Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

ΠΡΕΒΕΖΑ: "Πανικός" στην Πρώτη Ανάσταση – Βίντεο


Το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης αναβίωσε  και φέτος στο Σαιταν Παζάρ και στην κεντρική αγορά της Πρέβεζας.

Μόλις ο Ιερέας του Αγίου Χαραλάμπους σήμανε  την πρώτη Ανάσταση - λίγο μετά τις 9:30 το πρωί του Μ.Σαββάτου - στο Σαιτάν Παζάρ και σε όλη την κεντρική αγορά της Πόλης ξέσπασε ένας "χαρμόσυνος" πόλεμος.
Δεκάδες πήλινα αντικείμενα έσπασαν στο πλακόστρωτο ενώ οι κροτίδες που έπεφταν έστελναν σε όλη την πόλη το χαρμόσυνο Αναστάσιμο μήνυμα.

Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης διατήρησαν ακέραιο από γενιά σε γενιά οι καταστηματάρχες του μικρού δρόμου. Οι ρίζες του "χάνονται" στην εποχή της Τουρκοκρατίας όταν οι χριστιανοί που διατηρούσαν μαγαζιά στην περιοχή έριχναν αυτοσχέδιες κροτίδες προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους και να μπορέσουν να γιορτάσουν ανενόχλητοι την Ανάσταση. 

Οι καταστηματάρχες του γραφικού στενού και δεκάδες ακόμη Πρεβεζάνοι μεγάλωσαν με το έθιμο αυτό και το διατήρησαν ακέραιο στο πέρασμα του χρόνου. Όπως πέρσι έτσι και φέτος συμμετείχαν πλήθος επισκεπτών !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του PrevezaBest στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα‘