Ο επενδυτής Πέτρος Νομικός, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της Τράπεζας Ηπείρου μίλησε στον "Πρωινό Λόγο" Ιωαννίνων.
Μια νέα σελίδα άνοιξε για την Τράπεζα Ηπείρου στις αρχές Απριλίου, με την εξαγορά ποσοστού της από τον γνωστό επιχειρηματία κ. Πέτρο Νομικό, που του εξασφαλίζει τον έλεγχο του ιστορικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Με αφορμή την Γενική Συνέλευση των μελών της Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 29 Απριλίου και αναμένεται να επικυρώσει την συμφωνία, ο μεγαλομέτοχος πλέον κ. Πέτρος Νομικός μιλάει αποκλειστικά στον «Πρωινό Λόγο», χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως έναν «συντηρητικό» επενδυτή, που βάζει μακροπρόθεσμους στόχους.
Αναφέρεται στην απόφασή του να επενδύσει στην περιοχή μας, τονίζοντας ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου έχει αναδειχθεί σε ένα σημαντικό «success story» μετά την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση.
Επένδυση 30 εκατ. ευρώ!
Μέσω της επενδυτικής εταιρίας, Capstone Capital, (σ.σ. ο κ. Νομικός κατέχει το 100%), συμφώνησε να πραγματοποιήσει επένδυση 30 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, προσβλέποντας στην ταχεία ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στην δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. H επένδυση στην Τράπεζα Ηπείρου, όπως μας είπε, θα υποστηρίξει και θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις λειτουργίες της τράπεζας και την «εξαιρετικά ικανή ομάδα διοίκησης», διευρύνοντας την πελατειακή της βάση και αναπτύσσοντας το πελατολόγιό της. Ο κ. Νομικός δεν παρέλειψε να εξάρει την διοίκηση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), της οποίας η επένδυση στην Τράπεζα Ηπείρου σε δύσκολες περιόδους κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους που πέρασε η χώρα, ήταν ουσιαστική.
Επιχειρηματικότητα και φιλανθρωπία
Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια Νομικού είναι γνωστή για την ενασχόλησή της στους τομείς της ναυτιλίας, των επιχειρηματικών και ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ σε συνεντεύξεις του ο κ. Πέτρος Νομικός κάνει ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο του πατέρα του ως συνιδρυτή, χρηματοδότη και εκτελεστικό διευθυντή της Thermo Electron Corporation το 1956 (τώρα Thermo Fisher Scientific Inc.), της πρώτης ελληνικών συμφερόντων εταιρίας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (S&P 500).
Ο κ. Νομικός ερωτηθείς αναφέρθηκε και στις διαχρονικές φιλανθρωπικές δραστηριότητες της οικογένειάς του στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την δέσμευσή του να συνεχίσει στηρίζει την χώρα τόσο μέσω των επιχειρήσεών του, όσο και μέσω άλλων δράσεων.
Η συνέντευξη
Ερ.: Επενδύοντας σε μια τράπεζα που οι Ηπειρώτες (και όχι μόνο) εμπιστεύονται εδώ και χρόνια τις καταθέσεις τους, αποτελεί αναμφίβολα σημαντική ευθύνη. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για εσάς και την οικογένειά σας; Ίσως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναγνώστες μας, να γνωρίζουν το όνομα «Νομικός» από τα πλοία της «Nomikos Lines»! Πείτε μας λοιπόν λίγα πράγματα για εσάς…
-Η «Nomikos Lines» εξυπηρετούσε τα νησιά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες σε απομακρυσμένα και άγονα νησιά, πολύ πριν την εποχή του «μαζικού» τουρισμού. Ο παππούς μου, Μάρκος Π. Νομικός, γεννημένος στη Μεσαριά της Σαντορίνης το 1897, έτρεφε μεγάλη αγάπη για τα νησιά αυτά και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αρθεί η απομόνωσή τους. Φανταστείτε ότι ως βουλευτής Κυκλάδων, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη Χούντα, επέλεξε να επιδοτεί τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής, ως ελάχιστο δείγμα αγάπης και αφοσίωσης προς τους ανθρώπους και τα νησιά που υπεραγαπούσε!
Μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Σαντορίνη το 1956, ο παππούς μου παρείχε άμεση βοήθεια και χρηματοδότησε την κατασκευή οδικών δικτύων, κλινικών και σχολείων. Αργότερα, αυτός και ο αδελφός του χρηματοδότησαν το τελεφερίκ, το οποίο ακόμα και σήμερα αποφέρει πολλά χρήματα ετησίως προς όφελος βεβαίως της κοινότητας.
O πυρήνας των επιχειρηματικών συμφερόντων μας ήταν η ναυτιλία για 150 χρόνια μέχρι και τη δεκαετία του 2000, λειτουργώντας με έδρα το Λονδίνο από το 1935, ωστόσο, πλέον το ενδιαφέρον μας εστιάζεται αλλού. Ο πατέρας μου, Πέτρος Μ. Νομικός, ήταν ένας πολυπράγμων άνθρωπος, από πολλές απόψεις. Ήταν συνιδρυτής της «Thermo Electron Corporation», ενώ σπούδαζε στο Harvard Business School το 1956, μαζί με τον Δρ. George Hatsopoulos, καθηγητή του MIT και ανιψιό του επικεφαλής του γραφείου μας στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας μου κράτησε τα ηνία της ακόμα και μετά την επένδυση της οικογένειας Rockefeller στην εταιρία! Ήταν αυτός που εισήγαγε την εταιρία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με αρχική δημόσια προσφορά το μακρινό 1967!
Όμως πάνω απ’ όλα, τόσο ο παππούς όσο και ο πατέρας μου, ήταν Έλληνες πατριώτες, χαρακτηριστικά που πιστεύω ότι μεταλαμπάδευσαν και σε μένα. Έχω ιερή υποχρέωση και ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης να προσφέρω πίσω στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης χρέους, ίδρυσα το «Greek Debt Free», έναν μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό οργανισμό. Ήταν ένας μηχανισμός για άτομα που αγοράζουν ελληνικά ομόλογα και μειώνουν το εθνικό μας χρέος. Αυτή η πρωτοβουλία, εκτός από το θετικό αποτύπωμα που άφησε στα ΜΜΕ παγκοσμίως, βοήθησε νομίζω και στην αλλαγή των διεθνών αντιλήψεων για την Ελλάδα, σε μια εποχή που η χώρα μας χαρακτηριζόταν ως «παρίας» από τα διεθνή ΜΜΕ.
Είμαι ιδιαίτερα περήφανος λοιπόν που οι αρχές και οι αξίες που μου κληροδότησαν ο παππούς και ο πατέρας μου, ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε πέρσι, και η αγάπη για την πατρίδα μπορούν να μετουσιωθούν σε ουσιαστική βοήθεια με την στρατηγική μου επένδυση στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Είμαι περήφανος που θα βάλω και εγώ το μικρό μου λιθαράκι στην οικονομική άνοδο της Ελλάδας και της Ηπείρου, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανάπτυξης…
Ερ.: Έχετε εκφράσει αισιοδοξία για την Ελλάδα. Όμως, γιατί επιλέξατε την περιοχή της Ηπείρου και αυτή την συγκεκριμένη επένδυση;
-Η Ελλάδα βιώνει μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση χρέους και η Ήπειρος είναι μια από τις πολλά υποσχόμενες περιοχές της, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αθήνας. Οι φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ωφελούν ολόκληρη την Ελλάδα. Εδώ να πω ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επίσης κάνει καταπληκτική δουλειά στην ενίσχυση του τραπεζικού τομέα για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας.
Με περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες παρουσίας στην περιοχή, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο συνεταιριστικό πνεύμα και την τοπική ευημερία της περιοχής. Παρέχει ουσιαστική χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, με πρόσθετα κεφάλαια, μπορεί να επεκτείνει την εμβέλειά της. Πολλές είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια και θα κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να καλυφθεί αυτό το κενό. Είμαστε τυχεροί διότι όλα τα στελέχη μας χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και είναι βαθιά συνδεδεμένα με τους πελάτες της Τράπεζας, κατανοώντας απόλυτα την επιχειρηματική και κοινωνική δυναμική της περιοχής.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου έχει αναδειχθεί σε ένα σημαντικό «success story» μετά την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Πολύ σημαντική βεβαίως ήταν και η επένδυση της ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ με ικανά και αποτελεσματικά στελέχη, γεγονός που επέτρεψε την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει καταστήσει την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου τον τραπεζικό οργανισμό που είναι σήμερα. Καθώς η τράπεζα αναζητά πλέον πρόσθετα κεφάλαια για να «τροφοδοτήσει» τις αναπτυξιακές της πρωτοβουλίες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρέχουμε την απαραίτητη χρηματοδοτική υποστήριξη.
Ερ.: Υπάρχουν αλλαγές που οραματίζεστε να κάνετε στην Τράπεζα Ηπείρου;
-Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως έναν «συντηρητικό» επενδυτή, βάζοντας μακροπρόθεσμους στόχους. Αυτά που εκτίμησα ιδιαίτερα στην Τράπεζα Ηπείρου είναι το εδραιωμένο «brand» της Τράπεζας και την έμφαση που δίνει στην προσωπική εξυπηρέτηση μέσω της εξαιρετικής ομάδας διοίκησης και του αφοσιωμένου προσωπικού της. Θεωρώ ότι η δική μας εισφορά κεφαλαίου ύψους 30 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει σημαντικά τις δραστηριότητες της τράπεζας, αυξάνοντας τις δανειοδοτικές της δυνατότητες, αλλά και την πανελλαδική επέκταση μέσω νέων καταστημάτων. Αυτό το αναπτυξιακό κεφάλαιο των 30 εκατομμυρίων, ακριβώς εκεί στοχεύει, στην «απελευθέρωση» όλων αυτών των δυνατοτήτων της Τράπεζας Ηπείρου και την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Θέλουμε να ενδυναμώσουμε την συνεργασία μας με τους πελάτες της τράπεζας. Άλλωστε πολλοί από αυτούς είναι και μέτοχοι, για να διασφαλίσουμε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένας σημαντικός πληθυσμός Ηπειρωτών στην Αθήνα, περίπου 350.000, γεγονός που αποτελεί ευκαιρία για την εξυπηρέτησή τους με ένα υποκατάστημα εκεί, μόλις η τράπεζα εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας σε εθνικό επίπεδο.
Ερ.: Τέλος, ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στους αναγνώστες μας σχετικά με αυτήν την επένδυση;
-Αυτή η επένδυση διασφαλίζει τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου μακροπρόθεσμα. Όλοι μαζί, μέτοχοι, ομάδα διοίκησης, προσωπικό και συνεργάτες θα διασφαλίσουμε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να υποστηρίζει ακόμα περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ευημερία και ανάπτυξη της περιοχής αλλά και της χώρας στο σύνολό της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου