Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Γιατί δεν το κάνουμε όπως οι Γιαννιώτες;;;

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε δυναμικά την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων !!!!


Όταν πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μελέτη, για την επέκταση της Ιόνιας από Γιάννενα μέχρι Κακαβιά με χαρακτηριστικά δίιχνου δρόμου και όχι όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί ως τετράιχνος αυτοκινητόδρομος, ξεσηκώθηκαν «ακόμη και οι πέτρες» στα Γιάννενα. 

Πρώτος και καλύτερος ο Περιφερειάρχης, ο οποίος μίλησε για «Υπουργείο Υποδομών, κατώτερο των περιστάσεων, ζητώντας άμεση συνάντηση με τον Υπουργό».. 

Ακολούθησαν οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων, Ζίτσας, Πωγωνίου, και Ζαγορίου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, που συγκάλεσε μάλιστα εκτάκτως το Δ.Σ. αλλά και οι Βουλευτές του νομού καθώς και όλες οι παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σαφής και κοινή η στάση όλων. Δεν αποδέχονται καμιά απολύτως «έκπτωση» στην υλοποίηση του έργου, σε σχέση με τις αρχικές μελέτες και απαιτούν σαφή πολιτική δέσμευση από την Κυβέρνηση για την άμεση χρηματοδότηση του έργου. 

Μετά το μεγάλο κύμα αντιδράσεων, το Υπουργείο Υποδομών αναδιπλώθηκε και χρεώνει την ευθύνη της όλης «αναστάτωσης» σε υπηρεσιακούς παράγοντες, «οι οποίοι με την πρότασή τους είχαν ως μοναδικό στόχο να μειωθεί ο προϋπολογισμός και να εξασφαλιστεί πιο εύκολα η χρηματοδότησή του έργου». Προγραμματίστηκε μάλιστα στις αρχές της επόμενης βδομάδας, συνάντηση του αρμόδιου Υπουργού με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου τους Βουλευτές και Δημάρχους του νομού. 

Αυτά συνέβησαν στο γειτονικό μας νομό, όπου για ένα μεγάλο έργο, πολιτικοί παράγοντες και φορείς παρέδωσαν «μαθήματα ενότητας και διεκδίκησης» και όπως όλα δείχνουν αυτή τους η σθεναρή στάση θα οδηγήσει σε αίσιο αποτέλεσμα. 

Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας… 

Όταν είναι γνωστό ότι ως περιοχή αντιμετωπίζουμε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα με τις οδικές υποδομές και τις συνδέσεις, γιατί τέτοια παραδείγματα κοινής δράσης δεν τα μιμούμαστε;; 

Τα λέω επ’ αφορμή ότι αυτές τις μέρες επανήλθε ,για πολλοστή φορά, στην επικαιρότητα ο οδικός άξονας «Άκτιο-Αμβρακία», αυτό το πολύπαθο έργο, στην χρησιμότητα του οποίου όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν, κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει.. 

Όπως λοιπόν μάθαμε, το Υπουργείο Υποδομών αντί αναθέσει στον δεύτερο κατά σειρά μειοδότη, επέλεξε την ακύρωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξη του, που ενδεχομένως να οδηγήσει το έργο σε νέες περιπέτειες και καθυστερήσεις και την Κοινοτική χρηματοδότηση των 160 εκατ. € σε επισφάλεια.

Το επισημαίνω αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξουν ή όχι και νέες προσφυγές, πότε θα αναδειχθεί οριστικός ανάδοχος και κυρίως πότε θα στηθούν τα εργοτάξια και θα ξεκινήσουν οι εργασίες. 


Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Καραμανλής βέβαια, δηλώνει ότι όλα αυτά γίνονται για «το καλό του έργου και προκειμένου να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023», χρονιά στην οποία και λήγει η χρηματοδότηση. Επισημαίνει μάλιστα ο υπουργός ότι « όταν εγκατασταθεί η εργολαβία, αυτή θα ξεκινήσει κατά προτεραιότητα από την παράκαμψη Αμφιλοχίας που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες». 

Και ποια είναι η δικιά μας παρέμβαση σε όλα αυτά που αποφασίζονται και υλοποιούνται; Καμία, αφού μέχρι σήμερα κανένας πολιτικός παράγοντας του νομού δεν συναντήθηκε με τους αρμόδιους… 

Παράλληλα, την ίδια αυτή περίοδο που υπάρχει αυτή η κινητικότητα στο Υπουργείο Υποδομών, για το άλλο σοβαρό έργο που μας αφορά δηλ. «τη σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα», δυστυχώς ..«ούτε φωνή, ούτε ακρόαση». 

Για ένα οδικό άξονα που η σημασία του κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για την Πρέβεζα, αλλά για ολόκληρη Περιφέρεια, δεν υπάρχει καμιά αντίδραση και δε φαίνεται «να ιδρώνει το αυτί κανενός …» 

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η παντελής απουσία αντίδρασης. 

Πριν από λίγους μήνες είχα δημοσιεύσει δύο σχετικά άρθρα. 

Το πρώτο στις 23 Σεπτεμβρίου με τίτλο: ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ;;; Μήπως πρέπει να αντιδράσουν οι αρμόδιοι;» (ΕΔΩ)

Και το δεύτερο στις 14 Οκτώβρη με τίτλο: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ- ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ : Το σύγχρονο «γιοφύρι της Άρτας Ώρα για ΑΜΕΣΕΣ πρωτοβουλίες!! (ΕΔΩ

Είχα τότε επιχειρήσει μέσα και από τα δύο κείμενα, να επισημάνω τους κινδύνους που υπάρχουν για το μέλλον αυτών των 2 έργων, προτείνοντας την ΑΜΕΣΗ ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, από τους πολιτικούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής, με ταυτόχρονη ενημέρωση και κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Δυστυχώς από κανέναν δεν εισακούστηκα. 

Οι Βουλευτές, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και οι Δήμαρχοι, ως φαίνεται δεν έκριναν σκόπιμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και συνεχίζουν να αναλώνονται σε ατομικές πρωτοβουλίες και λεκτικές υπερβολές κενές περιεχομένου. 

Το αποτέλεσμα αυτής της 10ετούς λαθεμένης πρακτικής ήταν κανένα μεγάλο έργο που αφορά την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Πρέβεζας να μην έχει «ξεκολλήσει».. 

Θα συνεχίσουμε την ίδια τακτική ή θα συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντιδράσουμε;; 

Τα Γιάννενα μας έδειξαν για μια ακόμη φορά το δρόμο, ας τον ακολουθήσουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου