 40-50. Τόνισε ότι η αμερικανική εξάρτηση που ξεκίνησε μέσω UNRRA στον ελλαδικό χώρο, στον τομέα της εισαγωγής βαρέων οχημάτων σε συνδυασμό με την αντιδραστική και άδικη νομοθεσία της κυβέρνησης Πλαστήρα, οδήγησε αφενός σε εμπορικό και οικονομικό μαρασμό την πόλη και τις συγκοινωνίες της, με τους οδηγούς και αυτοκινητιστές να οδηγούνται στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Συμπερασματικά, σημείωσε ότι για αυτούς τους  λόγους, το βιβλίο του Βασίλη Δήμου δεν αφορά απλώς την ιστορία και το γίγνεσθαι των μεταφορών στον νομό αλλά φωτίζει ιστορικά και με βλέμμα στον άνθρωπο κοινωνικές, οικονομικές, και πολιτισμικές συνθήκες μιας εποχής.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών προβλήθηκαν φωτογραφίες από το λεύκωμα μέσω projector, καθώς και στιγμιότυπα που παρέπεμπαν στα παραλειπόμενα της δημιουργίας του.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τον συγγραφέα του λευκώματος, Βασίλη Δήμο, ο οποίος αφιέρωσε την εκδήλωση στον σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα και στην αείμνηστη Κωνσταντίνα Τσάιμου, καθηγήτρια του ΕΜΠ.

Ο ίδιος έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο της ΠΟΑΥΣ, κ. Σοφοκλή Φάτσιο, για τη χρηματοδότηση,   όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους και σε όσους συνέβαλαν με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου