Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Απριλίου 21, 2016

ΠΡΕΒΕΖΑ: Παραλίγο επανάληψη τραγικού λάθους στην Κυανή Ακτή (Αγράμπελη)


Αυτές τις μέρες, με την εποπτεία του Αντιδημάρχου Παύλου Σαραμπασίνα, γίνονται εργασίες διευθέτησης της ακτής.

...Τα σχόλια όπως δημοσιεύονται και στο διαδίκτυο είναι απολύτως θετικά. 

Το PrevezaBest, ζήτησε τη γνώμη του Προέδρου του συλλόγου Αγίου Γεωργίου, κ.Κώστα Καλέντζη που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του έργου κυρίως στα γεωγραφικά όρια του οικισμού του και μαζί με φωτογραφίες από το αρχείο του συλλόγου μας έστειλε το παρακάτω κείμενο:


"Το έργο στη λεκάνη του οικισμού μας εξελίχθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες των μελετητών του έργου προστασίας. Ο Αντιδήμαρχος Παύλος Σαραμπασίνας σεβάστηκε  την επιστημονική άποψη (εικόνα α) κατά την οποία δεν πρέπει να γίνεται απόσυρση υλικού αλλά μόνο διευθέτηση. 


Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες (όλες κάτω από την Αγράμπελη) από το 2001 (εικόνα 1) μέχρι σήμερα - δηλαδή με την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος -γίνονται διαδοχικές επιστρώσεις (φυσική διαδικασία),κυρίως το φύκι «χωμοποιείται» και αποκτά χλωρίδα η οποία σταθεροποιεί το καινούργιο έδαφος (εικόνα 3)



Η συνεισφορά της χλωρίδας (χλόη, θάμνοι, καλαμώνες κλπ) με το ριζικό σύστημα, είναι καταλυτική για την εδαφοποίηση (εικόνα 3).



Για να έρθουμε στο τώρα, κάτω από την Αγράμπελη, έγινε παρέμβαση στο συνεργείο από καλοπροαίρετους αλλά χωρίς επιστημονική γνώση συμπολίτες μας με αποτέλεσμα προσπάθεια εκχέρσωσης της χλωρίδας (εικόνα 4).


Στην προσπάθεια αυτή είχαμε δυστυχώς απόσυρση υλικού όπως φαίνεται και στην εικόνα 4.




Κάτι παρόμοιο έγινε και το 2012 με παραλίγο καταστροφικές συνέπειες (εικόνα 2).


Ευτυχώς με την παρέμβασή μας και σε συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο κ.Σαραμπασίνα δεν προχώρησε η προσπάθεια σε βάθος, έμεινε το ριζικό σύστημα και αποφασίσθηκε όταν απαιτείται να γίνονται εργασίες με το χορτοκοπτικό. 

Αποσοβήθηκε λοιπόν μία αστοχία και οφείλω να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο Παύλο Σαραμπασίνα για τη συνεργασία και να επισημάνω ότι οι μελετητές του έργου και οι ειδικοί επιστήμονες  έχουν αποφανθεί για τον τρόπο χειρισμού του ευαίσθητου θέματος προστασίας της ακτής μας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου έχουν γνώση όπως και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος."












1 σχόλιο:

  1. Οι Δημοτικοί άρχοντες να είναι αποφασιστικοί και αυστηροί με τα συνεργεία ώστε να μην επεμβαίνουν καλοπροαίρετοι μεν αλλά ανίδεοι συμπολίτες μας. Κάτω από την αγράμπελη ύστερα από 15 χρόνια έχουμε μία θεαματική εδαφική επέκταση και σταθεροποίηση εδάφους χάρη στην χλωρίδα που αναπτύχθηκε. Δεν επιτρέπονται λοιπόν αστοχίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή