Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Μαρτίου 26, 2017

Παίζουν με την Ζωή Δεκάδων Ηπειρωτών


ΕΟΠΥΥ: Παύση πληρωμών μεταφοράς ασθενών για αιμοκάθαρση

-Σε απόγνωση πολλά άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, αφού οι συμβεβλημένοι ταξιτζήδες έχουν να πληρωθούν 4 μήνες

- Τι καταγγέλλει στον «Π.Λ.» συγγενής νεφροπαθούς

Σε απόγνωση έχουν έρθει, εδώ κι ένα τετράμηνο περίπου, δεκάδες Γιαννιώτες νεφροπαθείς, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι, οι οποίοι σε τακτική βάση, αρκετές φορές την εβδομάδα, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο «Χατζηκώστα» και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Αιτία γι’ αυτό η πρωτοφανής καθυστέρηση από πλευράς του ΕΟΠΥΥ στην καταβολή των εξόδων μεταφοράς των συγκεκριμένων ασθενών από και προς τις Κλινικές αιμοκάθαρσης προς τους συμβεβλημένους κατόχους ταξί, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, αρνούνται πλέον να υλοποιήσουν το έργο που έχουν συμφωνήσει με τον Οργανισμό, εφόσον παραμένουν απλήρωτοι απ’ τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Φαίνεται ότι το «πάγωμα» στις πληρωμές οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες στο οποίο έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για τις δόσεις του ερχόμενου καλοκαιριού, ελέω παράτασης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, συμπεριλαμβάνει ακόμα και τις παροχές προς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ακόμη κι αν αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας!

«Παιχνίδι» με ζωές…

Ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη ζωή των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε τελικό στάδιο, είναι ηλικιωμένοι,  κατάκοιτοι ή χειρουργημένοι, παίζει ο ΕΟΠΥΥ μη καταβάλλοντας τα κονδύλια για τη μεταφορά τους στις μονάδες αιμοκάθαρσης. Στα Γιάννενα ο αριθμός των συγκεκριμένων πασχόντων ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την πρωινή μόνο βάρδια στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» σε αιμοκάθαρση υποβάλλονται περίπου 25 άτομα σε καθημερινή βάση, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» συγγενής ηλικιωμένου που έχει φτάσει πια σε απόγνωση εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

«Μιλάμε για ασθενείς σε τελικό στάδιο, κυρίως ηλικιωμένους, αλλά και αρκετούς νέους, που αν μείνουν έστω και μία ημέρα χωρίς αιμοκάθαρση κινδυνεύουν να πεθάνουν. Ο ΕΟΠΥΥ όμως αδιαφορεί παντελώς για τη ζωή τους», σημείωσε με έμφαση ο εν λόγω καταγγέλλων.

Χρόνος και χρήμα!

Φυσικά, οι συγγενείς των ασθενών δεν αδιαφορούν. Αφήνουν τις δουλειές και τις υποχρεώσεις τους και τους μεταφέρουν με δικά τους έξοδα στα Νοσοκομεία ώστε να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση. Διαδικασία που απαιτεί και χρόνο και χρήμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μπορεί να γίνεται καθημερινά ή ανά μία ημέρα!

Όλοι αυτοί έχουν αποτανθεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες στην τοπική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, απ’ την οποία λαμβάνουν αόριστες και ασαφείς απαντήσεις, τους παραπέμπουν από Δευτέρα σε Παρασκευή και πάει λέγοντας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τους λένε να απευθυνθούν στα… κεντρικά του Οργανισμού και στον Πρόεδρό του! Στο μεταξύ, τα αναγκαία δικαιολογητικά προκειμένου να κατατίθενται οι πιστώσεις για τα μεταφορικά των ασθενών (βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης από Νοσοκομείο, βεβαίωση αριθμού αιμοκαθάρσεων κ.λ.π.) τα καταθέτουν κάθε μήνα στον Οργανισμό, οπότε δικαιολογίες του τύπου «όταν θα γίνουν τα χαρτιά», τις οποίες επίσης ακούν οι συγγενείς τους, δεν ισχύουν.

Πρωτοφανής ταλαιπωρία

«Η κατάσταση που βιώνουμε και εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι δεν έχει προηγούμενο. Ως τον Δεκέμβριο καταβάλλονταν κανονικά, ανά μήνα, τα μεταφορικά για αιμοκαθάρσεις. Το τελευταίο τετράμηνο όμως δεν έχει μπει ούτε ευρώ», προσθέτει αγανακτισμένος ο ίδιος Γιαννιώτης, μεταφέροντας παράλληλα την οργή κι άλλων πολιτών, οι οποίοι υφίστανται τη δική του ταλαιπωρία.

Ο ίδιος πάντως έχει να πει τα καλύτερα λόγια για την εξυπηρέτηση των ασθενών στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του «Χατζηκώστα», την οποία χαρακτηρίζει άψογη, επισημαίνοντας πως δίνουν πάντα στην ώρα τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου