Με απόφαση της η Επιτροπή του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας ακύρωσε την απόφαση για την ανταλλαγή – ξεπούλημα σε ιδιώτες της παραθαλάσσιας δημοτικής έκτασης τεσσάρων σχεδόν στρεμμάτων στο Μονολίθι.
Αποτελεί πραγματικά επίτευγμα της δημοτικής αρχής του «Δήμου της καρδιάς μας» και της «Ανάπτυξης Τώρα» (η οποία πρόσφερε απλόχερα τη στήριξή της στη συγκεκριμένη απόφαση), ότι σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που ευνοεί με χίλιους δυο τρόπους τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συμβάσεις «αξιοποίησης», τα ΣΔΙΤ και κάθε μορφής παραχωρήσεις της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες, κατόρθωσαν να μην τηρήσουν ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις που έχουν απομείνει για την προστασία του δημόσιου πλούτου.
Σε αντίθεση με όσα υποστήριξαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρατάξεις Γεωργάκου και Νίτσα, η Επιτροπή δέχτηκε ότι στην απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η ανταλλαγή δεν τεκμηριώνεται η ύπαρξη προφανούς ωφελείας για τον Δήμο από την ανταλλαγή των ακινήτων και ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε μόνο στην εκτίμηση της αγοραίας αξίας των ακινήτων, χωρίς να λάβει υπόψη κρίσιμα γεγονότα, τα οποία κατά τη συνεδρίαση ανέδειξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως ότι οι ιδιώτες είναι ιδιοκτήτες όμορου ακινήτου πράγμα που θα τους έδινε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την έκταση ως οικοδομήσιμη και να λάβουν άδεια παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού.
Φυσικά η ταύτιση των δύο παρατάξεων δεν μας προξενεί καμία εντύπωση αφού και οι δύο στηρίζονται στα ίδια κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και προωθούν την ίδια πολιτική: Αυτή που προωθεί την «ανάπτυξη» σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος του λαού, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων χώρων.
Το θετικό αυτό αποτέλεσμα δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την μαζική αντίδραση και ενεργοποίηση κατοίκων, φορέων και αιρετών του Μύτικα που ανέδειξαν το ζήτημα και αποκάλυψαν τον επιζήμιο για τα λαϊκά συμφέροντα χαρακτήρα της ανταλλαγής.
Είναι βέβαιο ότι το τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο συνεχίζει να ορέγεται την εξάπλωση του σε όλη την παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας και δεν θα παραιτηθεί από την προσπάθεια να βάλει στο χέρι όλους τους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει μέσα στην πόλη της Πρέβεζας (π.χ. Κάστρα, πρώην στρατόπεδα) αλλά και έξω από αυτήν (παραλίες, δάση κ.ο.κ.).
Για αυτό δεν πρέπει να υπάρξει κανείς εφησυχασμός. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και συνταξιούχους, όλο τον εργαζόμενο λαό του δήμου Πρέβεζας να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των παραλιών, των δασών και των αστικών ελεύθερων χώρων ως κοινωνικών αγαθών, για την αναβάθμιση και προστασία τους προκειμένου να διατίθενται για την ελεύθερη χρήση των δημοτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου