Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2015

ΠΡΕΒΕΖΑ: "Η Δημοτική Αρχή κρύβεται πίσω από την υποχρηματοδότηση"


Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα Τετάρτη στις 12:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Μισιρλής, ο Μιχ. Φονταράς και η Ευ. Κατσάβαρου.


Ο κ. Μισιρλής ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι 32 εργαζόμενοι που δουλεύουν στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πρέβεζας είναι απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες και κάποιοι μπαίνουν στον ενδέκατο. Η κατάσταση  έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, στα παιδιά τους, στα δάνειά τους. 

Παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουμε κάνει με τη Δημοτική Αρχή, τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης και τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στα Δημοτικά Συμβούλια, δεν έχει βρεθεί ουσιαστική λύση  στο πρόβλημα των εργαζομένων, αποφάσισαν και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από την περασμένη Πέμπτη» ανέφερε ο κ. Μισιρλής παρατηρώντας ότι «Τα προβλήματα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία! Είναι αποτέλεσμα της διαρκούς μείωσης της χρηματοδότησης των Δήμων, με στόχο την ολοσχερή κατάργησή της και  της λογικής της ανταποδοτικότητας των Υπηρεσιών και της προσπάθειας που γίνεται για την ιδιωτικοποίηση αυτών των Δομών με την εισαγωγή στο χώρο των διάφορων ΜΚΟ και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν εξαρχής σε ένα καθεστώς ανασφάλειας, ομηρίας, τελειώνει η χρονιά και δεν ξέρουν εάν το επόμενο έτος θα ανανεωθούν οι συμβάσεις και είναι μονίμως απλήρωτοι. 

Πρόκειται για εργαζόμενους που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, παρά τα προβλήματα, για να λειτουργήσουν  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι Δομές και να εξυπηρετηθούν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του ‘Βοήθεια στο Σπίτι. 

Μάλιστα οι εργαζόμενοι πολλές φορές δίνουν χρήματα και από το υστέρημά τους, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι την περασμένη χρονιά, για δύο μήνες τα οχήματα του προγράμματος "Βοήθεια Στο Σπίτι" δεν μπορούσαν να κινηθούν καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για την βενζίνη. Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να κινηθούν τα οχήματα. Στους Παιδικούς Σταθμούς οι εργαζόμενοι έδωσαν χρήματα για γραφική ύλη, για φαγητά κλπ.

Παράλληλα υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης και των κτιριακών εγκαταστάσεων των προγραμμάτων, χωρίς να γίνεται συντήρηση ή σεισμικός έλεγχος. Υπάρχουν αίθουσες και χώροι που δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί. Όλα αυτά τα έχουμε κάνει γνωστά στη Δημοτική Αρχή και δεν έχει δοθεί καμία λύση στο  πρόβλημα.

Η Δημοτική Αρχή κρύβεται πίσω από την υποχρηματοδότηση και πίσω από άλλα προβλήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, όπως το γεγονός ότι προέκυψε μία δικαστική απόφαση από κάποια οφειλή από την αναπτυξιακή του Δήμου Ζαλόγγου προς κάποιον ιδιώτη της τάξης των 100.000 ευρώ ο οποίος έχει δεσμεύσει του λογαριασμούς της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Το ζητούμενο είναι ότι η Δημοτική Αρχή δεν κάνει τίποτα για να λύσει τα προβλήματα, τα φορτώνει μονίμως στην πλάτη των εργαζομένων, τους ζητάει να κάνουν υπομονή και ανοχή, να συνεχίσουν να δουλεύουν σε αυτό το καθεστώς χωρίς να ξέρουν το πότε και εάν θα πληρωθούν, για το καλό της Επιχείρησης. Η Δημοτική Αρχή κρύβεται για να κρύψει τη συνενοχή της στην εφαρμογή όλων αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών. Από τη μια μεριά λέει ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και λέει ότι θέλει να λύσει τα προβλήματά τους, από την άλλη πλευρά όχι μόνο δεν αντιστέκεται στις αντιλαϊκές πολιτικές που επιβάλλονται από κυβερνήσεις και Ε.Ε. προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων, αλλά τις υλοποιεί κιόλας κατά γράμμα».

Αναφερόμενος στη συγκέντρωση της Τετάρτης, ο κ. Μισιρλής τόνισε «Σήμερα είχαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο έξω από το Δημαρχείο, όπου παρέστησαν Σωματεία, Φορείς, Εκπρόσωποι Παρατάξεων, γονείς, κόσμος της περιοχής για να εκφράσουν την συμπαράσταση  και  την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Θέλουμε να απευθύνουμε κάλεσμα προς κάθε Σωματείο και Φορέα να συμπαρασταθεί στον αγώνα των συναδέλφων μας, γιατί ο αγώνας τους δεν είναι μόνο δικός τους, είναι όλων των εργαζομένων της περιοχής, των γονέων, των συνταξιούχων, κάθε λαϊκής οικογένειας της Πρέβεζας.

Διεκδικούμε και απαιτούμε άμεσα την καταβολή όλων των δεδουλευμένων των συναδέλφων, τη μεταφορά όλων των Δομών και των Προνοιακών Δομών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου με παράλληλη γενναία κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Κράτους ούτως ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των προγραμμάτων και  των Δομών. Διεκδικούμε μονιμοποίηση  χωρίς όρους και προϋποθέσεις των συμβασιούχων με πλήρη δικαιώματα και βεβαίως στελέχωση των Δομών με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Θέλουμε να καταγγείλουμε τη συμπεριφορά του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, ο οποίος αφού τελείωσε σήμερα η συγκέντρωση στο Δημαρχείο, ζητήσαμε να κάνουμε μία κουβέντα μαζί του όλοι όσοι είμαστε μαζεμένοι εκεί. Ήταν επιδεικτική η άρνησή του. Κλείστηκε μέσα στο γραφείο του Δημάρχου και δεν δέχτηκε να μας συναντήσει, δεν δέχτηκε να μας πει τίποτα. Ενώ το πρωί είχε καλέσει τους προϊσταμένους από το κάθε πρόγραμμα στη μία το μεσημέρι στο γραφείο του. Δεν ξέρω για ποιο λόγο. Προφανώς ήταν μία συνάντηση εκ του πονηρού για να τους εκβιάσει ίσως. Για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, να δοθεί δηλαδή λύση όχι προς όφελος των εργαζομένων»

Καταλήγοντας ο κ. Μισιρλής ανέφερε «Για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας θα πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται  και  θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, παρά την τελευταία κυβερνητική εναλλαγή, κόντρα σε όλες αυτές τις πολιτικές που προσπαθούν να μας εξαθλιώσουν, τις πολιτικές της Ε.Ε. και των Επιχειρηματικών Ομίλων.

Ο κ. Φονταράς από την  πλευρά του εξήγησε πως με τον όρο κοινωνικές δομές, αναφέρονται συγκεκριμένα στο «Βοήθεια στο Σπίτι», τους Παιδικούς Σταθμούς, ΚΗΦΗ και τα ΚΔΑΠ. «Είναι  προγράμματα τα οποία προσφέρουν στο δημότη και όχι μόνο προσφέρουν αλλά είναι απαραίτητα και αναγκαία. Το «Βοήθεια στο Σπίτι» πηγαίνει σε άτομα που είναι  αποκλεισμένα κοινωνικά, είναι μόνα τους, δεν μπορούν να ζήσουν και επιβιώνουν χωρίς υπερβολή χάρις το ‘Βοήθεια στο Σπίτι’. Γι’ αυτές τις Δομές δεν δίνουν χρήματα. Αυτές απαξιώνουν!»

Η κα Κατσάβαρου τόνισε την ανάγκη συνεργασίας του Δήμου με το Κράτος για την επίλυση του προβλήματος.
           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου