Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Μαρτίου 31, 2025

ΠΡΕΒΕΖΑ - Σε υψηλή θέση ανταγωνιστικότητας στον σχεδιασμό Δικτύου Τουριστικών Λιμένων


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2025, η ενημερωτική Ημερίδα της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος (Ε.ΜΑ.Ε.) με θέμα «Χωροταξικός Σχεδιασμός Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων & Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιο Κ. Βαγγέλα η μελέτη με τίτλο «Προτάσεις για την Ανάπτυξη Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα».

Την μελέτη συνυπογράφει ο καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ. Θάνος Πάλλης, για λογαριασμό της διαΝΕΟσις κατόπιν πρωτοβουλίας και χρηματοδότησης της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας (Ε.ΜΑ.Ε.) με τη σύμφωνη γνώμη και τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του PrevezaBest, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης ο Δήμος Πρέβεζας βρίσκεται σε υψηλή θέση ανταγωνιστικότητας βάση του πλαισίου Ανάπτυξη Δικτύου Τουριστικών Λιμένων. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει, είτε δημιουργία νέας μαρίνας, είτε ανάπτυξη με περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού στην ήδη υπάρχουσα Μαρίνα, δίχως  όμως το ένα να αποκλείει το άλλο .

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος, ο Βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, εκπρόσωποι του Ομίλου Τέφα κ.α. όπου να αναφέρουμε πως αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος είναι ο κος Βασίλης Τέφας. 


Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα διαθέτει 250 τουριστικούς λιμένες με συνολική χωρητικότητα 15.015 θέσεων ελλιμενισμού, ενώ η μέση χωρητικότητα ανά μαρίνα ανέρχεται στις 60 θέσεις. Σε σύγκριση με ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η ελληνική μαρίνα έχει περιθώρια ανάπτυξης, τόσο σε αριθμό θέσεων όσο και σε υποδομές διαχείμασης σκαφών.


Η κυβερνητική πολιτική για τον Θαλάσσιο Τουρισμό

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αναγνωρίσει τη στρατηγική σημασία του θαλάσσιου τουρισμού για την ελληνική οικονομία. Με συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η μοναδικότητα του τοπίου, η εκτεταμένη ακτογραμμή, το ιδανικό κλίμα και η μακραίωνη ναυτική παράδοση, η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη τουρισμού.

Η στρατηγική μας επικεντρώνεται:

• Στον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς.

• Στη βιωσιμότητα των προορισμών.

• Στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

• Στην επένδυση σε σύγχρονες υποδομές.

• Στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Επενδύσεις και αναβάθμιση υποδομών
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει δρομολογηθεί το μεγαλύτερο χρηματοδοτούμενο έργο από το Υπουργείο Τουρισμού, ύψους 139 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στόχος είναι η αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα.

Παράλληλα, έχει εγκριθεί η ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας τουριστικών λιμένων, η οποία θα καταγράφει και θα διαχειρίζεται τις υποδομές, ενώ θα διασυνδέεται με το μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων. Η πλατφόρμα αυτή θα παρέχει επίσης σύστημα προβολής λιμένων και θα υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη.

Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου
Η διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων. Έχει ήδη τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες εκτέλεσης έργων, ενώ έχουν προβλεφθεί αυξήσεις θέσεων ελλιμενισμού μέσω πλωτών εξεδρών.

Επιπλέον, το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό θα παρέχει σαφείς κατευθύνσεις και νομική ασφάλεια, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό
Στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, έχει δημιουργηθεί το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Σκοπός του είναι η καταγραφή των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του θαλάσσιου τουρισμού, ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως επεσήμανε ο Σταύρος Κατσικάδης η Ένωση Μαρινών Ελλάδας(Ε.ΜΑ.Ε.) ανέλαβε την πρωτοβουλία της χαρτογράφησης των τουριστικών λιμένων και των αναγκών σε θέσεις ελλιμενισμού με σκοπό να ληφθούν υπόψη στο Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό της χώρας το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το Υπουργείο Τουρισμού.

« Η μελέτη αποτελεί έναν ενημερωτικό οδηγό, μία χαρτογραφημένη πρόταση ανάπτυξης θέσεων ελλιμενισμού στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές στη χώρα μας. Βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία αξιολογήθηκαν από εκπροσώπους Φορέων του yachting ως ιδιαίτερα σημαντικά για την βιώσιμη ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού. Πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια συγκέντρωσης, ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες σε όλη την Επικράτεια» τόνισε και συνέχισε:

«Η μελέτη δεν έχει σκοπό να υποδείξει επακριβώς που θα γίνουν οι Μαρίνες αλλά να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σημαντικότητα και την ελκυστικότητα των Δήμων που διαθέτουν θαλάσσιο μέτωπο είτε έχουν μαρίνες είτε όχι, καθώς και την ανάγκη να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού στους Δήμους με την υψηλότερη βαθμολογία.»

Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου
Σύμφωνα με τον Σταύρο Κατσικάδη το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι η ανάγκη εξορθολογισμού του θεσμικού πλαισίου. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων:

– Γρήγορη αδειοδότηση,

-Απλές διαδικασίες,

-Λιγότερες Υπηρεσίες,

-Κεντρικός συντονισμός.

Αναφορά έκανε και στην πρόσφατη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων χωρικού σχεδιασμού των τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε Οργανισμούς Λιμένων και ζώνες Λιμένων, από το Υπουργείο Τουρισμού στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

«Σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για την χωροθέτηση και λειτουργία των μαρινών και καταφυγίων που υπόκεινται στην νέα διάταξη. Ο σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος για πιο γρήγορη αδειοδότηση και δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού σε λιμένες και λιμενικές ζώνες».

Αναλυτικότερα ο Σταύρος Κατσικάδης ανέφερε:

Θαλάσσιος Τουρισμός και οικονομία
Η σημασία του θαλάσσιου τουρισμού για την ελληνική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητη και αναμφισβήτητα κρίσιμη για την ανάπτυξή της. Ο θαλάσσιος τουρισμός περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ο παράκτιος τουρισμός, η κρουαζιέρα και το γιώτινγκ, οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά στην εθνική οικονομία, με την αξία τους να ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ και να δημιουργούν πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας. Στη διαδικασία αυτή, οι μαρίνες αποτελούν ένα θεμελιώδες στοιχείο, προσφέροντας σημαντικές θέσεις ελλιμενισμού και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για επαγγελματικά και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.

Προστιθέμενη αξία των Μαρινών
Η προστιθέμενη αξία των μαρινών για την ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 6 άμεσες και 100 έμμεσες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ναυτιλιακών Ενώσεων, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για τέλη ελλιμενισμού, επιπλέον 5 έως 10 ευρώ ξοδεύονται σε γενικές προμήθειες, καύσιμα, επισκευές, συντήρηση, φορολογία, μισθοδοσία και υπηρεσίες πρακτόρευσης. Μάλιστα, η μέση τουριστική δαπάνη των επισκεπτών με σκάφη στις μαρίνες είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από τη μέση δαπάνη των επισκεπτών του ξενοδοχειακού τουρισμού.

Στην Ελλάδα, λειτουργούν 104 τουριστικοί λιμένες (μαρίνες, καταφύγια, αγκυροβόλια και ξενοδοχειακοί λιμένες) με περίπου 16.500 θέσεις ελλιμενισμού, ενώ άλλες 3.000 θέσεις διαχειρίζονται Οργανισμοί και Ζώνες Λιμένων. Επιπλέον, για πρώτη φορά καταμετρήθηκαν περίπου 12.000 θέσεις διαχείμασης σε χώρους εναπόθεσης και parking σκαφών. Η ΕΜΑΕ εκπροσωπεί 26 μαρίνες μέλη με περίπου 9.000 οργανωμένες θέσεις ελλιμενισμού, παρέχοντας πλήρεις παροχές και ποιοτικές υπηρεσίες.

Αναβάθμιση υποδομών και εμπόδια
Παρά την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας, η εξέλιξη του δικτύου μαρινών αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των έργων, το υψηλό επενδυτικό ρίσκο και η έλλειψη κινήτρων χρηματοδότησης παραμένουν βασικά εμπόδια. Η ανάγκη εξορθολογισμού του θεσμικού πλαισίου είναι επιτακτική, με στόχο την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η πρόσφατη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων χωρικού σχεδιασμού των τουριστικών λιμένων από το Υπουργείο Τουρισμού στο Υπουργείο Ναυτιλίας σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την ανάπτυξη και λειτουργία των μαρινών. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης και να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού.

Αξιοποίηση Πόρων και Χρηματοδότηση
Η χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης και δημιουργίας τουριστικών λιμένων αποτελεί επίσης μια σημαντική πρόκληση. Τα κατασκευαστικά έργα, κυρίως στους τομείς των λιμενικών έργων και της εξωτερικής προστασίας, έχουν υψηλό κόστος, ενώ η περίοδος επιστροφής της επένδυσης ξεπερνά τα 20 χρόνια κατά μέσο όρο. Ωστόσο, προγράμματα χρηματοδότησης, όπως το «Ελλάδα 2.0 Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων», το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό 139 εκατομμύρια ευρώ, έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν έργα αναβάθμισης των υποδομών, με σημαντικά έργα ήδη σε εξέλιξη, όπως στη Βουλιαγμένη, στο Ναύπλιο, στον Άγιο Κοσμά και στην Κέρκυρα.

Το μέλλον του Θαλάσσιου Τουρισμού στην Ελλάδα
Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των μαρινών και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως προορισμού για σκάφη αναψυχής. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα των εγκρίσεων και τη δυνατότητα υλοποίησης των έργων εντός των επόμενων μηνών.

Ελπίζουμε ότι η μελέτη αυτή θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη στρατηγικής αξιοποίησης των υφιστάμενων και νέων μαρινών, με στόχο την πρόοδο και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα. Ευχόμαστε, τέλος, καλή επιτυχία στις προσπάθειες της πολιτείας για την ενίσχυση του τομέα και της ανάπτυξης των θαλάσσιων υποδομών της χώρας. Η μελέτη που εκπονήθηκε θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης σε επίπεδο εμπλεκομένων φορέων αλλά και κοινωνικών εταίρων για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης για την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού δικτύου μαρινών στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες, newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου