Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2016

ΠΡΕΒΕΖΑ: Εάν υπήρξε ειδική εκπαίδευση υπαλλήλου για φύλαξη του λιμένος - Γιατί θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία


Μετά την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας να αναθέσει κατόπιν διαγωνισμού σε ιδιωτική εταιρεία το έργο διαχείρισης και φύλαξης του λιμανιού, προέκυψαν ερωτήματα και απορίες στην τοπική κοινή γνώμη για τους λόγους που το ΔΛΤ προέβη σε μια τέτοια απόφαση, την στιγμή που το θέμα του οικονομικού αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα για το Δήμο Πρέβεζας και κάθε τόσο ακούμε τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, τον περιορισμό δαπανών, την πετσοκομμένη χρηματοδότηση και την χρηστή-ορθολογική διαχείριση που κάνει η Δημοτική Αρχή και καταφέρνει να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων κ.α.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του ΔΛΤ, η ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση και φύλαξη της χερσαίας ζώνης του λιμένα Πρέβεζας, δηλαδή την φύλαξη και ασφάλεια της λιμενικής εγκατάστασης, την είσπραξη χρημάτων, τελών πρόσδεσης, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και τη διευθέτηση πρόσδεσης τουριστικών ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών.

Κυρίαρχο ερώτημα προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είναι εάν υπήρξε πριν λίγους μήνες ειδική εξάμηνη εκπαίδευση υπαλλήλου για την Ασφάλεια των Λιμενικών Εγκαταστάσεων ή όχι… 

Εάν υπήρξε όντως, τότε γιατί το ΔΛΤ δεν προχώρησε στο αυτονόητο, δηλαδή να αναθέσει στον εκπαιδευμένο υπάλληλο την φύλαξη του λιμένος, αλλά αποφάσισε να την αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία; Μήπως δεν είναι έτσι;

Το Λιμενικό Ταμείο μέχρι πρότινος είχε συμβάσεις με τρίτους για την φύλαξη του λιμένος με αποτέλεσμα να δαπανώνται αρκετά κονδύλια. Προκειμένου εν πρώτης να περιορίσει τις δαπάνες αποφάσισε να εκπαιδεύσει δικούς του υπαλλήλους, αλλά προπάντων για να υπάρχουν τα ευαίσθητα στοιχεία του Λιμένος στη διάθεση μόνο του ΔΛΤ. 

Είναι φρόνιμο ένας ιδιώτης να ξέρει το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του λιμένος, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε, μία ιδιωτική Εταιρεία ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποχωρήσει και να αναλάβει μία άλλη.

Η εκπαίδευση των υπαλλήλου διήρκησε έξι μήνες και ολοκληρώθηκε ενώ θα πρέπει να πούμε πως ΔΛΤ δαπάνησε και χρήματα για το πρόγραμμα εκπαίδευσης ενός υπαλλήλου που θα αναλάμβανε μια ευαίσθητη θέση και όπως ορίζει ο νόμος θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις όπως να είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να έχει πάρει το σχετικό πιστοποιητικό για τη φύλαξη και τρίτον να διαθέτει εμπειρία στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Πρέβεζας. Ο ΥΑΛΕ (Υπεύθυνος Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων) έχει απευθείας συσκέψεις με τον Λιμενάρχη για την ασφάλεια του Λιμένος. Σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας ή πυρκαγιάς ή οτιδήποτε, ο ΥΑΛΕ είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο, αυτός δηλαδή που επιτηρεί.

Συνηθίζεται τα παραπάνω να αναλαμβάνονται από ιδιώτη; Μόνο στις περιπτώσεις που ένας Δήμος δεν διαθέτει προσωπικό. Στην περίπτωση μας υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό και μάλιστα εκπαιδευμένο για ακριβώς αυτή τη δουλειά.

Θα πρέπει να πούμε πως για τον ΥΑΛΕ πληρώνονται 13.000 ευρώ τον χρόνο από το ΔΛΤ, ποιος ο λόγος να συνεχίσει ο Δήμος να τα πληρώνει επ’ άπειρον αφού μπορεί να έχει το δικό του προσωπικό; 

Με την νέα απόφαση του ΔΛΤ για φύλαξη του Λιμένος σε ιδιώτη και ταυτόχρονα την είσπραξη των τελών η σύμβαση αγγίζει τα 44.000 ευρώ. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε ποιος θα ελέγχει τον ιδιώτη ως προς τις εισπράξεις των τελών. Δηλαδή εάν μια μέρα πέρασαν 10 καράβια από το λιμάνι τις ώρες που δεν υπάρχουν υπάλληλοι στο Δημαρχείο, ποιος θα γνωρίζει, εκτός του ιδιώτη, πόσα χρήματα εισπράχθηκαν; Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες; Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κοσμάς Κορωναίος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως όντως είχε γίνει εκπαίδευση υπαλλήλου ΥΑΛΕ (Υπεύθυνος Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων) σημειώνοντας πως «Άλλο είναι ο Υπεύθυνος Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων και άλλο η φύλαξη του λιμένος».

Σε ερώτησή μας εάν ο εκπαιδευμένος υπάλληλος θα αναλάβει καθήκοντα για την φύλαξη των λιμενικών εγκαταστάσεων είπε χαρακτηριστικά «Πιθανόν, δεν το γνωρίζω ακόμη. Θα εξαρτηθεί εάν ο Δήμος το επιτρέψει, εάν αυτός που έχει εκπαιδευτεί ως ΥΑΛΕ είναι μόνιμος υπάλληλος του Δήμου.  Δεν έχει καμία σχέση ο ΥΑΛΕ με την φύλαξη του λιμανιού. Ο ΥΑΛΕ είναι υπεύθυνος για τα καράβια, για να παίρνουμε την αδειοδότηση για να δουλεύει το λιμάνι» κατέληξε ο κ. Κορωναίος αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία για να αναλάβει κάποιος καθήκοντα Υ.Α.Λ.Ε σε μια λιμενική εγκατάσταση, θα πρέπει να διαθέτει εκτός από τις απαιτούμενες γνώσεις του Κώδικα ISPS, πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εμπειρία στον τομέα ασφάλειας εμπορικών λιμενικών εγκαταστάσεων ή εμπορικών πλοίων.




Άρης Τσελίκος
topikifoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου