27ο ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Μέλη του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Σαμψούντας η «ΑΜΙΣΟΣ» συνοδευόμενα από μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου συμμετείχαν στο 27ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας στις 17, 18, 19 και 20 Ιουλίου 2025.
Νέοι και νέες, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ως αδιάσπαστο μέρος του συνόλου του ελληνισμού, αντάμωσαν για 27η χρονιά στο φιλόξενο όρος Βέρμιο στο ανιστορημένο σύμβολο του Πόντου όπου πάλλεται η ψυχή του Ποντιακού Ελληνισμού, το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, υπό την σκέπη της μητέρας όλων των Ποντίων, της Σουμελιώτισσας.
Το 27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ήταν αφιερωμένο στον αείμνηστο πολιτικό και συγγραφέα ποντιακής καταγωγής Μιχάλη Χαραλαμπίδη.
Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και πολυθεματικό , περιελάμβανε σειρά εκδηλώσεων, εισηγήσεων και εργαστηρίων για ζητήματα της επικαιρότητας, κοινωνικά, και πολιτιστικά.
Οι νέοι συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα γνωρίζοντας τους φιλόξενους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, ταξιδέψανε νοητά στις αλησμόνητες πατρίδες μέσα από τα μουσικά δρώμενα, ανέπτυξαν στοιχεία της πλούσιας παράδοσης του Πόντου, μέσα από τις βιωματικές ενότητες των παιχνιδιών, της τοιχογραφίας, της μουσικής και της γαστρονομίας, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς.
Παρακολούθησαν τη Θεατρική παράσταση «Οι Μάρτυρες» του Νίκου Ασλανίδη, από την θεατρική ομάδα «Εν Τέχνοις» του συλλόγου «Ένωση Μωμόγερων Λιμνοχωρίου, Βαλτόνερων και Αναργύρων» καθώς και την Συναυλία «Δεν ξεχνώ, καμίαν κι ανασπάλω», υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Γιώργου Πουλαντσακλή και με τη συμμετοχή της πολυμελούς ορχήστρα του. Ένα μουσικό αφιέρωμα από τον Εύξεινο Πόντο και την Μικρά Ασία έως την Κύπρο.
Επίσης επισκέφθηκαν την παλιά πόλη της Βέροιας και τα βυζαντινά της μνημεία.
Το Τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας, νταουλιού του Συλλόγου μας συμμετείχε σε Workshop - Βιωματικό εργαστήριο Μουσικής, υπό την επιμέλεια του καθηγητή Μουσικής Αλέξη Στεφανίδη.
Στην οργανωτική επιτροπή του Συναπαντήματος συμμετείχε ακούραστα μέλος του Συλλόγου "ΑΜΙΣΟΣ" ο κ. Ζήγος Γιάννης.
Στα μουσικά σχήματα των βραδινών γλεντιών συμμετείχαν οι μουσικοί του συλλόγου μας Γιάννης και Γιώργος Ζήγος.
Το αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής του Συλλόγου μας στο 27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων το παρέλαβε η κ. Σοφία Παπαδοπούλου.
Μετά το πέρας των εργασιών και την επίδοση τιμητικών διακρίσεων και αναμνηστικών οι νέοι δώσανε ραντεβού για το 28ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας το 2026.
ΨΗΦΙΣΜΑ 27ου ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ”
Εμείς, οι νέες και οι νέοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της διασποράς, ανταμώσαμε για 27η συνεχόμενη χρονιά στον ιερό αυτό τόπο, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, για να τιμήσουμε την ιστορία και τη συλλογική μνήμη του ποντιακού ελληνισμού. Το Συναπάντημα που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου 2025, αποτέλεσε και πάλι μια ζωντανή και ουσιαστική εστία διαλόγου, μνήμης και δράσης, αφιερωμένο φέτος στον αείμνηστο πολιτικό και συγγραφέα, τον ποντιακής καταγωγής Μιχάλη Χαραλαμπίδη, που υπηρέτησε με συνέπεια τον αγώνα για τη δικαίωση του ποντιακού ελληνισμού. Παρακολουθήσαμε εισηγήσεις με πλούσια θεματολογία, βιωματικά εργαστήρια πτυχών του πλούσιου πολιτισμού μας, συναυλίες και θεατρικά δρώμενα.
Ομόφωνα καταλήξαμε στα εξής:
1. Διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν αποτελεί μόνο ένα τραγικό ιστορικό γεγονός, αλλά και ένα διαρκές καθήκον για δικαιοσύνη. Εμείς, οι νέες και οι νέοι της ποντιακής νεολαίας, συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώρισή της. Απαιτούμε την ένταξη του ζητήματος στην επίσημη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, την ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών μέσων και τη σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή των Ελλήνων για τη συστηματική προώθηση του θέματος διεθνώς. Για εμάς, η μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων παραμένει ζωντανή και αδιαπραγμάτευτη.
2. Τιμή στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη – Φάρος πολιτικής και ηθικής σκέψης
Το φετινό Συναπάντημα ήταν αφιερωμένο στον οραματιστή πολιτικό και διανοούμενο Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Η συμβολή του στην ανάδειξη της ποντιακής ταυτότητας, της Γενοκτονίας, αλλά και στην καλλιέργεια ενός δημοκρατικού, αυτοδιαχειριζόμενου και πολιτισμικά πλούσιου ελληνισμού, αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Μέσα από το έργο και τις ιδέες του, μας δίδαξε πως ο πολιτισμός, είναι πολιτική πράξη και πως η δικαιοσύνη μπορεί να γίνει εθνική στρατηγική.
3. Διεθνής Ειρήνη – Ευθύνη απέναντι στην ιστορία και το μέλλον
Σε μια εποχή αστάθειας, συγκρούσεων και γεωπολιτικών εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή μας, εμείς, οι νέοι Έλληνες ποντιακής καταγωγής, υψώνουμε τη φωνή μας υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Πόντος υπήρξε κοιτίδα συμβίωσης πολιτισμών και γέφυρα λαών. Δεν ξεχνούμε την Ιστορία, αλλά τη μετατρέπουμε σε δύναμη δημιουργίας για ένα μέλλον χωρίς μίσος, χωρίς εθνικισμούς και χωρίς πολέμους.
Η νέα γενιά των Ποντίων δίνει και φέτος το παρών, διατρανώνοντας τη δέσμευσή της στη μνήμη, στη δικαιοσύνη και στην ειρήνη.
Οι νέες και οι νέοι του 27ου Συναπαντήματος
Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων “Παναγία Σουμελά”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου