Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Νοεμβρίου 30, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Για την Γυναίκα που αξίζει να κλαίει μόνο από ευτυχία...




Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή στις 10 το πρωί στην Θεοφάνειο αίθουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Η κακοποιημένη γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα: Διαστάσεις – Πρόληψη - Αντιμετώπιση", ενώ έπειτα το πέρας της εκδήλωσης, τελέστηκαν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο τα εγκαίνια του κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης των Γυναικών του Δήμου Πρέβεζας, Ιωνίας 6 (Πρώην Δημοτική Αστυνομία).











Συγκεκριμένα,  η ενημερωτική εκδήλωση περιελάμβανε τρεις ομιλίες, από την Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, κ.Κόλια, από την Ψυχολόγο του Κέντρου κ.Πουλίανου και από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, κ.Μάστακα. 




Προηγουμένως, σύντομους χαιρετισμούς, απηύθυναν, ο Δήμαρχος κ.Μπαίλης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος καθώς και ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ.Γεωργάκος. Ενώ την εκδήλωση, συντόνισε η κ.Σοφία Κωνσταντινίδη – Παπαδοπούλου. 



Κοινό χαρακτηριστικό αλλά και ευχή και των τριών ομιλητών, ήταν καμία γυναίκα να μην επισκεφτεί το κέντρο και αυτό όχι διότι δεν θα γίνεται σωστή δουλειά, αλλά καμία γυναίκα να μην έχει ανάγκη, να περάσει την είσοδο της πόρτας αυτής...

Στην ομιλία του ο Εισαγγελέας κ.Μάστακας, ο οποίος με τον απλό και έμπειρο λόγο του, καθήλωσε το ακροατήριο, καθώς, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε τόση στο νομική όσο και στη κοινωνική διάσταση του ζητήματος, όντας ο ίδιος εκ των πραγμάτων αποδέκτης πολλών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Έτσι, έπειτα το πέρας της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης, ακολούθησαν τα εγκαίνια του κέντρου, με τον δήμαρχος Πρέβεζας να κόβει τη κορδέλα. 




Παραθέτουμε τον χαιρετισμό από την σημερινή εκδήλωση του Διοικητού του Νοσοκομείου κ.Γεωργάκου 

'Η σημερινή ημερίδα του Δήμου με θέμα "Η κακοποιημένη γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα Διαστάσεις – Πρόληψη - Αντιμετώπιση" δεν αποτελεί μία απλή ημερίδα κάποιας θεματικής ρουτίνας αλλά μία αρχή να μιλήσουμε στον τόπο μας για ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα που μας αγγίζει άμεσα ή και έμμεσα όλους! 

Για το λόγο αυτό συγχαίρω ως πολίτης και οικογενειάρχης τη δράση αυτή λίγες ημέρες μετά την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι το στοίχημα της πρόληψης και της ενημέρωσης θα κερδηθεί Δήμαρχε, μέσα από την εκπαίδευση σε κάθε βαθμίδα και επίπεδο.

Εγώ ως Διοικητής του νοσοκομείου αλλά και το όλο προσωπικό, γινόμαστε αρκετά συχνά, οι μάρτυρες των αποτελεσμάτων της βίας όταν καλούμαστε να θεραπεύσουμε συχνά τις σοβαρές σωματικές πληγές των κακοποιημένων γυναικών που αποτελούν και την πιο μαύρη υπογραφή της διάστασης του θέματος. 

Πολύ πιο δύσκολο είναι να θεραπευτούν Σεβασμιότατε, με την ευχή σας, οι πληγές της ψυχής των κακοποιημένων γυναικών αλλά και της διαταραγμένης ψυχής των θυτών που αποκλίνουν από το λόγο της αγάπης Του Κυρίου μας.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλλων κυρία Κόλλια που μας τιμά με την παρουσία της γνωρίζει το θέμα σε κάθε του διάσταση σε βάθος αλλά και το μεγάλο πρόβλημα της σιωπής από το φόβο ιδίως σε κλειστές κοινωνίες όπως η δική μας αλλά και των τραγικών λαθών όλων των εμπλεκόμενων στο κύκλο βοήθειας μιας κακοποιημένης γυναίκας από άγνοια και μη ενημέρωση. 

Οφείλουμε να μάθουμε όλοι μαζί το πώς να μην γίνουμε άθελά μας το τελευταίο και το πιο δυνατό χτύπημα μέσα από την άγνοια αλλά αντιθέτως το χάδι και η αγκαλιά προστασίας στις κακοποιημένες γυναίκες μέσα από τη γνώση και την ενημέρωση. 

Το Νοσοκομείο μας στο πλαίσιο αυτό ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασία με το ΕΛΙΣΟΦ το Ελληνικό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και των Ευπαθών Πληθυσμιακών Ομάδων το οποίο και θα πραγματοποιήσει ένα κύκλο εξειδικευμένης εκπαίδευσης για το χειρισμό ανάλογων περιστατικών στο προσωπικό μας. Εκεί βρίσκεται και το μυστικό της επιτυχίας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μετά από την εκπαίδευση και την παιδεία.

Στο σημείο που ξεκινά στο εγώ και στο εμείς ως προς το τι μπορούμε να πράξουμε ως πολίτες και φορείς για την αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής. Άλλωστε, όπως μου είπε και η επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου ΕΛΙΣΟΦ "όσο ακόμα μπορείς να κλάψεις ζεις αλλά όσο μπορείς να προσφέρεις υπάρχεις!". Σήμερα όλοι εμείς, τα μέλη της κοινωνίας της Πρέβεζας ζούμε και υπάρχουμε για τη ΓΥΝΑΙΚΑ που αξίζει να κλαίει μόνο από ευτυχία !"


Το δελτίο τύπου του Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών

«Η βία είναι ένα σύνολο επώδυνων, επιθετικών και εξαναγκαστικών συμπεριφορών που κάνει κάποιος που έχει, είχε ή επιθυμεί να έχει ερωτική σχέση με ένα ενήλικο ή έφηβο άτομο, με μοναδικό στόχο να εξουσιάζει και να ελέγχει το άτομο αυτό». Οι εκφάνσεις του ειδεχθούς αυτού φαινομένου είναι πολλές, διότι η κακοποίηση δεν είναι μόνο τα εμφανή σημάδια στο σώμα, δηλαδή ο ξυλοδαρμός αλλά και η ψυχολογική, η λεκτική και η οικονομική βία.

Οι διαστάσεις της βίας προς τις γυναίκες είναι τεράστιες και με αυξητικές τάσεις, καθώς αν λάβουμε υπόψη μας τα στατικά στοιχεία του 2013 θα δούμε ότι μια στις τρείς γυναίκες έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού, ενώ η ενδοοικογενειακή βία αγγίζει το ποσοστό του 68%.

Ο  θύτης που ασκεί βία πιστεύει σε μεγάλο βαθμό ότι έτσι αποδεικνύει τη δύναμη του και την εξουσία του στους άλλους, επειδή αισθάνεται ότι είναι σε κάποιες πλευρές της ζωής του αδύναμος, ταπεινωμένος,  μαθαίνει λοιπόν να χρησιμοποιεί την βία για να νοιώθει  ότι έχει τον έλεγχο, την κυριαρχία.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η βία μεταξύ ερωτικών συντρόφων αποτελεί εγκληματική πράξη, που διώκεται ποινικά και φέρει σημαντικές κυρώσεις για τον θύτη.

Με αφορμή λοιπόν την σημερινή ημέρα θα θέλαμε να επισημάνουμε  ότι το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Δήμου Πρέβεζας ασχολείται ουσιαστικά, συνεχώς και στοχευόμενα με την μέριμνα, την ψυχοκοινωνική στήριξη και την ενδυνάμωση των κακοποιημένων γυναικών αλλά και με τα συνοικούντα με αυτές άτομα.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου είναι ποικίλες και σε συνεργασία με άλλους δημόσιους φορείς, τα στελέχη προσπαθούν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις σε θέματα που απασχολούν τις ωφελούμενες του.
Συγκεκριμένα παρέχει δωρεάν τα εξής:

·   Συμβουλευτική και Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη γυναικών θυμάτων  βίας.
·  Υπηρεσία παραπομπής και συνοδείας περιστατικών σε ξενώνες φιλοξενίας, αστυνομικές αρχές, δικαστήριο, νοσοκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας, φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, φορείς προώθησης της απασχόλησης και  της επιχειρηματικότητας, φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών, ψυχοθεραπείας του θύτη κλπ.

·  Νομική συμβουλευτική από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πρέβεζας.

Κλείνοντας το προσωπικό του Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών καλεί όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιαδήποτε μορφής βίας να ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ και να έρθουν σε επαφή μαζί μας.
Τηλ: 2682024444-89667 - Δ/νση: Ιωνίας 6
E-mail:womenaid@1485.syzefxis.gov.gr
 Facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου