Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 19, 2025

«Ανάπτυξη Τώρα»-Ιωσήφ Στύλος: «Υπόθεση χλοοτάπητα, με επιπτώσεις στα ταμεία του δήμου και στον σχεδιασμό των ομάδων της πόλης μας»

 


Η " Οδύσσεια" του Πας Πρέβεζα και όχι μόνο, σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Με αφορμή το δημοσίευμα του  κ.Βασιλιάδη, την αγανάκτηση των φιλάθλων και των αθλητών  θα ήθελα ενημερώσω τους πολίτες για  να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός και η κοροϊδία από πλευράς της δημοτικής αρχής.

Η επισπορά είναι μία εξειδικευμένη αλλά και απαραίτητη κηποτεχνική εργασία - ο διεθνής όρος είναι overseeding.

Η επισπορά είναι μία πολύ συνηθισμένη πρακτική σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν προχωρημένο επίπεδο στην ποιότητα και την ποσότητα του εγκαταστημένου χλοοτάπητα.

Στην Ελλάδα η επισπορά είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται μάλλον σπάνια αρκετές δε φορές είναι και άγνωστη.

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΠΟΡΑ ΕΝΟΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ

Εκτός των άλλων η σταθερά επαναλαμβανόμενη ανά έτος επισπορά η οποία γίνεται στην επιφάνεια ενός θερμόφιλου είδους π.χ. αγριάδα (cynodon dactylon) στην οποία στα πρώτα κρύα του Φθινοπώρου μπορούμε να κάνουμε εφαρμογή ενός χειμερινού είδους για π.χ. lolium ή poa.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα καθ' όλη την χειμερινή περίοδο να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στον τάπητα και σίγουρα μία άριστη  οπτική εικόνα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ

1. Bελτιώνεται άμεσα η εμφάνιση του χλοοτάπητα ο οποίος ανταποκρίνεται και στην χρήση αντιδρώντας θετικά και γρήγορα στα προγράμματα άρδευσης και λίπανσης. Τα νέα φυτά είναι πιο δυναμικά από τα παλαιότερα φυτά και το όλο ισοζύγιο λειτουργεί θετικά.

2. Το ριζικό σύστημα των νέων φυτών λειτουργεί καλύτερα και προχωράει σε βάθος διότι εκμεταλλεύεται τους αερισμούς οι οποίοι εφαρμόστηκαν στην φάση της επισποράς. Βαθύ και πυκνό ριζικό σύστημα μειώνει πάντα τις πιθανότητες συμπίεσης του εδάφους.

3. Εφόσον εφαρμοστεί σωστά τεχνική με βαθύ αερισμό, το σύνολο του εδάφους βελτιώνει την στράγγισή του διότι έχει αυξηθεί η υδατοπερατότητά του.

4. Τα επίπεδα μέσω της σωστής επισποράς αποκαθίστανται, γεμίζουν οι οπές του εδάφους και συμπληρώνονται τα σημεία στα οποία έχει γίνει καθίζηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά στα γήπεδα ποδοσφαίρου.

5. Ο χώρος στον οποίο έγινε επισπορά αποκτά μεγαλύτερη ομοιογένεια χωρίς να έχει πλέον σημεία με κακή στράγγιση και σημεία χωρίς χλοοτάπητα τα οποία απαιτούσαν ειδικούς χειρισμούς συντήρησης. Άρα και η συντήρηση γίνεται πιο εύκολη και πιο αποδοτική.

6. Τέλος μια επιτυχημένη επισπορά μας δίδει μειωμένες ανάγκες σε άρδευση - λίπανση διότι η εφαρμογές είναι πλέον πιο αποδοτικές. Δεν υπάρχει πλέον νερό που απορρέει, νερό που εξατμίζεται απευθείας στην ατμόσφαιρα από τα κενά σημεία και φυσικά το σύνολο του λιπάσματος είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμο από όλα τα φυτά του νέου και ομοιόμορφου χλοοτάπητα.

Σημείωση: το και 5 και 6 σαφώς δίνουν και θετικότερο οικονομικό αποτέλεσμα από την κατάσταση πρώτης επισποράς.

 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

1. Κατ' αρχάς πρέπει να υπάρχει ένας γεωτεχνικός με εμπειρία στα θέματα εγκατάστασης και διαχείρισης χλοοτάπητα.

2. Οι καιρικές συνθήκες είναι καθοριστικές και γι' αυτό για τα Ελληνικά δεδομένα οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος είναι ιδανικοί για χειμερινή επισπορά οι δε μήνες Μάρτιος και Απρίλιος είναι καλοί μήνες για εαρινή επισπορά. Σε ορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας καθώς και παραθαλάσσιες περιοχές με αέρα και δροσερές θερμοκρασίες ο χρόνος της εαρινής επισποράς μπορεί να περιλαμβάνει και τον Μάιο.

3. Όπως φαίνεται και παρακάτω τα απαραίτητα μηχανήματα είναι μία ειδική μηχανή επισποράς όχι απλή σπαρτική, αμμοδιανομέας, επιφανειακός αεριστήρας αλλά και ειδικό μηχάνημα για πολύ βαθύ αερισμό για αποκατάσταση της ικανότητας στράγγισης.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Ας μας απαντήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι…….

1. Ποιος γεωτεχνικός με εμπειρία στα θέματα εγκατάστασης και διαχείρισης χλοοτάπητα έκανε την εφαρμογή.

2. Γιατί ενώ προτείνονται οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος έγινε αυτό το Δεκέμβρη.

3. Ποια από τα 8 βασικά στάδια εφαρμογής της επισποράς εφαρμόστηκαν;

4. Ποια βασικά μηχάνημα χρησιμοποιήθηκαν;

5. Πότε έγινε η τελευταία επισπορά, εφαρμόστηκε η μελέτη;

Περιμένω αυτή την φορά η δημοτική αρχή,  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να πάρει θέση και όχι να τηρούν  σιγή ιχθύος όπως το συνηθίζουν!!

 

ΣΤΥΛΟΣ ΙΩΣΗΦ

Πρώην δημοτικός σύμβουλος

 μέλος της δημοτικής παράταξης

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου