Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Οκτωβρίου 20, 2019

Νοσοκομείο Πρέβεζας (Μέρος Α) Πολλά τα προβλήματα..

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου 

 ..Περισσότεροι οι μνηστήρες για τη Διοίκηση..


ΝΑ ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

Για όσους παρακολουθούν τα τελευταία πολλά χρόνια τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας, θα συμφωνήσουν στη διαπίστωση ότι αυτό αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οφείλονται κυρίως στις πολιτικές της «υποχρηματοδότησης» που ακολούθησαν όλες οι Κυβερνήσεις, με συνέπεια εκτός των άλλων, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, κλπ), αλλά και σε ιατρικό εξοπλισμό και σε σύγχρονες κτιριακές υποδομές. 

Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι στα 10 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν περίοδοι που η λειτουργία του νοσοκομείου μας κινδύνευσε να καταρρεύσει και αν σήμερα βρίσκεται ακόμη σ’ αυτή την ικανοποιητική κατάσταση, αυτό οφείλετε κυρίως στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, που εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και στις μεγάλες κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών που έγιναν αυτό το διάστημα. 

Αρκεί μόνο να θυμίσω τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά καιρούς οι βασικές κλινικές του Νοσοκομείου μας, που είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους για ένα διάστημα λόγω έλλειψης γιατρών(παθολόγων, καρδιολόγων, αναισθησιολόγων ), είτε διέκοψαν τις ενεργές εφημερίες όταν οι λιγοστοί γιατροί «έφταναν στα όριά τους» και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στα επικίνδυνα και εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών . 

Στο ίδιο διάστημα οι Κυβερνήσεις έδιναν υποσχέσεις μέσω κυρίως των εκάστοτε Κυβερνητικών Βουλευτών ,για κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, χωρίς όμως ποτέ μέχρι σήμερα αυτές να υλοποιηθούν. Συνέπεια αυτού ήταν οι οργανικές θέσεις των γιατρών να καλύπτονται μόνο με επικουρικούς, που από εξαίρεση έγιναν ο κανόνας, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν ολόκληρα τμήματα όπως πχ το μικροβιολογικό ή το ουρολογικό, που λειτουργούν αποκλειστικά με επικουρικούς γιατρούς, ενώ τα κενά στο άλλο προσωπικό κατά καιρούς «καλύπτονταν» ακόμη και μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. 

Εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τι πρόκειται να συμβεί στα αμέσως επόμενα χρόνια, όταν είναι γνωστό ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι μεγάλος και πως πολύ σύντομα πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν πάνω από 30 εργαζόμενοι, μεταξύ αυτών και αρκετοί γιατροί. 

Και σαν να μη μας έφταναν όλα αυτά, έχουμε και τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις, που όπως καταγγέλλει ο σύλλογος εργαζομένων, στην λογική της εξοικονόμησης πόρων, επιχειρείται η συλλειτουργία τμημάτων των νοσοκομείων Πρέβεζας και Λευκάδας, με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών επ’ αόριστον από την Πρέβεζα, πρακτική που αν εφαρμοστεί θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση και των δύο νοσοκομείων. Είχαμε μάλιστα και την πρώτη αρνητική συνέπεια αυτής της πολιτικής, με την παραίτηση του αναισθησιολόγου που επρόκειτο να εργαστεί στο νοσοκομείο μας, πριν ακόμη αναλάβει υπηρεσία. 

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κάποιος και τα γνωστά και χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, με την ανεπαρκή συντήρηση, με αλουμίνια που μπάζουν, με τα σκουριασμένα κάγκελα, με την έλλειψη μόνωσης και επαρκούς θέρμανσης και με θαλάμους ασθενών χωρίς τουαλέτες, εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι προβάλλει και πάλι η αναγκαιότητα να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα την ανάγκη ανέγερσης νέου σύγχρονου νοσοκομείου, και να αγωνιστούμε, αυτό που ακύρωσαν την προηγούμενη δεκαετία προσωπικές και κομματικές ιδεοληψίες, να το κάνουμε πράξη. 

Συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου