Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2024

Ήπειρος: Σε επιφυλακή για τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου


Στα μέτρα πρόληψης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Δημόσιας Υγείας κ. Σταυρούλα Τσιάρα.

Η Αντιπεριφερειάρχης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια σοβαρή λοίμωξη, κρούσματα καταγράφονται σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ τα προληπτικά μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης του ΕΟΔΥ.

Μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης (και καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) ανέφερε τα εξής:

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται σποραδικά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας από το 2010 και μετά. Έκτοτε, ο ιός έχει εγκατασταθεί στην χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών καταγράφονται περιστατικά σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια είναι ο κυριότερος ξενιστής του ιού ενώ τα ιπποειδή και άλλα θηλαστικά θεωρούνται ευκαιριακοί ξενιστές.

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα ή εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα. Άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα ή και ανοσοκαταστολή μπορεί να νοσήσουν σοβαρότερα και ένα πολύ μικρό ποσοστό να εκδηλώσει προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σε αυτά τα πλαίσια ακλουθούμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του ΕΟΔΥ για την υλοποίηση των βασικών μέτρων πρόληψης και διατήρησης της Δημόσιας Υγείας που αποσκοπούν στην μείωση των κουνουπιών – διαβιβαστών και στην ενημέρωση του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης μας και προβαίνουμε σε:

εντατικοποίηση της ενημέρωσης του κοινού για την νόσο και τα μέτρα προστασίας μέσω του έντυπου, του ηλεκτρονικού τύπου και την διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων ενίσχυση των προγραμμάτων διαχείρισης και καταπολέμησης του πληθυσμού των κουνουπιών σε συνεργασία με τους Δήμους και τους λοιπούς αρμοδίους φορείς όπως και σε εντομολογική επιτήρηση ανίχνευση και επιτήρηση του επιπολασμού του ιού στα ιπποειδή και στα άγρια πτηνά, όπως επίσης και σε επιτήρηση περιοχών ή εστιών με μικρές στάσιμες συλλογές νερού

Ο σκοπός μας είναι να περιοριστεί δραστικά και έγκαιρα ο πληθυσμός των κουνουπιών ώστε να προληφθεί η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου και άλλων νοσημάτων που αυτά μεταδίδουν, να μειωθεί η όχληση του πληθυσμού και να αμβλυνθούν οι κίνδυνοι για την Δημόσια Υγεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου