Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιουλίου 15, 2025

Μπάρκας : «Ρημάζουν μνημεία και εκκλησίες στo Τρίκαστρο (Γόρανα) Πρέβεζας – Απαιτείται άμεση παρέμβαση»


Την εγκατάλειψη που βιώνουν τα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία με ιστορική και πολιτιστική αξία, στο Τρίκαστρο (Γόρανα) Πρέβεζας, αναδεικνύει  με  ερώτηση  που κατέθεσε στην Υπουργό Πολιτισμού, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας με την αρμόδια Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μαρίνα Κοντοτόλη.

Ο ναός του Προφήτη Ηλία (1706) και ο κεντρικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (1916–1923) έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 2020 και παραμένουν εγκαταλελειμμένοι, χωρίς καμία μέριμνα για αποκατάσταση.

Ο Κώστας Μπάρκας, ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού την άμεση χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης, την ένταξη των μνημείων σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) και συγκεκριμένες ενέργειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.  

Παράλληλα τονίζει ότι, τα μνημεία του Τρικάστρου (Γόρανα) δεν είναι μόνο τόποι πίστης αλλά και φορείς ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης. Οφείλουμε να τα προστατεύσουμε πριν χαθούν οριστικά.

Παρατίθεται αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού


Θέμα: Οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των θρησκευτικών μνημείων στο χωριό Τρίκαστρο (Γόρανα) Πρέβεζας

Στο χωριό Τρίκαστρο (ή Γόρανα) της Πρέβεζας βρίσκονται σημαντικά θρησκευτικά μνημεία με ιστορική και πολιτιστική αξία, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας του σεισμού του 2020 και παραμένουν εγκαταλελειμμένα έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

· Τον ναό του Προφήτη Ηλία, μονόκλιτη πλακοσκεπή κατασκευή του 1706, με εμφανείς ρωγμές στους τοίχους, την καμάρα της οροφής και τη στέγη, η οποία πλέον απειλείται από την εισροή ομβρίων υδάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τις σωζόμενες οροφογραφίες του ναού.

· Τον κεντρικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που ανεγέρθηκε την περίοδο 1916–1923 και παραμένει σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης από την ημέρα του σεισμού, χωρίς καμία εργασία καθαρισμού ή αποκατάστασης.

Τα μνημεία αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής και είναι σημαντικά όχι μόνο για τη θρησκευτική ζωή της τοπικής κοινότητας αλλά και για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους χώρους αυτούς πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πολιτιστικές και εθιμικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, οι οποίες συμβάλλουν ενεργά στην κοινωνική συνοχή, την τοπική ταυτότητα και την πολιτιστική ζωή του χωριού.

Δεδομένου ότι:

· Οι φθορές συνεχίζονται λόγω έκθεσης στις καιρικές συνθήκες,

· Η τοπική κοινωνία αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την αποκατάστασή τους,

· Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία επίσημη παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών,

και οι πολίτες της περιοχής αναμένουν τη στήριξη της Πολιτείας για την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς πριν αυτή καταστραφεί ανεπανόρθωτα.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται το Υπουργείο να χρηματοδοτήσει άμεσα τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και στερέωσης των δύο αυτών θρησκευτικών μνημείων;

2. Υπάρχει πρόβλεψη για ένταξή τους σε υφιστάμενα ή νέα χρηματοδοτικά προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης);

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για την ανάδειξη και προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του ορεινού χωριού Τρίκαστρο;  

Οι Ερωτώντες βουλευτές

Κώστας Μπάρκας

Μαρίνα Κοντοτόλη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου