Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2017

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Αρνητική η εικόνα και στην Ήπειρο, όπου καταγράφηκαν 1.324 θέσεις λιγότερες τον Ιανουάριο, Καμπανάκι χτυπά και ο ΟΑΕΔ


«Σοκ» προκαλούν τα επίσημα στοιχεία – που δεν χωρούν αμφισβήτησης από κανέναν – για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. 

Μπορεί η Κυβέρνηση να… πανηγυρίζει για την επιστροφή των «θεσμών» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βαφτίζοντας τα μέτρα μεταρρυθμίσεις και αλλαγή μίγματος πολιτικής (!), η θλιβερή πραγματικότητα όμως αποτυπώνεται στην απώλεια σχεδόν 30.000 θέσεων εργασίας (29.817 για την ακρίβεια) σε όλη τη χώρα, μόνο τον Ιανουάριο! 

«Μαύρο» ρεκόρ!
Τα στοιχεία της «Εργάνης», που έδωσε τελικά στην δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας, κάνουν λόγο για «μαύρο» ρεκόρ στην αγορά εργασίας, αφού πρόκειται για την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 16 χρόνων (!), από το 2001! Και οι 13 περιφέρειες της χώρας έκλεισαν τον Ιανουάριο με αρνητικό πρόσημο, ενώ και οι πάνω από τις μισές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης! 

Το πανελλαδικό αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κυρίως από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-5.895), Εστίαση (-10.000), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564) και Καταλύματα (-1.965).

Την ίδια ώρα, ράπισμα για την πολιτική της Κυβέρνησης δίνουν και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα οποία οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 928.962, περισσότεροι κατά 18.494 συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2016!

Στην Ήπειρο…
Στην Ήπειρο, στην περιφέρεια με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όπως αναμενόταν η εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Συνολικά τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης της «Εργάνης», οι αναγγελίες πρόσληψης στην Ήπειρο ανήλθαν σε 2.865, ενώ οι αποχωρήσεις σε 4.189, από τις οποίες οι 2.038 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 2.151 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (αρνητικό το ισοζύγιο κατά 1.324 θέσεις). 

Πιο αναλυτικά:

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 1.899, ενώ οι αποχωρήσεις σε 2.662, από τις οποίες 1.899 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 1.379 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (αρνητικό το ισοζύγιο κατά 763 θέσεις).

Στην Π.Ε. Άρτας οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 342, ενώ οι αποχωρήσεις σε 592, από τις οποίες 276 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 316 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (αρνητικό το ισοζύγιο κατά 250 θέσεις).

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 350, ενώ οι αποχωρήσεις σε 505, από τις οποίες 285 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 220 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (αρνητικό το ισοζύγιο κατά 155 θέσεις).

Στην Π.Ε. Πρέβεζας οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 274, ενώ οι αποχωρήσεις σε 430, από τις οποίες 194 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 236 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (αρνητικό το ισοζύγιο κατά 156 θέσεις).

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ
Ακόμη ένα καμπανάκι ότι η αγορά εργασίας καταρρέει χτυπά και ο ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού τον Ιανουάριο αυξήθηκαν πανελλαδικά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κατά 18.494, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Αρνητικά ήταν τα ποσοστά και για την Ήπειρο, αφού τον Ιανουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονταν σε 28.896, έναντι 28.149 τον Δεκέμβριο του 2016 (+747 άτομα).

Σφυροκόπημα από Ν.Δ. 
Για κατάρρευση της αγοράς εργασίας και στοιχεία κόλαφο για την Κυβέρνηση κάνουν λόγο σε δήλωσή τους ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ., βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, και ο αναπλ. Τομεάρχης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή τη δημοσίευση των πληροφοριών του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον μήνα Ιανουάριο.

Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι με την ανεύθυνη και ανερμάτιστη πολιτική της, η Κυβέρνηση οδηγεί σε κατάρρευση την αγορά εργασίας με θύματα τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

»Το νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, με το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων να είναι αρνητικό με 29.817 περισσότερες απολύσεις, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της εργασίας.

»Η διάχυτη αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, η εξοντωτική φορολογία, η αύξηση των εισφορών και η παντελής απουσία μεταρρυθμίσεων, οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο που σηματοδοτεί, εκτός των άλλων, το μηδενισμό του ρυθμού αποκλιμάκωσης της ανεργίας».


proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου