Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιουλίου 25, 2017

Πως μας είδαν οι αγορές


Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων κάνει λόγο για επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα


To βήμα έγινε – και ό,τι και να λένε αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες, ανάλογα με την οπτική τους-  η χώρα βγήκε στις αγορές μετά από απουσία τριών ετών. Είναι ενδεικτικό ότι η Βarclays θεωρεί το χρονοδιάγραμμα ευνοϊκό τόσο από μακροοικονομική άποψη όσο και από την άποψη της αγοράς.
Γράφει η Gillian Rothschild
Και για τέσσερις μάλιστα λόγους η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι η κίνηση αυτή γίνεται σε ένα ευνοϊκό σκηνικό:
Πρώτον, οι κίνδυνοι χρηματοδότησης/ρευστότητας για το Δημόσιο έχουν αντιμετωπιστεί, μετά την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ και το σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα που η κυβέρνηση έχει από το 2015 (σε + 1,8% του ΑΕΠ το 2017).

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση ήταν ο κύριος κίνδυνος για τη χώρα στο παρελθόν, καθώς οι ανάγκες ήταν υψηλές λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της περιορισμένης πρόσβασης στην αγορά. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση έχει  πρωτογενές πλεόνασμα από το 2015. Έτσι, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέχρι το 2019 – η επόμενη μεγάλη αποπληρωμή είναι ύψους 4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2019.
Δεύτερον, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας της οικονομικής δραστηριότητας, οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η ανάπτυξη επανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του 2017, λόγω της ισχυρότερης κατανάλωσης και της συσσώρευσης αποθεματικών. Η εμπιστοσύνη στην αγορά βελτιώθηκε επίσης σημαντικά.
Τρίτον, υπάρχει σήμερα ισχυρότερη ζήτηση στις αγορές για τα ελληνικά assets και ήταν τώρα μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να δείξει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Τέταρτον, οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι επίσης περιορισμένοι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τηρεί αυτά που συμφώνησε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος. Προς το παρόν οι κίνδυνοι πρόωρων εκλογών είναι περιορισμένοι με τις επόμενες γενικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2019.
Τέλος, η Barclays αναμένει ότι η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους θα δοθεί αργότερα εντός του έτους ή το επόμενο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα επι της αρχής ένα προληπτικό πρόγραμμα Stand-by (1,6 δισ. ευρώ), το οποίο θα ενεργοποιηθεί όταν ληφθούν συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.
Η Barclays δεν αναμένει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα δοθούν από την Ευρώπη πριν από τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.
Θεωρεί επίσης ότι οι συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αποτελούν επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριλάβει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα στο QE, κάτι το οποίο η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι θα συμβεί το 2018.
Για το πενταετές ομόλογο συγκεντρώθηκαν προσφορές που ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ  ενώ με βάση τα τελικά στοιχεία το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,325% και η απόδοση στο 4,625%.
Υπήρχαν πάνω από 200 επίσημες προσφορές, η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds.
Το 2014, όταν η Ελλάδα πούλησε 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με κουπόνι στο 4,75% το 2014, η ζήτηση έφτασε τα 20 δισ. ευρώ από 600 επενδυτές.
Και το Reuters τονίζει ότι  η Ελλάδα πώλησε χρέος σε ιδιώτες επενδυτές για πρώτη φορά μετά τρία χρόνια, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της οικονομικής ανεξαρτησίας και την έξοδο από το τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πενταετές ομόλογο αποτελεί μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βασιστεί στη χρηματοδότηση από την αγορά το επόμενο έτος.
Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έκδοση τώρα που έγινε το πρώτο κρίσιμο βήμα προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να βγει από τα μνημόνια και να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση αυτά που υποσχέθηκε, είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την έκδοση που ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που περίμενε η χώρα που έχει αναβαθμιστεί από την Moody’s και την S&P ενώ η Κομισιόν μας έβγαλε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Δεν είναι τυχαίο που και η Deutsche Welle δίνει το τίτλο «Επιτυχία για τον Αλ. Τσίπρα η έξοδος στις αγορές» σε μια πρώτη ανασκόπηση του γερμανικού Τύπου μετά τη σημερινή έξοδο της Αθήνας στις αγορές.
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων κάνει λόγο για επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα, η οποία ευελπιστεί ότι από το 2018 θα μπορέσει να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της, και προσθέτει ότι και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και παροτρύνει την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η εκπρόσωπός του δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια. Και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις από κοινού με Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους. Το ζητούμενο είναι τώρα να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε και να κλείσει εμπρόθεσμα η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.
Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές έχει κυρίως πολιτικά κίνητρα, εκτιμά το γερμανικό πρακτορείο, μιας και η χώρα δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα. Απλά η Ελλάδα ήθελε να δοκιμάσει αν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δανείσουν και πάλι την χώρα.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές προτίθεται να δανείσουν την Ελλάδα: καταρχάς τερματίστηκε η διένεξη μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Κατά συνέπεια η Ελλάδα έλαβε απαραίτητα δάνεια για να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού πριν από λίγες μέρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, γεγονός που συνέβαλε βελτίωση του κλίματος. Το ζητούμενο είναι τώρα η Ελλάδα να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της μόλις ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Και η έξοδος στις αγορές δείχνει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου είναι πλέον εφικτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου