Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 23, 2025

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η Συνέλευση Συντονισμού για το 13ωρο - Ανακοίνωση


Ανακοίνωση 

Αγώνας ανατροπής για Ψωμί, Δημόσια Αγαθά, Ειρήνη, Ελευθερία

Κάτω η κυβέρνηση της φτώχειας, της πολεμικής οικονομίας,της εκμετάλλευσης και των σκανδάλων

1η Οκτώβρη απεργούμε.  Συγκέντρωση στις 10:30 π.μ στο ΠΑΛΙΟ ΚΤΕΛ    

Η κυβέρνηση αυτή, όσο πιο πολύ βουλιάζει στον βούρκο της κλεψιάς, των σκανδάλων και της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών (αδιαφορώντας ακόμα και για τους γονείς απεργούς πείνας) , θα  κλιμακώνει την ολομέτωπη επίθεσή της στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τον κόσμο του μόχθου.

Με το τερατούργημα Κεραμέως η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε έναν εργοδότη να έχει στη δούλεψή του μέχρι και 13 ώρες δουλειά την ημέρα τον ίδιο εργαζόμενο, να αυξομειώνει τον χρόνο εργασίας ακόμα και μέσα στην ίδια βδομάδα, παρακάμπτοντας συμβάσεις και σωματεία, δρομολογεί την «ευέλικτη προσέλευση» 120 λεπτών, για να «καμουφλάρεται» η αδήλωτη εργασία και η ΕΡΓΑΝΗ να τα δείχνει όλα νόμιμα, σπάει πολλά κομμάτια την ετήσια άδεια των εργαζομένων, εντείνει την ελαστικοποίηση της εργασίας με τις προσλήψεις δύο ημερών και την επιβολή υπερωριών στην εκ περιτροπής απασχόληση. Ένα ακόμα τεράστιο δώρο στην εργοδοσία είναι η απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών προοιωνίζοντας κατάρρευση για ταμεία και συντάξεις!

Για τη κυβέρνηση αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια η απάντηση στο ερώτημα:  Γιατί οι νέοι έχουν ανάγκη να κάνουν δύο «δουλειές»;  Δύο «δουλειές» σε μια εποχή που ο αναγκαίος χρόνος  για την παραγωγή ενός προϊόντος μειώνεται λόγω των εξελίξεων στην επιστήμη.

Η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου για φθηνή, ευέλικτη, χωρίς δικαιώματα εργασία, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της «ανάπτυξης», την πολιτική των ματωμένων πλεονασμάτων που πάνε στους τραπεζίτες και το χρέος, της πολεμικής οικονομίας, της αύξησης των πολεμικών δαπανών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στο νέο Πειθαρχικό, στόχος είναι η κατάπνιξη κάθε φωνή αντίστασης και αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, η επιβολή «σιωπητηρίου» στους χώρους δουλειάς του Δημοσίου, η καταστολή και τρομοκράτηση κάθε εργαζόμενου που βάζει το κοινωνικό συμφέρον πάνω από τα κέρδη.

Τον Δεκέμβριο του 2024 ο εργατικός μισθός παρέμενε μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2011 και ότι 1 στους 3 εργαζόμενους λάμβανε λιγότερα από 830 ευρώ (μεικτά).  Ο μέσος μηνιαίος μισθός ήταν 1.167 ευρώ, όταν πριν 13 χρόνια ήταν 1.241 ευρώ δηλαδή μειωμένος κατά 18%. Η μερική απασχόληση έχει εκτιναχθεί κατά 124% (680.000), οι εργαζόμενοι ανήλικοι κατά 561% (50.000, 15-19 ετών), οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών κατά 766% (39.500) και όσοι κάνουν δεύτερη δουλειά κατά 232% (163.000).

Η απεργία της 1ης Οκτώβρη μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο σταθμό για «μπλοκάρισμα» της κυβερνητικής επίθεσης και σάλπισμα εργατικής αντεπίθεσης για την ανατροπή της και την επιβολή εργατικών νικών. Οι πρόσφατοι σημαντικοί αγώνες σε μια σειρά κλάδους αλλά και το κίνημα υπεράσπισης του παλαιστινιακού λαού, δείχνουν ότι η κοινωνία μυρίζει «μπαρούτι», που μπορεί να «εκραγεί» και να «βάλει φωτιά» στο σκηνικό συναίνεσης. Να εμπνευστούμε και να βαδίσουμε στους «καυτούς» δρόμους των λαών της Γαλλίας, της Ιταλίας και αλλού. Να πιάσουμε το νήμα από τη μεγάλη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου του 2025 και να στείλουμε τη κυβέρνηση της ΝΔ στον αγύριστο.

Να πάμε κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που ούτε θέλουν ούτε και έχουν καμία σχέση με τους αγώνες και τα λαϊκά συμφέροντα, όντας «δεμένες» στο άρμα της κυρίαρχης πολιτικής.

Ήρθε η ώρα ο κόσμος της δουλειάς να παλέψει μαχητικά και με διάρκεια ώστε να μην κατατεθεί και ψηφιστεί το νομοσχέδιο- έκτρωμα του Υπουργείου Εργασίας. Με ένα άλλο εργατικό κίνημα σύγκρουσης με τη κυρίαρχη πολιτική που θα διεκδικεί ψωμί, δουλειά, δημόσια αγαθά, ειρήνη, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη και σταθερή εργασία, μείωση του εργάσιμου χρόνου σε 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο, ουσιαστικές αυξήσεις (1200 ευρώ κατώτερος μισθός) , ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης, της αξιολόγησης. Όχι στο «πειθαρχικό». Για σχολεία και νοσοκομεία αντί για Rafale και φρεγάτες, για την υπεράσπιση της ζωής και της ειρήνης απέναντι στην πολεμική οικονομία και τους ΝΑΤΟϊκούς φονιάδες, του παλαιστινιακού και των άλλων λαών.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου