Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Φεβρουαρίου 22, 2025

Γεροβασίλη: Απορρίπτεται εξαρχής η δημιουργία πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αμβρακικό


Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2025, στην Πρέβεζα, ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση, με θέμα «ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΕ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟ», που συνδιοργάνωσαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Πρέβεζας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας.

Στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα με αφορμή την προσπάθεια εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αμβρακικό Κόλπο, μίλησαν ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλας Φαραντούρης, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας, η Βουλευτής Άρτας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Όλγα Γεροβασίλη και ο Βουλευτής Πρέβεζας, Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Μπάρκας, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων την περιοχής.


Στην αρχική της παρέμβαση η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε την κρισιμότητα της εκδήλωσης, καθώς ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, με μοναδικά οικοσυστήματα που περιλαμβάνουν υγροτόπους διεθνούς σημασίας και σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας.


Η βουλευτής Άρτας επεσήμανε ότι, παρότι ο Αμβρακικός προστατεύεται από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, η υγεία αυτού του ολοένα και πιο εύθραυστου οικοσυστήματος και η πλούσια βιοποικιλότητά του απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η παράνομη αλιεία, η ρύπανση από φυτοφάρμακα, λιπάσματα και απόβλητα κάθε είδους, δραστηριότητες οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση του ιδιαίτερα ευαίσθητου οικοσυστήματος, που τα τελευταία 20-30 χρόνια βιώνει παρατεταμένες περιόδους ανοξίας και υποξίας.


Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, «οποιαδήποτε απόπειρα για τη δημιουργία πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αμβρακικό, απορρίπτεται εξαρχής», παραθέτοντας ταυτόχρονα μια σειρά από επιχειρήματα ειδικών επιστημόνων για τις ανεπανόρθωτες επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε τόσο εύθραυστα οικοσυστήματα.


Η βουλευτής Άρτας ξεκαθάρισε ότι «προφανώς και είμαστε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης». Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η συμβολή τους στην ενεργειακή μετάβαση πραγματικά παραμένει κρίσιμη -ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα επιδιώκει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να ενισχύσει την ενεργειακή της αυτονομία. Όμως, όπως δήλωσε εμφατικά, αυτή δε μπορεί να γίνεται άναρχα, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς χωροταξικά και θαλάσσια χωροταξικά σχέδια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την αναγκαία ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.


Κλείνοντας την αρχική της παρέμβαση η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο Αμβρακικός -όχι μόνο ως σημαντικός πνεύμονας ζωής αλλά ως στοιχείο αναπόσπαστα συνυφασμένο με την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα τόσο για τους Αρτινούς, όσο και για τους κατοίκους των γειτονικών νομών.


Για όλους αυτούς τους λόγους, κατέληξε η βουλευτής Άρτας, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, στους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς, και να υπερασπιστούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, το μέλλον του Αμβρακικού Κόλπου και της κοινωνίας, ενώνοντας τη φωνή μας με όλους τους τοπικούς φορείς της Άρτας και των όμορων νομών και απαιτώντας την οριστική απόρριψη του έργου δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αμβρακικό.



Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της Όλγας Γεροβασίλη



Φίλες και φίλοι,

Τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ενέργεια είναι πάντοτε στην επικαιρότητα.

Ζούμε στην εποχή της κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης με νέες προκλήσεις να δημιουργούνται συνεχώς.

Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Πολύ περισσότερο, όταν λαμβάνει χώρα με αφορμή την προσπάθεια εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αμβρακικό Κόλπο.

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, με μοναδικά οικοσυστήματα που περιλαμβάνουν υγροτόπους διεθνούς σημασίας και σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας.

Μόνιμα και περαστικά πουλιά, σπάνια χερσαία φυτά, χερσαία ζώα και ψάρια συνθέτουν μια εικόνα μοναδικής ποικιλότητας και σπάνιας ομορφιάς.

Αν στα παραπάνω προστεθούν οι καλυμμένες με όστρακα λουρονησίδες των λιμνοθαλασσών, τα ενδημικά είδη ψαριών των εσωτερικών υδάτων, η ύπαρξη μερικών από τα ελάχιστα  εναπομείναντα παραποτάμια δάση της χώρας, γίνεται αμέσως αντιληπτός, ο πλούτος της βιοποικιλότητας που κρύβει το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού.



Όμως, παρότι προστατεύεται από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, η υγεία αυτού του ολοένα και πιο εύθραυστου οικοσυστήματος και η πλούσια βιοποικιλότητά του, απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η παράνομη αλιεία, η ρύπανση από φυτοφάρμακα, λιπάσματα και απόβλητα κάθε είδους, έχουν οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση του ιδιαίτερα ευαίσθητου οικοσυστήματος, που τελευταία 20-30 χρόνια βιώνει παρατεταμένες περιόδους ανοξίας και υποξίας.

Στο πλαίσιο αυτό οποιαδήποτε απόπειρα για τη δημιουργία πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αμβρακικό, απορρίπτεται εξ΄ αρχής.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε τόσο εύθραυστα οικοσυστήματα.

Ενδεικτικά:

  • Σκίαση και μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας: Τα φωτοβολταϊκά πάνελ καλύπτουν τμήμα της επιφάνειας του νερού, μειώνοντας έτσι το φως που φτάνει στο υδάτινο οικοσύστημα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη φωτοσύνθεση στα υδρόβια φυτά και του φυτοπλαγκτόν, που είναι η κύρια πηγή τροφής για το ζωοπλαγκτόν, τα ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς.

  • Αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού: Η μειωμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία του νερού, με πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον μεταβολισμό των ψαριών και άλλων οργανισμών.

  • Παρεμπόδιση της ανταλλαγής οξυγόνου: Η κάλυψη της επιφάνειας μειώνει τη διάχυση του οξυγόνου στο νερό, οδηγώντας σε μείωση του διαλυμένου οξυγόνου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επιβίωση των ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών, που εξαρτώνται από αυτό

  • Διαρροή επικίνδυνων ουσιών: Η συνεχής έκθεση σε υγρασία και αλατότητα εντείνει τη διάβρωση, προκαλώντας έτσι φθορά στα υλικά των πάνελ και των υποστηρικτικών κατασκευών. Η φθορά των υλικών μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή τοξικών ουσιών (όπως βαρέα μέταλλα από τα φωτοβολταϊκά ή πλαστικά μικροσωματίδια από τις πλωτές κατασκευές) στο υδάτινο περιβάλλον.

  • Σύγκρουση με άλλες χρήσεις: Οι πλωτές εγκαταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την αλιεία, τον τουρισμό λόγω της αλλοίωσης του τοπίου και άλλες δραστηριότητες, δημιουργώντας αντιδράσεις από τοπικές κοινότητες.

  • Φυτικοί οργανισμοί που χρειάζονται περισσότερο φως μπορεί να μειωθούν ή να εξαφανιστούν από περιοχές με έντονη σκίαση, διαταράσσοντας την οικολογική ισορροπία.

Προφανώς και είμαστε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η συμβολή τους στην ενεργειακή μετάβαση παραμένει κρίσιμη, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα επιδιώκει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να ενισχύσει την ενεργειακή της αυτονομία.

Δεν μπορεί όμως αυτή να γίνεται άναρχα χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν μπορεί να γίνεται χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς χωροταξικά και θαλάσσια χωροταξικά σχέδια.

Και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, οφείλει να λαμβάνει υπόψη της την αναγκαία ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.

Οφείλουμε να αναπτυσσόμαστε και να επιχειρούμε με το βλέμμα στις επόμενες γενιές.

Υπάρχουν δυο λέξεις κλειδιά στη σημερινή εποχή:

Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα.

Αν δεν αλλάξουμε λογική και δεν στοχεύσουμε σε μια άλλου τύπου αναπτυξιακή διαδικασία, που θα σέβεται το περιβάλλον και δεν θα ασκεί περιττή πίεση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

Ήδη τα σημάδια της κλιματικής κρίσης είναι ορατά με την εκδήλωση όλο και πιο έντονων ακραίων φαινομένων.

Δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε.

Φίλες και φίλοι,

Για εμάς τους Αρτινούς αλλά και για τους κατοίκους των όμορων νομών, ο Αμβρακικός δεν είναι μόνο ένας σημαντικός πνεύμονας ζωής.

Είναι συνυφασμένος με την ίδια μας τη ζωή, την καθημερινότητά μας.

Είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε μέσα σε μαγικές εικόνες, όπως η διαδρομή προς την Κορωνησία, τα υπέροχα δελφινάκια του κόλπου, οι ερωδιοί και οι αργυροπελεκάνοι, οι χελώνες caretta – caretta, θαλασσινά τοπία σπάνιας ομορφιάς και κρυμμένοι θησαυροί.

Αυτή τη μαγεία και ισορροπία της φύσης οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους τοπικούς φορείς της Άρτας και των όμορων νομών και απαιτούμε την οριστική απόρριψη του έργου δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αμβρακικό.

Στεκόμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, στους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς, υπερασπιζόμενοι τη βιώσιμη ανάπτυξη, το μέλλον του Αμβρακικού Κόλπου και της κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου