Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 24, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ενημέρωση για τη μισθοδοσία των εργαζομένων μέσα στις γιορτές


Την εορταστική περίοδο σύμφωνα με το νόμο, υποχρεωτική αργία είναι η ημέρα των Χριστουγέννων, όπου και απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από αυτές που λειτουργούν με βάση και πάλι το νόμο τις Κυριακές και τις γιορτές.


Για συναδέλφους σε επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν
Το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιο χωρίς καμία προσαύξηση καταβάλλεται στους μισθωτούς στις επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν, ενώ στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν παίρνουν κάτι πέρα του μηνιαίου προβλεπόμενου μισθού

Για συναδέλφους σε επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν
Οι μισθωτοί που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν την ημέρα υποχρεωτικής αργίας, δικαιούνται να λάβουν το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους με προσαύξηση 75% που υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιο του για τις ώρες που θα υπάρξει η απασχόληση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μηνιαίο μισθό θα υπάρξει προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου τους και το οφειλόμενο μισθό τους για την συγκεκριμένη ημέρα που ισούται με τόσα ωρομίσθια όσα είναι και οι ώρες απασχόλησης στον βαθμό που αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις οι οποίες υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας και λειτουργούν έκτακτα.

Επίσης για εργαζόμενους που αμείβονται με μηνιαίο μισθό  προβλέπεται μόνο προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που δεν υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας.

Για τους ημερομίσθιους που δεν προσέλθουν στην εργασία τους ενώ η επιχείρηση λειτουργεί, δεν θα λάβουν την αμοιβή.

Ποιες είναι οι αργίες κατ'έθιμο
Οι αργίες κατ'έθιμο είναι η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου), η Πρωτοχρονιά (1η Ιανουαρίου), τα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου).
Αυτές οι κατ'έθιμο αργίες δεν εμπίπτουν στις επίσημες αργίες που σημαίνει ότι είναι κανονικές εργάσιμες ημέρες εκτός αν   έχουν καθιερωθεί ως εξαιρέσιμες αργίες με ειδικά διατάγματα, συλλογικές συμβάσεις κ.α. Συνεπαγωγικά και οι ημερομίσθιοι και αυτοί που αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν έχουν κάποια προσαύξηση στις απολαβές τους

Τι συμβαίνει με τις Κυριακές μέσα στις γιορτές

Τις συγκεκριμένες Κυριακές που τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν όπως αναφέρει ο νόμος, ανοικτά, οι εργαζόμενοι θα έχουν τις απολαβές που ορίζει η εργατική νομοθεσία για τις Κυριακές δηλαδή προσαύξηση 75% και αναπληρωματική  ανάπαυση σε εργάσιμη ημέρα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου