Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Δεκεμβρίου 10, 2024

4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας – 1η Κινητικότητα προγράμματος Erasmus+


Tο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας στο πλαίσιο τουΕυρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + με τίτλο «Citizens Without BordersEmpowering Communities Across Europe» μετέβη με 3 εκπαιδευτικούς και 4 μαθήτριες στο Τσίρειο Γυμνάσιο Λεμεσού στην Κύπρο από τις 2-7 Δεκεμβρίου 2024 μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές από τα άλλα δύο συνεργαζόμενα σχολεία της Σουηδίας και της Ιταλίας αντίστοιχα. Η κοινή  διακρατική συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών στο Συντονιστικό σχολείο, το Τσίρειο Γυμνάσιο Λεμεσού αποτέλεσε την πρώτη κινητικότητα του προγράμματος διετούς διάρκειας - 2024-1-CY01-KA210-SCH-000251465, ΚΑ210 –Small Scale Partnerships- 2024- 26.

Στόχος του είναι η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής ιδιότητας του πολίτη και η προώθηση της ανάπτυξης παγκόσμιων πολιτών, με έμφαση στη βιωσιμότητα στον τουρισμό, την εργασία, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Μέσα από εργαστήρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τις κουλτούρες διαφόρων ευρωπαϊκών κοινοτήτων, αποκτώντας μια βαθύτερη κατανόηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας της ΕΕ, των κοινών αξιών και της κοινής κληρονομιάς. Το πρόγραμμα προάγει την ένταξη, την ανεκτικότητα και την αποδοχή, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ μαθητών διαφορετικών υποβάθρων. Αποσκοπεί επίσης στην  ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων όπως η αυτονομία, η ομαδική εργασία, η ικανότητα λήψης αποφάσεων και η ψηφιακή επάρκεια, προετοιμάζοντας τους μαθητές να γίνουν υπεύθυνοι Ευρωπαίοι και παγκόσμιοι πολίτες. Επιπλέον, αυτή η πρωτοβουλία ενισχύει τις επαγγελματικές προοπτικές των μαθητών, δίνοντας έμφαση στην ψηφιοποίηση ως βασικό στοιχείο για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Κύπρο, μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν σε εργαστήρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε συνεργασία με φορείς και πανεπιστήμια για τη εκπαίδευση μας σχετικά με την κεντρική  θεματική  της πολιτειότητας και της χρήσης ψηφιακών μέσων .

Πιο αναλυτικά οι δράσεις περιλάμβαναν :

1. Τελετή υποδοχής στο Τσίρειο Γυμνάσιο της Λεμεσού. Όμορφες εικόνες από την Πρέβεζα και το σχολείο μας, έφτασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τσίρειου Γυμνασίου και αποδόθηκαν δώρα στην Διευθύντρια του σχολείου και τους οικοδεσπότες εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση από την κυπριακή μαθητική ομάδα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

2. Εργαστήρια για την εκμάθηση της πλατφόρμας e-eTwinning και παρουσίαση των ψηφιακών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος . Η εκπαίδευση έγινε από το 4ο Γυμνάσιο ως   expert School -ιEtwinning School που  διαθέτει την τεχνογνωσία να γίνει πολλαπλασιαστής της γνώσης της πλατφόρμας ESEP και της αξιοποίησης της για όλα τα Ευρωπαϊκά Σχολεία στην εκπόνηση Etwinning and Erasmus + projects .  

3. Εργαστήριο υπό την καθοδήγηση του Europe Direct Κύπρου και με κύριο εισηγητή εκπρόσωπο του ,  στο οποίο εξερευνήσαμε την ποικιλομορφία της Ευρώπης, ανακαλύψαμε ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των πολιτισμών, με στόχο να βρεθούν τα κοινά στοιχεία όλων μας. Ενημέρωση σε όλα τα μέλη του προγράμματος  από τον  εκπρόσωπο του Eurodesk ( ευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης νέων) για σπουδές, κατάρτιση, εθελοντικές δραστηριότητες, ανταλλαγές νέων, δικαιώματα και γενικά ευκαιρίες που παρέχει η ευρωπαϊκή ένωση στους νέους.

4. Επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου  (CUT),  παρακολούθηση διαλέξεων και εργαστηρίων σχετικών με την ψηφιοποίηση στην πολιτιστική κληρονομιά και την τέχνη (κινηματογράφος) . Παράλληλα είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε συνεδρίες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις επιστημόνων στο πλαίσιο του MED 2024 Μεσογειακού Συνεδρίου .

5. Τελετή  υποδοχής στο Δημαρχείο Λεμεσού, καλωσόρισμα από το Δήμαρχο της πόλης, υποδοχή κάτω από τους ήχους παραδοσιακών κυπριακών τραγουδιών. Απόδοση δώρων  στον Δήμαρχο από τις αντιπροσωπείες όλων των χωρών.

6. Εκπαιδευτικές  επισκέψεις :

● στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου όπου εκπονήθηκε εργαστήριο με QR codes σχετικά με τα μνημείαα , το Ρωμαϊκό θέατρο εκεί  και όλα τα  πολιτισμικά στοιχεία του υπέροχου αρχαιολογικού χώρου που προσβλέπει στον  Κόλπο του Ακρωτηρίου.

● στο  χωριό της Λόφου, κρασοχώρι της Λεμεσού ένα από τα λίγα δείγματα παραδοσιακών κυπριακών χωριών με ζωντανά τα στοιχεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής (πολλά και δαιδαλώδη λιθόστρωτα δρομάκια,  εντυπωσιακές  καμάρες που παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο) . Θαυμάσαμε τη μεγαλόπρεπη εκκλησία της Παναγίας Χρυσολοφίτισσας και γευτήκαμε νόστιμα τοπικά πιάτα.

● Πρωτεύουσα- Λευκωσία όπου κάναμε ένα πολιτιστικό ταξίδι στο παρελθόν και ξεναγηθήκαμε στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Στη συνέχεια όλοι βρεθήκαμε στο σημείο ελέγχου της οδού Λήδρας πριν το οδόφραγμα και είδαμε το μνημείο στο οποίο περιγράφονται τα πρώτα άρθρα της διακήρυξης των  ανθρωπίνων  δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Το εργαστήριό μας σε αυτό το σημείο περιλάμβανε δημιουργία καμβά με φράσεις –ευχές που ‘έγραψαν οι μαθητές για την ένωση της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης, μηνύματα για την ειρήνη, την αγάπη ,  τη δικαιοσύνη, την ενσωμάτωση.

7. Τελετή λήξης – αξιολόγηση – απονομή βεβαιώσεων – αποχαιρετιστήρια  τελετή υπό τη διοργάνωση του Συλλόγου Γονέων του σχολείου

Μια υπέροχη κινητικότητα που έκανε πλουσιότερους σε γνώσεις , εμπειρίες και συναισθήματα όλους τους εμπλεκόμενους, Θερμή και υποδειγματική παραμονή  των μαθητριών μας σε  οικογένειες που απέδειξαν την αξία και το μεγαλείο  της ‘ Ελληνικής Φιλοξενίας’ .Ένθερμη υποδοχή και φιλοξενία και για όλους τους εκπαιδευτικούς, υψηλού επιπέδου εργαστήρια που θέτουν τη βάση για τη συνεργασία που θα ακολουθήσει .

ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ζωή Καλλινίκου Βαρβάρα Ζαντραβέλη

Γεωργία Παναγιώτου            Θάλεια Βαγγέλη

Αγγελική Παπαδοπούλου Αγγελική Ευαγγέλου

Βασιλική Σκαμαντζούρα

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου